Vijf basisscholen in actie voor 'Schooltas voor Aleppo'

3 januari 2018 om 00:00 Informatie

AMSTELVEEN Bovenbouwklassen van vijf Amstelveense basisscholen voor openbaar en bijzonder onderwijs hebben in de laatste schoolweek voor de kerstvakantie de actie een `Tas voor Aleppo' afgerond. Dat leverde bijna 700 gebruikte en nieuwe schooltassen op waarbij kinderen samen met hun ouders een tas voor een leeftijdgenoot in een Syrisch oorlogsgebied vulden. Deze tassen zijn nu met een containerschip vanuit de Amstelveense haven via Turkije op weg naar Syrische vluchtelingenkampen.

Aan de actie deden De Cirkel, de Willem Alexanderschool, de Triangel. de Westwijzer en de Linde mee. In de tassen zitten pennen, schriften, kousen, tandenborstels, kleren, handschoenen, dekens en zelfs medicijnen zoals paracetamol. De scholieren zijn er zelfs in hun wijk voor langs de deuren gegaan.

Yolanda Steenbrugge, directeur van montessorischool de Linde is trots op het resultaat van de meer dan 100 schooltassen uit even zoveel gezinnen. De school doet al een tijd mee aan het vierjarige scholenprojectproject `Ontmoeten- en (Her)denken', waarbij het herdenken van de Tweede Wereldoorlog wordt gekoppeld aan actuele oorlogen zoals in Syrië en vredesmissies. ,,Het is goed om kinderen op hun eigen niveau te betrekken bij wat er gebeurt in de wereld en dat ze ook leren om voor elkaar te zorgen, iets wat we op school aan hen mee willen geven: heb zorg voor elkaar, sta in verbinding met andere kinderen. En dat heeft er voor gezorgd dat ze zo enthousiast met elkaar aan de gang zijn gegaan,'' aldus Yolanda Steenbrugge bij het inzamelen van de schooltassen door het Syrische comité onder leiding van Karam Kanho en projectleider Edu Dumasy.

Het vrijwilligersproject `Ontmoeten- en (Her)denken' werd vanaf het begin gesteund door het gemeentebstuur. Onder een nieuwe gemeentelijke stichting worden deze onderwijsactiviteiten samen met vijf leerkrachten van de schoolbesturen Amstelland en Amstelwijs de komende jaren verder toegankelijk gemaakt voor alle Amstelveense scholen. De Tas voor Aleppo was de eerste nieuwe activiteit waarbij door verschillende educatieve en kunstorganisaties gewerkt wordt naar één loket voor de scholen voor lokale burgerschapsvorming.

Op 5 juli 2018 volgt de jaarlijkse Ontmoetings- en (Her)denkingsdag voor drie scholen in een Amstelveens gebedshuis en het Broersepark. Zo leren de leerlingen zich betrokken te voelen bij `Kleurrijk Amstelveen' met zijn bijna 140 verschillende culturen. Ook krijgen ze historisch besef over wat zich in de oorlogsjaren in Amstelveen afspeelde en nu elders in de wereld zodat ze onze democratische verworvenheden en vrijheid leren waarderen.

Voor meer informatie: www.ontmoetenherdenk.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie