Bijgeloof moet geluk helpen bij Oudejaarsloterij

27 december 2017 om 00:00 Nieuws

AMSTELVEEN Bijgeloof blijkt bij de aanschaf van Oudejaarsloten een belangrijke rol te spelen. Dat weet ook eigenaar Hans Poll van Cigo De Posthoorn uit ervaring: ,,Bij onze winkel worden boeddhabeeldjes voor de deur gezet. Klanten nemen ook gelukspoppetjes mee, die zet ik dan achter de toonbank. Blijkbaar helpt het want er zijn hier al diverse grote prijzen gevallen."

Iets meer dan de helft van de Nederlanders (52 procent) koopt een Oudejaarslot. Om het geluk af te dwingen koopt één op de drie deelnemers zijn of haar Oudejaarslot ieder jaar opnieuw bij dezelfde 'gelukswinkel'. Dat blijkt uit onderzoek van Motivaction in opdracht van de Staatsloterij. Ook meespelen met geluksgetallen is bij ongeveer een derde van de Nederlanders populair.

Bij de Staatsloterij kunnen deelnemers zelf het eindcijfer van het lotnummer kiezen. Het vaakst gekozen cijfer blijft geluksgetal 7, maar ook wordt geluk toegedicht aan geboorte- of trouwdata. Bijna de helft van degenen die met een gekozen eindcijfer meespeelt (44%), doet dit op grond van het voorgevoel dat op dit cijfer een prijs valt. Een vijfde heeft weleens een schietgebedje gedaan voor een winnend lot. Vrouwen (25%) doen dit vaker dan mannen (15%). Ook het lot kussen helpt soms, denkt de Nederlander, 14 procent heeft zijn Oudejaarslot wel eens gekust voor geluk.

Voor velen is de Oudejaarstrekking ook niet weg te denken als traditie rond de jaarwisseling naast vuurwerk en oliebollen. Vanuit die gedachte koopt 39 procent van de Nederlanders ieder jaar een Oudejaarslot.

Cigo de Posthoorn gooit alles in de strijd om dit jaar het winnende Oudejaarslot te verkopen. Donderdag 28 december had Hans Poll de bekende illusionist Rich Magic gevraagd om voor de benodigde magic te zorgen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie