Vragen ChristenUnie over subsidie Amity International School

9 februari 2018 om 00:00 Lokaal nieuws

AMSTELVEEN ChristenUnie heeft vragen gesteld aan het college van B en W over de 1,5 miljoen euro die de gemeente Amstelveen bijdraagt aan de subsidie voor de komst van Amity International School Amsterdam. De school gaat zich vestigen in het voormalige Van Leer-gebouw aan de Amsterdamseweg.

ChristenUnie stelt de vragen naar aanleiding van een artikel op de website van Follow the money (www.ftm.nl) met de titel 'Gemeentes paaien expats met subsidie op privaat onderwijs'. Het platform voor onderzoeksjournalistiek heeft onderzoek gedaan naar de besteding door gemeenten van gelden aan het internationaal onderwijs. Gemeenten doen er volgens Follow the Money alles aan om buitenlandse bedrijven en hun werknemers naar Nederland te trekken. Er worden daarom miljoenen euro's subsidie uitgetrokken om de wachtlijsten in het internationale onderwijs tegen te gaan. 'Maar de gretigheid van de overheid en gemeenten lijkt ze blind te maken voor de werkelijke belangen van de eigen burgers.' Follow the money onderzocht waar dat geld terecht komt.

Het artikel spitst zich toe op de Amity International School Amsterdam, die zich gaat vestigen in Amstelveen. Beschreven wordt een bezoek aan het gebouw waar de school zich gaat vestigen. 'Het moet gezegd: de Amity International School Amsterdam in Amstelveen ziet er strak uit. De nieuwe school is gevestigd in het monumentale Van Leergebouw; het interieur is kleurig en speels en het ruikt er fris, naar nieuw meubilair. Het enige wat ontbreekt, zijn kinderen: het doel was om in september 2017 te openen, maar die datum is niet gehaald. De officiële opening laat vooralsnog op zich wachten.'

Het artikel geeft verder aan dat Amity aanvankelijk twijfels had aan een vestiging in Nederland, maar dat overheden in Nederland Amity 5 miljoen aan subsidie in vooruitzicht stelden als Amity zich in Nederland zouden vestigen. Amsterdam en Amstelveen nemen daarvan 2,5 miljoen voor haar rekening. De bijdrage van Amstelveen komt met bijkomende kosten neer op 1,5 miljoen, zoals in de in juli door de gemeenteraad vastgesteld Kadernota 2018 was opgenomen.

Het college van B en W maakte begin januari bekend dat de gemeente nog geen subsidies had uitgekeerd vanwege de vertraging die Amity had opgelopen bij de verbouwing en het verkrijgen van de benodigde papieren. De verwachting is dat Amity de kandidaat IB accreditatie begin 2018 op orde heeft, waardoor de school wel aan alle subsidievoorwaarden zal voldoen.

ChristenUnie wil nu weten of er een goede kosten-batenanalyse is gemaakt van de vestiging van Amity in Amstelveen. En als die analyse is gemaakt, wil ChristenUnie weten in hoeverre Amstelveen hierbij betrokken geweest.

Volgens het artikel van Follow the Money staan op voor het jaar 2018/2019 zeven kinderen ingeschreven, terwijl er minimaal 20 nodig zijn om te kunnen starten. De ChristenUnie wil daarom van het college weten wat het gaat ondernemen als zich onvoldoende leerlingen zich inschrijven en de school daardoor niet open kan. 'Is de subsidie dan nog terug te draaien,' vraagt de partij zich af.

ChristenUnie wijst ook op een op agendaverzoek van D66 dat onlangs aan de orde is geweest over zorgen dat in Amstelveen een tekort aan leraren aan het is ontstaan is, doordat leraren onder meer door het gebrek aan woningen ervoor kiezen in andere gemeenten een baan te aanvaarden. 'Is het college van mening dat de subsidie aan Amity beter ingezet had kunnen worden om voor leraren, die werkzaam zijn of willen zijn in het reguliere onderwijs in Amstelveen, een beter vestigingsklimaat in Amstelveen te creëren?'

I

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie