BBA: 'Voor de belangen van Amstelveners'

21 februari 2018 om 00:00 Nieuws

AMSTELVEEN Lijst 5, Burgerbelangen Amstelveen (BBA), wordt aangevoerd door Peter Bot, die momenteel wethouder is namens zijn partij. "In onze politiek stellen we de Amstelveners centraal. Als lokale partij - we bestaan nu 25 jaar - hoeven we niet te luisteren naar 'Den Haag'. Het is moeilijk aan te geven wat ons precies anders maakt. De ene keer doen we mooie dingen met GroenLinks of de SP. De andere keer met CDA of VVD. Is iets goed voor Amstelveners, dan zijn wij voor. Is iets slecht voor hen, dan zijn we tegen."

Bot gaf 28 jaar les in het middelbaar beroepsonderwijs. Daarna richtte hij zich op vermogensbeheer en beleggen. "BBA zocht als wethouder iemand met kennis van jeugd, onderwijs en sportbeleid. Daar was ik 28 jaar mee bezig geweest. Verder woon ik sinds 1956 in Amstelveen en wilde ik graag iets bijdragen aan de stad."

WONINGBOUW Als wethouder heeft Bot onder meer de portefeuille ruimtelijke ordening, waaronder woningbouw, een onderwerp dat de komende tijd veel aandacht vraagt. In het BBA-programma staat dat er nog hooguit 5200 woningen bij mogen komen in Amstelveen. "Ik verwacht uit te komen op 6000 of iets meer, wanneer je, waar mogelijk de lucht ingaat," zegt Bot. "Bijvoorbeeld langs de Beneluxbaan, maar in Elsrijk kan dat niet."

Het omzetten van kantoren naar woningen is goed op gang gekomen. Denk aan Landtong, Startbaan en Bankrashof. "Het gaat nu heel hard," zegt Bot. "In een aantal van die projecten komen starterswoningen en middeldure woningen. Zo krijgen kinderen van Amstelveense ouders meer kans om in Amstelveen te blijven wonen."

Recent ondertekende Bot een 'City Deal' met het Rijk. "Dat betreft twee nieuwbouwprojecten gericht op jongeren, hoogbouw met onderin een parkeergarage voor elektrische auto's, waarbij de stroom geleverd wordt door zonnepanelen," zegt Bot. Dit past prima in het BBA-streven naar duurzaamheid. "In Amstelveen gaat alle nieuwbouw vanaf 1 februari van het gas los. Energie komt dan van bijvoorbeeld warmte/koudeopslag, zonneënergie of stadsverwarming."

In het verlengde van de woningbouw zet BBA sterk in op groen. "Veel mensen wonen immers in Amstelveen vanwege de ruime opzet en het vele groen."

STADSGESPREKKEN Een belang van Amstelveners is volgens BBA dat zij gehoord worden. "Wij pleiten voor zogeheten 'stadsgesprekken'," zegt Bot. "Bij inspraak voert vaak een kleine groep mensen het hoogste woord. Bij stadsgesprekken willen wij willekeurig een groep Amstelveners vragen mee te praten. Die breng je eerst kennis bij over een bepaald onderwerp en daarna leg je hun plannen voor om op te reageren. Zo bereik je alle lagen van de bevolking. Gaat het om Groenhof, dan vraag je inwoners van de wijk Groenelaan. Bij de A9 richt je je op heel Amstelveen. Een BBA-motie hierover is aangenomen en wordt de komende periode uitgevoerd."

"Wij vinden ook veiligheid belangrijk. Zo willen wij afwijkend gedrag bij de jeugd, zoals schooluitval, in een vroeg stadium aanpakken. Dat helpt criminaliteit te voorkomen. Wij zien ook graag een goede aanpak van schuldhulpverlening. Een schuld van soms maar 200 euro kan tot grote problemen leiden. Wie niet betaalt, krijgt vaak een hoge boete, waardoor mensen in een vicieuze cirkel belanden van een snel groter wordende schuld. Voor de samenleving is het voordeliger om vroeg te hulp te komen en voor de betrokkenen is dat ook beter."

Bot hoopt op 21 maart minimaal vier zetels te houden, hoopt eigenlijk op vijf. En hij wil graag wethouder blijven: "Er zijn genoeg onderwerpen waar ik verder mee wil gaan."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie