De gemeente wil plaatsen van afval naast de ondergrondse containers tegengaan.
De gemeente wil plaatsen van afval naast de ondergrondse containers tegengaan. Gemeente Amstelveen

PvdA vraagt maatregelen om problemen door groter aanbod karton-afval tegen te gaan

8 januari 2021 om 10:53 Overig

 AMSTELVEEN De PvdA-fractie in de gemeenteraad heeft het college gevraagd of het mogelijk is om maatregelen te treffen om problemen door een groot aanbod van karton-afval tegen te gaan. Sinds het begin van de coronacrisis zijn ook Amstelveners steeds meer spullen online gaan bestellen, die meestal worden bezorgd in een kartonnen doos. Hierdoor is de hoeveelheid oud papier en karton flink toegenomen. Dat leidt er onder meer toe dat ondergrondse papiercontainers sneller vol zijn, of verstopt raken doordat er niet goed plat gemaakte dozen in gepropt worden. 

Om verstoppingen te verminderen, test de gemeente met de leverancier van de ondergrondse papiercontainers momenteel een extra en brede inwerpopening uit. De container aan de Rentmeesterslaan/hoek Catharina van Clevepark heeft deze klep. Dat moet onder meer het plaatsen van karton-afval naast de container tegengaan. 

ZWERFAFVAL Voor het dumpen van afval kan een boete van minimaal 95 euro opgelegd worden, maar de PvdA stelt vast dat er nog steeds vaak oud papier en karton naast papiercontainers ligt. Dat leidt volgens de partij tot zwerfafval dat de tuinen van mensen in wordt geblazen. 

BOETE In verband met de gesignaleerde problemen wil de PvdA van het college weten hoe groot de toename van de hoeveelheid papier- en kartonafval in Amstelveen is. Verder vraagt partij hoe vaak de ondergrondse papiercontainers extra geleegd moeten worden en hoe in de gaten gehouden wordt of er afval naast ondergrondse papiercontainers ligt. De partij wil ook weten hoe vaak de boete voor het dumpen van afval naast containers in het afgelopen jaar is opgelegd. De PvdA v raagt daarnaast welke maatregelen het college naast de test met de kartonklep, verder heeft genomen om te zorgen dat al het extra papier- en kartonafval correct wordt afgevoerd. 

De PvdA-fractie stelt ook dat zij signalen dat niet alleen particulieren gebruik maken van ondergrondse papiercontainers, maar dat ook bedrijven uit de omgeving hier gebruik van maken. De partij wil weten of dit Is toegestaan, en wat het college doet om dit te voorkomen als het illegaal blijkt te zijn. De fractie

OOK EIGEN KLIKO’S VOL Volgens de PvdA leidt het extra aanbod karton-afval niet alleen bij ondergrondse papiercontainers tot problemen, ook Amstelveners met een eigen papier-kliko merken vaak dat hun afvalbak voor oud papier al ruim vóór de vierwekelijkse leging vol zit. De partij wil van het college weten of het inzicht heeft in de mate waarin papier-kliko’s bij particulieren sneller vol raken en of het mogelijk is om deze papierbakken vaker te legen. Tot slot wil de PvdA weten welke maatregelen er, naast alles wat er al gedaan wordt, nog meer genomen kunnen worden om al het oud papier en karton tijdig af te voeren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie