´Vijftig sociale huurwoningen reserveren voor Amstelveense jongeren´

29 januari 2018 om 00:00 Lokaal nieuws

AMSTELVEEN Wethouder en VVD-lijsttrekker Herbert Raat wil voorstellen om de Huisvestigingverordening aan te passen om vijftig sociale huurwoningen voor Amstelveense jongeren tussen 22 en 32 jaar te reserveren. Hij wil hiervoor in samenwerking met Eigen Haard gebruikmaken van de experimenteerruimte die de verordening biedt. Hij meldt dat in zijn weblog.

'Vorige week ben ik op bezoek geweest bij Stephan Nolte in Middenhoven. Hij is 29 jaar, werkt en woont nog bij zijn ouders op zolder. Per jaar komen er ruim 400 sociale woningen vrij in Amstelveen. Toch hebben onze jongeren geen schijn van kans. Daarom wil ik in de woonverordening laten vastleggen dat we vijftig woningen exclusief voor onze jongeren gaan reserveren,'' aldus Raat.

'De woningmarkt vooral rond in en rond Amsterdam is totaal overspannen. Dat is vervelend voor starters. Zeker als je net begint op de arbeidsmarkt. Dan heb je niet meteen een hoog inkomen en dus is een sociale woning de oplossing. In onze gemeente hebben we ruim tienduizend sociale woningen. Maar via het reguliere systeem van woonruimteverdeling blijken jongeren zoals Stephan daarvoor niet in aanmerking te komen. Het systeem werkt voor geen meter. Het is er niet op gericht of je een woning nodig hebt, maar hoe lang je ingeschreven staat. Het gevolg: woningen gaan vooral naar mensen van buiten Amstelveen.

Raat heeft bij de presentatie van het verkiezingsprogramma gezegd dat het voor de VVD een speerpunt

is dat Amstelveense jongeren voorrang krijgen op de lokale woningmarkt. 'Ik ga het college van B en W voorstellen om in samenwerking met Eigen Haard gebruik te maken van de experimenteerruimte door vijftig woningen voor jongeren tussen 22 en 32 jaar hiervoor te reserveren. Het kan niet meteen ingaan. Regels en voorwaarden moeten worden opgesteld. Gelukkig zijn mijn collega-wethouders positief gestemd. En ook de directeur van Eigen Haard Bert Halm is iemand met oog voor de praktijk. Hopelijk is het voor eind juni geregeld. Dit geeft Stephan en andere Amstelveense jongeren de kans op een eigen woning in plaats van een zolderkamer in hun ouderlijk huis.'

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie