Katja Snoeijs droomt van transfer naar Fc Barcelona

19 februari 2018 om 00:00 Lokaal nieuws

AMSTELVEEN Tijdens het Amstelveense Sportgala op vrijdag 9 februari werd voetbalster Katja Snoeijs tot sporter van het jaar verkozen. Ze was vorig seizoen topscoorder van de eredivisie met 21 doelpunten. Ook is ze al eens uitgenodigd voor een trainingskamp voor de Oranje Leeuwinnen. De prijs voor sporter van het jaar kon ze die vrijdag niet ontvangst nemen, ze moest een wedstrijd spelen. Een week later heeft ze tijd voor een interview.

"Op mijn vijfde ben ik begonnen met voetbal," aldus Katja. "Ik volgde het voorbeeld van mijn zus. Ik heb jaren bij Sporting Martinus gespeeld. Daar deed ik altijd mee met de jongens. Ik was een van hen. Natuurlijk waren tegenstanders en hun ouders wel eens verbaasd. Ze dachten dat ik niet kon voetballen. Maar ik deed altijd volop mee."

"Toen ik ouder werd, begonnen de fysieke verschillen groter te worden. Daarom was het niet langer leuk om met de jongens te voetballen. Op mijn zeventiende heb ik de overstap naar het vrouwenvoetbal gemaakt. Ik heb vervolgens een aantal seizoenen voor Fortuna Wormerveer gespeeld. Daarna volgde Telstar, dat tegenwoordig VV Alkmaar heet."

De eredivisieclub staat momenteel in de middenmoot, op de vijfde plek. Ook dit jaar voert Katja de topscorerslijst aan met dertien doelpunten. De snelle spits weet het doel makkelijk te vinden. "Mijn voorbeeld is Messi, de beste voetballer van de wereld. Bij Ajax kijk ik naar Dolberg, hij speelt dezelfde positie als ik. Ik let op zijn spel, kijk of ik iets van hem kan leren."

Hoewel Katja het bij VV Alkmaar prima naar haar zin heeft, is haar ultieme droom een transfer naar het buitenland. En dan het liefst Lieke Martens achterna, naar FC Barcelona. "In Spanje heb je een aantal teams waar het niveau hoog is en de faciliteiten heel goed zijn. Daaronder bungelt een aantal clubs dat het minder voor elkaar heeft. In Nederland is het niveau meer gelijkwaardig, al scheelt het wanneer een vrouwenteam gebruik kan maken van de faciliteiten voor een professioneel herenteam."

Een dergelijke transfer zou betekenen dat ze van het voetbal zou kunnen leven. "In Nederland ziet de KNVB ons als amateurs. We verdienen niet met het voetbal. Naast de sport hebben voetbalsters daarom een baan of ze volgen een studie. Dat betekent dat je nooit vol voor je sport kunt gaan. Ik studeer aan de ALO (opleiding tot leraar lichamelijke opvoeding) en loop stage. Het is belangrijk om je met een studie op de toekomst voor te bereiden."

"Wat dat betreft zou het fijn zijn als het vrouwenvoetbal een professionaliteitslag maakte. Met een bijvoorbeeld een basisinkomen voor voetbalsters. De professionalisering komt er langzaam aan. Kijk maar naar de aandacht voor het EK. Belangrijk is wel dat de sport z'n puurheid behoud. Het moet niet zo worden als bij de heren, met die belachelijk hoge transfersommen. Het plezier om te voetballen moet voorop blijven staan. Dat wil ik ook jonge meiden meegeven: probeer vooral plezier te houden in wat je doet. Haal het beste uit jezelf. En verder is het vooral een kwestie van oefenen. In de pauze, na schooltijd en in de vakantie."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie