5 januari 2018 om 00:00 Lokaal nieuws

Beste Eddie,

hierbij mijn stukje over 'Van de Koe', wat ik op verzoek van Martijn maar wel op eigen titel schreef (maar het is geen column!)

'Wat ze op Schier kunnen, dat kunnen we hier ook', moeten ze in Amstelveen gedacht hebben. Schiermonnikoog, een eiland vol stilte en natuur, wordt niet zoals ons Amstelland bedreigd door de langzame invasie van de stad en haar bewoners, maar net zoals hier maakt de lage melkprijs en de strikte scheiding tussen akkerland en 'natuur'; het landschap kapot. Dat klinkt dramatisch en dat is het ook.

Zelfs in de Bovenkerkerpolder en in mindere mate de Ronde Hoep zet de verschraling van het polderlandschap langzaam door. Veel, heel veel gras, steeds meer bebouwing, weinig waterleven en veel, niet hele bijzondere planten, die weinig eisen stellen aan de grond waarin ze wortelen.

Net zoals op Schier hebben dit jaar een aantal partijen aan de bel getrokken en hier in Amstelland hebben ze, zoals u al eerder in de krant hebt kunnen lezen, een kleine twee weken geleden de handen in elkaar geslagen en een manifest opgesteld met een duidelijke boodschap: Landbouw en veeteelt mogen niet ten koste van de aanwezige natuur gaan, zouden haar juist moeten versterken, m.a.w. landbouw, veeteelt en natuur moeten fuseren! Het tij kan nog gekeerd worden als die veranderingen door iedereen gedragen worden. Gelukkig is de natuur is tot op zekere hoogte zeer flexibel.

Één van die partijen is een jong bedrijf dat duurzaamheid (leven en nog een beetje over houden voor de toekomst) en biodiversiteit (de rijkdom van de natuur) hoog in het vaandel heeft staan. Van de Koe heten ze. Martijn Postma en Roel Kramer van Van de Koe zetten in op een landschap waar het gras voor de koe niet de dood van de Grutto betekent. Hun bedrijf wil één van de bouwstenen zijn van een gezonde polder, een polder waar Grote wederik, Echte koekoeksbloem, Moerasspirea en Echte valeriaan straks de dienst uitmaken en waarin gruttokuikens gezond kunnen opgroeien. Martijn en Roel hebben een product ontwikkeld, dat is om je vingers bij af te likken en recht probeert te doen aan het landschap waar het uit voortkomt: Onkruidenboter. Ze gebruiken daarvoor alleen boter van boeren uit het Amstelland, die hun bedrijf met zorg voor de natuur runnen. Hun Onkruidenboter is inmiddels al te koop bij Landmarkt en staat op de kaart bij diverse restaurants. Hun bedrijf staat zo garant voor een goed produkt en daarmee voor een gezond, soortenrijk landschap.

Om dat goed te kunnen moeten ze groter worden. Alleen….zonder jullie steun gaat ze dat niet lukken. Weliswaar hebben ze met crowdfunding al een respectabele som binnengehaald, maar ook de laatste euro's moeten ergens vandaan worden gehaald en jullie bijdrage wordt echt heel erg op prijs gesteld. Het landschap is immers van ons allemaal!

Op

Aleid Offerhaus

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie