Afbeelding
Eigen foto

Verhalen uit de Amstelveense zorg: Vivianne Barentsen

19 januari 2021 om 10:30 Corona

AMSTELVEEN Vivianne Barentsen is 28 jaar en sinds februari 2019 werkzaam als Intensieve Care-verpleegkundige in Ziekenhuis Amstelland. Met een klein team zorgt zij 24/7 voor de mensen die ondersteuning nodig hebben bij hun vitale functies. Lees het verhaal dat Vivianne beleefde tijdens de Covid-uitbraak.

“Vorig jaar rond deze tijd was ik bezig met het einde van mijn opleiding tot Intensive Care Verpleegkundige. Toen wist ik nog niet wat mijn eerste jaar binnen deze specialisatie zou brengen. Mijn klas en ik dachten dat COVID-19 maar een griepje was. Nu weten we wel beter. Een paar weken later werd er een sluis gebouwd aan het begin van de afdeling en werden we vanaf de eerste COVID-patiënt een cohort. Ik weet nog het gevoel toen we als team voor de eerste keer naar binnen gingen en niet wisten wat we moesten verwachten.

De eerste nacht op de cohort moesten er drie patiënten worden geïntubeerd. Dan weet je dat je als IC binnen een paar dagen vol ligt. Het ziektebeeld was voor ons allemaal nieuw en zo waren de artsen, AOA-verpleegkundigen, anesthesiemedewerkers en IC-verpleegkundigen allemaal zoekende naar hoe we dit moesten aanpakken. Je kon niet meer vanuit je ooghoek blindelings vertrouwen op je collega omdat je elkaar door al het isolatiemateriaal niet meer herkende. De patiënten kwamen binnen op de IC en moesten snel aan de beademing. Zo kenden we de patiënten eigenlijk niet en doordat familie zo op afstand bleef hebben we de persoon achter de patiënt pas in een later stadium kunnen leren kennen.

Deze manier van werken was zo anders dan iedereen gewend was. Op dat moment wisten we ook niet hoelang deze periode zou duren. Uiteindelijk hebben we hard gewerkt met zijn allen om de patiënten beter te krijgen, helaas is dit bij te veel niet gelukt. Ook het contact met de familie op afstand in zo’n laatste fase van een patiënt was lastig voor beide partijen.

Inmiddels zijn we al een tijdje bezig met de tweede golf en zijn er gelukkig een aantal dingen veranderd. Het meest belangrijke is dat de familie nu wel bij de patiënt mag wat het voor iedereen een stuk menselijker maakt. Ook de reguliere zorg gaat door waardoor we weer op een andere manier moeten werken. Als ik terugkijk op het afgelopen jaar ben ik trots op mijn afdeling hoe we deze periode met elkaar zijn doorgekomen. Dit had niet gekund zonder alle hulp van de anesthesiemedewerkers, AOA-verpleegkundigen, afdelingsassistenten, afdeling inkoop en de logistiek. Iedereen moest buiten hun comfortzone werken en dat hebben we toch maar even gedaan. Ook alle kaarten, lekkere versnaperingen en bedankjes van iedereen van buitenaf hebben ons er zeker doorheen gesleept.”

Vivianne heeft al een zorgcompliment ontvangen, maar vele anderen in de Amstelveense zorg nog niet. Draagt u onze kanjers ook een warm hart toe? Verwen ze en help mee door te doneren aan de actie Zorgcompliment 2021, een initiatief van helponsuitdebrand.com

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie