29 december 2017 om 00:00 Lokaal nieuws

---------- Doorgestuurd bericht ----------

Van: Edu Dumasy

Datum: 28 december 2017 om 10:48

Onderwerp: Artikel voor Amstelveens weekblad

Aan: HC Redactie Echo Amstelveen

Geachte redactie,

In de bijlage treft u en artikel aan voor mogelijke plaatsing in uw blad

Amstelveens weekblad.

Het gaat over de actie `een tas voor Aleppo' waar vijf basisscholen en

bijna 700 Amstelveense gezinnen aan hebben meegedaan.

Ik stuur u ook enkele foto's mee.

U kunt erin veranderen wat u goed dunkt.

????

Wilt u een indruk willen krijgen van deze actie en van de tv uitzendingen

kijkt u dan naar deze video:

https://youtu.be/vNpZIUZvT18

Or naar onze website: http://www.ontmoetenherdenk.nl/ontmoeten-

kwetsbare-groepen/????

Mocht u vragen of opmerkingen hebben dan hoor ik dat graag.

Edu Dumasy, projectleider gemeentelijk Amstelveens scholenproject Ontmoeten

& Herdenken

--------------------------------

Edu Dumasy

Graaf Aelbrechtlaan 132

1181 SZ AMSTELVEEN

te. 0206410373

mobiel: 06 24833324

E-mail: e.dumasy@gmail.com

?

171223 container syrië 003.JPG

??

171223 container syrië 010.JPG

?

Artikel voor Amstelveens Nieuwsblad.

Actie een Schooltas voor Aleppo van vijf Amstelveense basisscholen

In de laatste schoolweek voor de Kerstvakantie hebben bovenbouwklassen van vijf Amstelveense basisscholen voor openbaar en bijzonder onderwijs de actie een `Tas voor Aleppo' afgerond. Dat leverde bijna 700 gebruikte en nieuwe schooltassen op waarbij kinderen samen met hun ouders een tas voor een leeftijdgenoot in een Syrisch oorlogsgebied vulden. Deze tassen zijn nu met een containerschip vanuit de Amstelveense haven via Turkije op weg naar Syrische vluchtelingenkampen.

Wat zit er allemaal in? Dat was in tv-uitzendingen op 23 december van het jeugdjournaal en RTVamstelveen duidelijk te zien: pennen, schriften, kousen, tandenborstels, kleren, handschoenen, dekens en zelfs medicijnen zoals paracetamol. Vol trots pakten de leerlingen van de Cirkel, de Willem Alexanderschool, de Triangel en de Westwijzer hun tassen voor de camera uit. Ze zijn er zelfs in de wijk voor langs de deuren gegaan.

De directeur van de Linde was dan ook trots op het resultaat van de meer dan 100 schooltassen uit even zoveel gezinnen. De school doet al een tijd mee aan het vierjarige scholenprojectproject `Ontmoeten- en (Her)denken' dat tien leerarrangementen heeft opgeleverd waaronder de lesbus over de Tweede Wereldoorlog en gastlessen van oorlogsslachtoffers in Amstelveen en in het voormalig Nederlands-Indië. De Tweede Wereldoorlog wereldwijd (1WO2) wordt daarbij gekoppeld aan actuele oorlogen zoals vredesmissies en de oorlog in Syrië.

Bij het inzamelen van de schooltassen door het Syrische comité o.l.v. Karam Kanho en projectleider Edu Dumasy, verwoordde schooldirecteur van Montessorischool de Linde Yolanda Steenbruggen het aldus:

`Het is goed om kinderen op hun eigen niveau te betrekken bij wat er gebeurt in de wereld en dat ze ook leren om voor elkaar te zorgen, iets wat we op school aan hen mee willen geven: heb zorg voor elkaar, sta in verbinding met andere kinderen. En dat heeft er voor gezorgd dat ze zo enthousiast met elkaar aan de gang zijn gegaan.'

Dit vrijwilligersproject `Ontmoeten- en (Her)denken' van de gemeente Amstelveen werd vanaf het begin gesteund door de toenmalige onderwijswethouder in 2012 Herbert Raat en daarna door de voormalige burgemeester Mirjam van `t Veld. Onder een nieuwe gemeentelijke stichting worden deze onderwijsactiviteiten samen met vijf leerkrachten van de schoolbesturen Amstelland en Amstelwijs de komende jaren verder toegankelijk gemaakt voor alle Amstelveense scholen en zelfs andere steden willen dit navolgen. De Tas voor Aleppo was de eerste nieuwe activiteit waarbij door verschillende educatieve en kunstorganisaties gewerkt wordt naar één loket voor de scholen voor lokale burgerschapsvorming.

Op 5 juli 2018 volgt de jaarlijkse nu weer vierde Ontmoetings- en (Her)denkingsdag voor drie scholen in een Amstelveens gebedshuis en het Broersepark. Zo leren de leerlingen zich betrokken te voelen bij `Kleurrijk Amstelveen' met zijn bijna 140 verschillende culturen. Ook krijgen ze historisch besef over wat zich in de oorlogsjaren in Amstelveen afspeelde en nu elders in de wereld zodat ze onze democratische verworvenheden en vrijheid leren waarderen. Wilt u meer informatie over dit scholenproject zie de website: www.ontmoetenherdenk.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie