PvdA wil graag doorgaan in college

21 februari 2018 om 00:00 Nieuws

AMSTELVEEN ´Samen verder´ is het motto van de PvdA. Het slaat bijvoorbeeld op de wens van de partij om ook de komende vier jaar aan het roer te mogen staan. Wethouder Jeroen Brandes, tevens lijsttrekker van de PvdA, kijkt tevreden terug. "Maar het betekent niet dat we er al zijn. De komende jaren staan belangrijke ontwikkelingen op stapel, bijvoorbeeld wat betreft de stadsvernieuwing. Ook willen we de zorg dichterbij mensen brengen die het nodig hebben. En zo nodig maatwerk leveren."

Een van de belangrijkste punten in elk partijprogramma is de lokale woningmarkt. "Als PvdA moeten we erkennen dat we als gemeente een bepaalde groep zijn vergeten bij de bouw van woningen. Dat zijn woningen met een middeldure huur. We zeggen daarom niet dat er per se meer sociale huurwoningen moeten komen, al houden we de totale voorraad wel graag op peil. Juist in het middensegment moeten woningen gebouwd worden, evenals voor ouderen. Zo kunnen we eindelijk wat doen aan de wachtlijsten."

Ook voor jongeren moet er worden gebouwd. De PvdA vindt het zonde dat jongeren zich na hun studie niet in de stad kunnen vestigingen. "We willen niet dat de kennis verdwijnt. Wanneer jongeren eenmaal noodgedwongen moeten verhuizen, ben je ze kwijt." De partij ziet een oplossing in het omvormen van leegstaande kantoorpanden op Kronenburg. "Volgens de geluidscontouren van Schiphol mogen daar nu geen woningen komen. Ik verwacht dat het uiteindelijk wel mogelijk is. Daarnaast bieden tiny houses wellicht een (tijdelijke) oplossing."

De Bovenkerkerpolder moet groen blijven, vindt de partij. Dat betekent dat er vooral naar inbreidingslocaties moet worden gezocht. "Vier jaar geleden dachten we dat Amstelveen vol was qua woningen. Door goed te kijken naar inbreidingslocaties hebben we er toch 6000 woningen bijgekregen. We zijn voor een bepaalde vorm van verdichting, zolang het groene karakter van de stad maar gehandhaafd blijft."

Jongeren zijn belangrijk voor de PvdA. Zo wil Brandes kinderen onder 12 jaar gratis laten sporten. "Ongeacht afkomst, cultuur, sekse, inkomen van de ouders, enzovoorts. In de leeftijd van 4 tot 12 jaar gaat het om zo'n 8 duizend kinderen. Het kost ongeveer een miljoen euro om hen een jaar lang te laten sporten. Dankzij het sporten leren de kinderen niet alleen verantwoordelijkheid, maar ook samenwerken en het volgen van regels. Sport zorgt voor sociale cohesie."

De partij wil op de basisschool graag weer een echte muziek- en gymleraar voor de klas. Een ander plan betreft de aanleg van een bloemen- en bijenweide in de Noorderlegmeerpolder. "Voor een gewone boer is het boeren er nauwelijks meer mogelijk. De polder moet groen blijven. Een bloemen- en bijenweide is een optie, bijvoorbeeld voor educatieve doeleinden."

De partij kijkt tevreden terug op afgelopen vier jaar. Trots is Brandes bijvoorbeeld op de vernieuwing van de wijkcentra Westend en De Bolder. "De activiteiten zijn enorm toegenomen, evenals het aantal vrijwilligers. Dat komt de leefbaarheid ten goede." Jammer vindt hij het dat het nog niet gelukt is om een plek te vinden voor het Open Hof. "Ze willen graag verhuizen naar het Stadshart." En verder? "Persoonlijk had ik misschien niet een miljoen uitgetrokken voor het badje in de Poel, maar daar is al zoveel over gezegd. Ook worden wel eens subsidies toegekend aan organisatie van festiviteiten, die uiteindelijk niet doorgaan. Dat vind ik zonde. Tot slot wil ik graag nog meer maatwerk leveren aan mensen die extra ondersteuning nodig hebben. Tijdelijk als dat kan, langdurig als dat moet."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie