Afbeelding
Pixabay

Daling aantal plekken in verzorgingstehuizen Amstelveen roept vragen op bij VVD en BBA

11 januari 2021 om 11:15 Zorg

AMSTELVEEN In de gemeenteraadsvergadering van 11 november is raadsbreed de motie ‘voldoende woonzorgcapaciteit’ aangenomen. In deze motie is een aantal verzoeken aan het College van B en W gedaan die in de loop van het eerste kwartaal van 2021 zullen worden beantwoord. Aansluitend en aanvullend daarop stellen VVD en BBA vragen over de huidige capaciteit van verzorgings- en verpleeghuizen.

In de jaarlijkse uitgave van ‘facts & figures’ van de gemeente stond gedurende vele jaren informatie over de capaciteit van verzorgings- en verpleeghuizen. In 2010 waren er 557 plaatsen in verzorgingstehuizen en 441 plaatsen in verpleeghuizen. In 2018 waren die cijfers gedaald naar respectievelijk 447 en 385. Opgeteld is dit een achteruitgang van 17 procent, melden VVD en BBA. Na 2018 staan deze gegevens niet meer in de jaarlijkse uitgaven van ‘facts & figures’. 

Beide partijen vragen of het College de vergelijkbare cijfers over de jaren 2019 en 2020 kan geven. Ook willen ze een uitleg over hoe de daling van 2010 naar 2018 tot stand gekomen is en, afhankelijk van de cijfers van 2019 en 2020, ook voor deze jaren. Verder wordt gevraagd of het College kan aangeven of dit een gewenste ontwikkeling is en hoe groot de instroom was van ouderen uit de WMO naar de Wlz(VV) in 2020. Verder vragen de partijen aan het College hoeveel woningen er in 2020 geschikt zijn voor ouderen om langer thuis te wonen. Ze zouden graag zien dat het College die informatie opneemt in de volgende uitgaven van ‘facts & figures’ zodat ze de ontwikkeling kunnen blijven volgen.

Omdat de reactie van het College op bovengenoemde motie in de loop van het eerste kwartaal van dit jaar verwacht wordt, vinden VVD en BBA het logisch deze vragen dan ook in die beantwoording mee te nemen aangezien deze feitelijke informatie de basis is voor de opvolging van die motie. De reden van deze (aanvullende) vragen is de toenemende vraag naar verpleeghuiszorgplekken en de afnemende capaciteit in deze periode, en de toenemende vraag naar passende woningen zodat op een veilige manier langer thuis wonen mogelijk is. Ten slotte willen VVD en BBA weten: Is het College van mening dat bij het groeiend aantal inwoners van Amstelveen de afgelopen jaren, en mede daardoor ook het groeiend aantal ouderen, de afnemende capaciteit verpleeghuiszorg zorgelijk is en een reden te meer om snel actie te nemen om deze capaciteit te vergroten en woningen voor ouderen aan te passen c.q. in nieuwbouwplannen op te nemen zoals ook de strekking is van de raadsbreed aangenomen motie van 11 november jl?

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie