Veel animo voor EnergieOntbijt over opwekken energie

8 februari 2018 om 00:00 Lokaal nieuws

AMSTELVEEN Meer dan 50 Amstelveners hebben op 31 januari in de Stadsdorpskamer in Elsrijk het zesde EnergieOntbijt bijgewoond. Het thema was 'Energie opwekken in een jaren '30 wijk'. . Op donderdag 8 maart staat het volgende energieontbijt op het programma in De Meent. Het thema is dan verduurzamen van de woning.

In Elsrijk waren alternatieve energie opwekken met kleine windmolens en dakpannen onderwerp van gesprek. Met een kleine windmolen kan energie worden opgewekt, ook in een jaren '30 wijk met beschermd dorpsgezicht. Daar is wel een vergunning voor nodig. Zowel voor woningen in een beschermd dorpsgezicht als woningen in een welstandsvrij gebied.

Zonne-energie kan ook worden opgewekt als inwoners niet beschikken over een dak met zonnepanelen. "Bewoners kunnen investeren in zonnepanelen op andere daken dan die van hun eigen woning. Ga op zoek naar eigenaren van grote daken die zelf geen middelen of expertise hebben om zonnepanelen op het dak te leggen. Energie coöperatie Zuiderlicht brengt dakeigenaren en bewoners met elkaar in contact en regelen de plaatsing. Bewoners worden lid van de coöperatie," aldus Frank Boon van energie coöperatie Zuiderlicht.

"Zonneceldakpannen zijn een uitkomst voor wat oudere woningen," vult wethouder Peter Bot (Duurzaamheid) aan. "Ze kunnen makkelijker dan zonnepanelen rond de schoorstenen en dakvensters worden gelegd. Dat geeft ook een mooier gevelbeeld."

Er bleek veel interesse voor zonneceldakpannen. De hoge efficiëntie van deze dakpannen komt onder meer doordat het hele dak gebruikt wordt. Daarnaast zijn ze in verschillende groepen geschakeld waardoor de gehele opbrengst niet door een schaduwplek wordt benadeeld.

DUURZAAM ELSRIJK De aanwezige projectgroep Duurzaam Elsrijk wil wijkbewoners via aandacht voor groen en betere wateropvang nog meer betrekken bij het verduurzamen van hun woning. Geïnteresseerde bewoners kunnen zich aanmelden voor de avond Duurzaam Elsrijk die op donderdag 15 februari wordt gehouden via duurzaam@stadsdorpelsrijk.nl.

Het volgende EnergieOntbijt is op donderdag 8 maart bij stichting WaMi, Orion 3 in Amstelveen, in Waardhuizen-Middenhoven. Tijdens dit ontbijt delen wijkbewoners initiatieven om woningen te verduurzamen vanuit een huur- of VvE-situatie. Insturen van ideeën en aanmelden kan bij de ontbijtorganisator via jacqueline@groenegroei.com

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie