Afbeelding
Pixabay

Netbeheerder Stedin vraagt Amstelveen om miljoeneninvestering voor duurzaamheidsambities

13 januari 2021 om 10:00 Overig

AMSTELVEEN Netbeheerder Stedin, die onder meer in Amsterdam-Amstelland verantwoordelijk is voor het transport van elektriciteit en gas, vraagt geld aan haar aandeelhouders om aan de duurzaamheidsambities te kunnen voldoen. De 44 aandeelhoudende gemeenten, waaronder Amstelveen, moeten binnenkort beslissen of zij een eerste bijdrage willen leveren van 200 miljoen euro voor 2021. Voor Amstelveen, die 1,5 procent aandelen Stedin bezit, gaat het in eerste instantie om een bijdrage van 3 miljoen euro voor 2021.

Voor de jaren hierna heeft Stedin in totaal nog zo’n 800 miljoen euro nodig. Sinds vorig voorjaar zijn gemeenten en Stedin hierover in gesprek. De besluitvorming is meerdere keren uitgesteld, omdat de partijen het niet eens kunnen worden over de voorwaarden. De gemeenten willen zeggenschap over bedragen die zij investeren. Stedin levert namelijk aan 99 gemeenten. Dit kan betekenen dat het geld dat de 44 deelnemende gemeenten betalen, wordt geïnvesteerd in de overige 47 gemeenten.

MELKKOE “Als we meebetalen moet Amstelveen er wel iets aan hebben, er moet iets tegenover staan”, zegt wethouder Herbert Raat (Financiën). “Het moet iets opleveren voor onze lokale duurzaamheidsambities. We willen niet alleen een melkkoe zijn, maar ook iets te vertellen hebben. Wij moeten ons goed afvragen of de investering in Stedin het ons waard is of dat we beter in eigen duurzaamheidsprojecten kunnen investeren. Als de netbeheerder met een sterk verhaal komt, dan gaan we kijken of we een voorstel aan de gemeenteraad gaan voorleggen. 3 miljoen euro is veel geld, helemaal in deze tijd.”

RIJK Als een gemeente een zonnepark aanlegt, moet zij gebruikmaken van het netwerk van een netbeheerder. Hetzelfde geldt voor de aanleg van een lokaal laadpalennetwerk of wijken die van het gas af gaan. Tot 2030 verwacht Stedin 1 miljard euro aan financiering nodig te hebben. De netbeheerder is hiervoor ook in gesprek met het Rijk. De energietransitie is namelijk van nationaal belang. Netbeheerders zoals Stedin zijn doelbewust in publieke handen gebleven om de energielevering te kunnen garanderen.

BESLUITVORMING Veel gemeenten hebben door de coronacrisis en de toenemende kosten binnen de jeugdzorg geen miljoenen op de plank liggen. Zij willen dan ook duidelijke voorwaarden, voordat zij een besluit nemen. De verwachting is dat Stedin tijdens de aandeelhoudersvergadering in januari met concrete informatie komt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie