27 december 2017 om 00:00 Lokaal nieuws

Hallo Eddie en collega's

Bijgaand de foto's bij ons programma van donderdag 4 tot en met woensdag 10 januari 2018.

Van zaterdag 23 december tot en met woensdag 3 januari hebben wij geen voorstellingen.

Ik stuur ook nog een keer het persbericht van januari, nu met de volledige filmlijst.

Rest mij nog jullie een prettige kerst en een heel goed 2018 te wensen!

De voorstellingen:

* Singer-songwritercollectief Het Nieuwe lied met het Nieuwjaarsconcert 2018 op do. 4 januari (foto: Ben van Duin)

* Circustheatergroep Boost met haar programma Vita! op vrijdag 5 januari (foto's: Kasper Koster)

* Het Griffioen Huiskamer Cabaret Festival op woensdag 10 januari vanaf 19.30 uur (Maarten Ebbers, geen fotocredit)

En twee films (van Loving Vincent heb ik al eerder een foto en een korte tekst gestuurd)

* De geschilderde van Gogh-biopic Loving Vincent op do. 4 januari 19.30 uur & vr. 5 januari 18.30 uur

* Het herkansingsdrama Oude Liefde op vrijdag 5 januari 21.00 uur & dinsdag 9 januari 19.30 uur

Twee gescheiden zestigers zien elkaar na jaren terug bij de dood van hun zoon. Hun liefde laait weer op.

Alvast (weer) hartelijk dank voor de plaatsing van ons programma in de krant.

met vriendelijke groet,

Dick Roodenburg (publiciteit Griffioen)

aanwezig: ma. t/m do. 08.30 - 16.45 uur

020 - 5985107 / d.roodenburg@vu.nl

website Griffioen: www.griffioen.vu.nl

programma Griffioen JANUARI 2018

Uilenstede 106, Amstelveen, 020 - 5985100, online kaartverkoop: www.griffioen.vu.nl

Korting voor: studenten / cjp / stadspas / amstelveenpas / medewerkers VU.

Muziek

donderdag 4 januari 20.30 uur, toegang € 13,50 / korting € 17,- / overigen € 19,50:

Het Nieuwe Lied met Nieuwjaarsconcert 2018

Met Het Nieuwe Lied blaast er sinds 2009 een frisse wind door het Nederlandstalige muzieklandschap. Geïnspireerd op het format van Comedytrain, bestormt het Nederlandstalige muziekcollectief in steeds wisselende samenstelling de theaters met intieme optredens en nieuwe, zelfgeschreven liedjes. Van kleinkunst tot elektronische popliedjes en van liedjes over liefde, het leven en de dood tot onderwerpen als huisdieren, ongemakkelijke situaties of Boer Zoekt Vrouw.

Traditiegetrouw begint Het Nieuwe Lied het nieuwe jaar met een reeks Nieuwjaarsconcerten. Voor de gelegenheid staan bijna alle leden van het Nieuwe Lied samen op het podium om het oude jaar van je af te kloppen en je klaar te stomen voor 2018. Vergeet al je goede voornemens tijdens dit avondvullende programma met gloednieuwe, Nederlandstalige liedjes. De line-up bestaat dit keer uit Kiki Schippers, Peter van Rooijen, Flip Noorman, Dafne Holtland, Eva van Manen, Frank van Kasteren, Jan Groenteman, Maarten Ebbers en Tjeerd Gerritsen.

Theater

vrijdag 5 januari 20.30 uur, toegang € 11,50 / korting € 15,- / overigen € 17,50:

Boost Producties met Vita!

In een ingenieus kantelend, strak vormgegeven decor tarten drie acrobaten de zwaartekracht. Vita is jong en vastberaden en beklimt zonder enige vrees de rechtopstaande wanden om er een volgend moment weer vanaf, of zelfs doorheen te springen. Met ingehouden adem volg je het spel van fysieke kracht, van vertrouwen, van vriendschap, van het heerlijke gevoel van zweven, maar ook van eenzaamheid en uitsluiting. Deze voorstelling heeft geen tekst, is prachtig in zijn eenvoud, zijn beelden en de interactie tussen drie ijzersterke acrobaten.

Boost Producties experimenteert al jaren in de cross-over van circus met theater en maakt verrassende voorstellingen in het genre nieuw circus. De nieuwe, beeldende voorstelling Vita! speelt zich af in een bijzonder pop-up decor en balanceert op het snijvlak van dans en acrobatiek.

Met: Marieke Thijssen, David Mupanda en Wilko Schütz. Regie: Lennie Visser.

zondag 21 januari 16.00 (!!!) uur, toegang € 10,- / korting € 13,50 / overigen € 16,-:

Dood Paard met Victor, of de kinderen aan de macht (van Roger Vitrac)

Victor viert zijn negende verjaardag en wil niet langer het voorbeeldige kind zijn. Hij besluit het vloerkleed onder de tafel vandaan te trekken. Met zijn zesjarige vriendinnetje speelt Victor op hilarische wijze het overspel tussen zijn vader en haar moeder na. De volwassenen verstijven van schaamte en ongemak. Manipulerend en provocerend ontmaskert Victor de kleinburgerlijkheid en het gehuichel van de ouders. De façade valt in stukken en de volwassenen zoeken vertwijfeld de scherven, maar bij iedere stap valt hun leven verder uit elkaar. Aan het eind van de dag zijn de schellen van de ogen gevallen, ligt het overspel op straat, is er geen weg terug, is het zesjarige vriendinnetje van huis weggelopen, heeft haar vader zich opgehangen en besluit Victor te sterven.

met: Gillis Biesheuvel, Kevin Klein, Janneke Remmers, Manja Topper, Louis van der Waal en Linda Zijl.

(deze voorstelling is verplaatst van woensdag 20 december naar zondagmiddag 21 januari)

Theatercollege

dinsdag 16 januari 20.30 uur, toegang € 10,- / korting € 13,50 / overigen € 16,-:

Femke Halsema met Een Vrij Land (try out)

Een land op drift, een onzekere natie. Als we de pessimisten mogen geloven, wordt onze nationale identiteit bedreigd door moslims, Europa en linkse 'gutmenschen'. Klopt dat? Nee, zegt Femke Halsema. In een meeslepend college onderzoekt zij de vraag 'wie zijn wij?'. Hebben wij reden om trots te zijn op ons land? Maar wat is onze identiteit dan? Is er zoiets als een Nederlandse cultuur? Van Spinoza tot Paul Verhoeven, van de homobeweging in de jaren zeventig tot het 'koekje' van Maxima, van de Bijlmer tot de buitenwijken in Enschede waar ze zelf opgroeide: aan de hand van foto's, video- en -muziekfragmenten ontstaat geleidelijk een caleidoscopisch beeld van het moderne Nederland en de uitdagingen waarvoor wij staan.

Cabaret

woensdag 10 januari 19.30 (!!!) uur, toegang € 5,- / korting € 8,50 / overigen € 11,-:

Griffioen Huiskamer Cabaret Festival

Twee redenen om het Griffioen Huiskamer Festival mee te maken: je kunt eens rondkijken op de fraai vernieuwde campus Uilenstede en je maakt kennis met talentvolle cabaretiers op de meest leuke en onverwachte spots in de studentenwijk. Wat dacht je van een stand-up show in een eenheidskeuken? Je maakt het mee tijdens het huiskamerfestival!

Met dit jaar: Sanneke van der Meulen (juryprijs Griffioen/Zuidplein Cabaret Festival 2017), Daan van der Hoeven (publieksprijs Griffioen/Zuidplein Cabaret Festival 2017 en juryprijs Groninger Studenten Cabaret Festival 2017), Jochem Nooyen (illusionist en bekend van het tv-programma Rundfunk), Frederique Arnold (halve finale Groninger Studenten Cabaret Festival), Luuk van der Vaart (publiekswinnaar Groninger Studenten Cabaret Festival 2017) en Maarten Ebbers (winnaar Leids Cabaret Festival 2009, nominatie Annie M.G. Schmidtprijs 2016).

donderdag 11 januari 20.30 uur, toegang € 11,- / korting € 14,50 / overigen € 17,-:

Eva Crutzen met Opslaan Als (try out)

Van een belofte of aanstormend talent kunnen we na haar succesvolle tweede avondvullende voorstelling Spiritus eigenlijk niet meer spreken. De première in de Griffioen was vorig seizoen uitverkocht. Iedereen is het erover eens: om Eva Crutzen kun je niet meer heen.

Eva heeft het allemaal. Alles eigenlijk. Behalve rust dan. Of stilte. Of tijd. Hoe kun je dingen verwerken als alles maar doorgaat? En waarom onthoud je wel alle telefoonnummers, die je ooit hebt gehad, maar vergeet je de geur van iemand, die er niet meer is? In Opslaan Als laat Eva de gekte toe. Ze speelt uiteenlopende personages en gaat muzikaal los. Zo biedt ze antwoorden, waar wij de rest van ons leven op kunnen bouwen. Of ze laat ons in verwarring achter. Het hangt er maar net vanaf hoe je het opslaat. Hoe dan ook; je moet erbij zijn!

do. 18 & vr. 19 januari 20.30 uur, toegang € 10,- / korting € 13,50 / overigen € 16,-:

Tim Fransen met Het Kromme Hout der Mensheid (try out)

In welke staat verkeert onze menselijke beschaving? In Het kromme hout der mensheid maakt Tim Fransen de balans op. Want kunnen we nog wel spreken van beschaving? En is werkelijke beschaving überhaupt wel voor ons weggelegd? En waarom moeten we juist in deze tijd te rade gaan bij figuren als keizer Napoleon Bonaparte, musicus Ludwig van Beethoven en filosoof Immanuel Kant? Zijn dit helden van onze moderne beschaving, of leren zij ons iets heel anders over onszelf? Tim Fransen voorziet u van alle antwoorden. En misschien zelfs van een beetje hoop.

Met zijn debuutvoorstelling Het failliet van de moderne tijd won Tim Fransen de Neerlands Hoop 2016, de prijs voor het grootste cabarettalent.

zaterdag 20 januari 20.30 uur, toegang € 10,- / korting € 13,50 / overigen € 16,-:

Johan Goossens met Vlam (try out)

Het vuur van de liefde, de passie, en natuurlijk: seks. Daarover gaat de nieuwe show van Johan Goossens. En waar je het over seks hebt, heb je het natuurlijk over schaamte. Daarom deed hij zijn eerste try-outs in Engeland, waar hij niemand kent. Toen een paar voorzichtige avonden in Amsterdam. Maar de reacties waren zo unaniem lovend dat hij niet meer terug kan. Hij vindt het ook belangrijk: 'Seks is een lastig onderwerp, waar eigenlijk niemand eerlijk over durft te praten. Dat ga ik wel proberen.' Persoonlijk en kwetsbaar. Over seks en over schaamte. Over man-vrouw verhoudingen. Over homo's en hetero's en je plek in de maatschappij. En natuurlijk over de liefde. Vol vieze verhalen en mooie liedjes. Met pianist Eelco Menkveld. Adviesleeftijd: 16 +.

zaterdag 27 januari 20.30 uur, toegang € 13,50 / korting € 17,- / overigen € 19,50:

Richard Groenendijk met Om Alles!

Afgelopen november ging het optreden van Richard Groenendijk wegens omstandigheden niet door. De (bijna uitverkochte) voorstelling is nu verplaatst naar januari. In Om alles! zien we Groenendijk als vanouds van z'n grappigste, persoonlijkste en meest adremme kant. Anderhalf uur lang een aaneenschakeling van hilarische verhalen, opzienbarende ontboezemingen en niet te versmaden typeringen. Richard maakt een hoop kabaal, maar heeft een klein hartje. Hij ontziet niets of niemand en zeker ook zichzelf niet.

dinsdag 30 januari 20.30 uur, toegang € 11,50 / korting € 15,- / overigen € 17,50:

Roué Verveer & Kees van Amstel met dubbelvoorstelling (try out's nieuwe programma's)

Roué Verveer met Heppie de Peppie

De altijd vrolijke Roué Verveer is een graag geziene gast bij vele tv-programma's, stond in 2017 met Gabbers 2 in de Ziggo Dome en heeft met zijn boek Waarom? Daarom! een bestseller op zijn naam. Hij wordt geprezen om zijn driftige en enthousiaste speelstijl, charisma en talent om te improviseren. Zijn achtste programma Heppie De Peppie bevat zoals we van hem gewend zijn weer een stortvloed aan hilariteit, scherpe grappen en zelfspot!

Kees van Amstel met Een Bang Jongetje dat hele enge dingen doet

Het leven is net een zwembad. En Kees van Amstel zwemt niet. Hij staat maar een beetje bang langs de kant… toe te kijken hoe anderen het hoofd proberen boven water te houden. Althans, dat zegt zijn therapeut. Dan kun je twee dingen doen: langs de kant blijven staan of vol het leven in duiken. Kees koos de derde optie: hij zocht een nieuwe therapeut. En hij maakte een nieuw cabaretprogramma. Over iedereen in dat zwembad en zichzelf. Met grappen, heel veel grappen!

Cursuspresentaties Griffioen

Muziek theater en veel dans: op donderdag 25 en vrijdag 26 januari vinden de halfjaarlijkse cursuspresentaties van de Griffioen plaats. Beide avonden beginnen om 20.30 uur.

Filmhuis Griffioen

Vertoningen: dinsdag 19.30 uur, donderdag 19.30 uur en vrijdag 18.30 & 21.00 uur.

Toegang: € 9,- / CJP, Stadspas, medewerkers VU: € 7,- / wo-studenten € 5,-

Het Filmhuis Griffioen is aangesloten bij Cineville, dus met Cineville-pas gratis toegang.

donderdag 4 januari 19.30 uur & vrijdag 5 januari 18.30 uur: Loving Vincent

(Dorota Kobiela & Hugh Welchman, GB. 2017, 95 min.), animatiefilm

Geschilderde speelfilm over het leven en de dood van Vincent van Gogh.

Armand Roulin, de zoon van Van Goghs postbode en vriend Joseph Roulin, gaat naar Auvers om het mysterie rond Vincents dood te ontrafelen. De mensen (allemaal geschilderd door Van Gogh) die hij tijdens zijn reis ontmoet, hebben elk hun eigen verhaal. Het blijkt moeilijk de waarheid te achterhalen. Gaandeweg schildert de film een fascinerend portret van Van Gogh. In 65.000 frames, met de hand geschilderd door meer dan 125 kunstenaars die dezelfde techniek als Van Gogh hanteerden, brengt de film zijn meest inspirerende schilderijen tot leven. Loving Vincent won de publieksprijs op het Annecy Internationaal Animatie Filmfestival. (9, angst, taal)

vr. 5 januari 21.00 uur, di. 9 januari 19.30 uur & vr. 12 januari 21.00 uur: Oude Liefde (Nicole van Kilsdonk, Nederland 2017, 99 min.), met Beppie Nelissen, Gene Bervoets, Hadewych Minis ea. Herkansing voor twee gescheiden zestigers.

Twee gescheiden zestigers zien elkaar voor het eerst na jaren, als hun 40-jarige zoon plotseling overlijdt. In de maanden die volgen zoeken ze troost bij elkaar en laait hun oude liefde weer op. Ze genieten van een onschuldige affaire, die ze geheim proberen te houden voor hun familie. Dat blijkt echter ingewikkelder te zijn dan bedacht. Hetzelfde geldt voor het wegdrukken van onverwerkte problemen van vroeger. Voordat ze het weten raken zij met hun families verstrikt in de gevolgen van deze nieuwe liefde. (AL)

do. 11 januari 19.30 uur, vr. 19 januari 21.00 uur & zaterdag 27 januari 19.30 uur:

Murder on the Orient Express (Kenneth Branagh, VS. 2017, 114 min.), met Penélope Cruz, Willem Dafoe, Judi Dench, Johnny Depp, Michelle Pfeiffer, Marwan Kenzari ea.

Sterrencast schittert in klassieker van Agatha Christie.

Wat begint als een uitbundige treinreis door Europa ontvouwt zich al snel tot één van de meest stijlvolle, spannende en huiveringwekkende mysteries ooit. Murder on the Orient Express vertelt het verhaal van dertien vreemden gestrand in een trein, in een situatie waarin iedereen een verdachte kan zijn. Voor Hercule Poirot (gespeeld door regisseur Branagh) is het een race tegen de klok om de puzzel op te lossen, voordat de dader weer toeslaat. (12, geweld, angst)

vr. 12 jan. 18.30 uur, di. 16 jan. 19.30 uur, zondag 21 jan. 15.30 uur & vr. 26 jan. 18.30 uur:

Vele Hemels Boven de Zevende (Jan Matthys, België 2017, 119 min.), met Brit Van Hoof, Koen de Graeve, Sara de Roo, Peter Seynaeve, Viviane de Muynck ea.

Gebaseerd op de gelijknamige debuutroman van Griet Op de Beeck.

Eva staat altijd klaar om de wereld te redden. Ze is een rots in de branding voor haar puberende nichtje, haar ruziënde ouders en haar dolverliefde zus. Ze is kampioen in geven, behalve aan zichzelf. Want achter haar brede glimlach en overdosis begrip, groeit een knagende eenzaamheid. Vele Hemels Boven de Zevende gaat over obstakels die bergen worden en over durven kiezen voor je eigen geluk. Griet Op de Beeck schreef zelf het scenario voor de verfilming van haar roman. (12, seks, taal. Nederlands en Frans gesproken, Nederlands ondertiteld)

do. 18 januari 19.30 uur & vr. 26 januari 21.00 uur: Billy (Theo Maassen, Nederland 2017, 90 min.), met Bruno Vanden Broecke, Christine de Boer, Ruben van der Meer ea.

Komedie over poppenspeler die de controle over zijn pop verliest.

Buikspreker Gerard vormt samen met zijn brutale pop Billy al twintig jaar een populair theaterduo. Achter de schermen botert het echter minder tussen Gerard en Billy. Billy heeft Gerard niet alleen op toneel overvleugeld, maar ook buiten het theater heeft hij het inmiddels voor het zeggen. Dat knaagt aan Gerard: hij is de lol in het optreden kwijtgeraakt. En als hij eerlijk is ook de lol in het leven. Het duo belandt in een crisis wanneer Gerard verliefd wordt op zijn zorgzame buurvrouw Merel, maar Billy valt voor het sexy fotomodel Belinda. Gerard beseft dat het tijd wordt dat hij zijn eigen leven weer in eigen hand neemt. Daar is Billy het echter niet mee eens. (6, geweld, taal)

vr. 19 januari 18.30 uur, do. 25 januari 19.30 uur & vr. 2 februari 18.30 uur:

Wonderstruck (Todd Haynes, VS. 2017, 117 min.), met Oakes Fegley, Julianne Moore, Michelle Williams, Millicent Simmonds ea.

De magie van de kindertijd, gebaseerd op een boek van Brian Selznick.

Twee dove kinderen. In 1977 verlangt Ben naar de vader die hij nooit heeft gekend. In 1927 houdt Rose een plakboek bij van het leven van een actrice. Het verhaal van Ben speelt zich af in kleur, dat van Rose in zwart-wit. Wanneer Ben een mysterieuze aanwijzing ontdekt in de kamer van zijn moeder en Rose op een ochtend een krantenkop leest, besluiten beide kinderen op zoek te gaan naar datgene wat ze missen. Op virtuoze wijze brengt Todd Haynes (Carol, Far From Heaven) je terug naar de magie van de kindertijd. Brian Selznick schreef zelf het scenario voor de verfilming van zijn boek. (6, angst)

zaterdag 20 januari 19.30 uur, dinsdag 23 januari 19.30 uur & dinsdag 30 januari 19.30 uur:

The Square (Ruben Östlund, Zweden 2017, 140 min.), met Dominic West, Claes Bang, Elisabeth Moss ea. Satire op kunstwereld won Gouden Palm in Cannes.

The Square biedt een even komisch als onthutsend inkijkje in de wereld van de hedendaagse kunst en de musea waar deze te zien en beleven is. Een modern museum stelt een nieuwe installatie tentoon: een ruimte waar geen regels zijn en alles kan. Om publiek te trekken, wordt er een PR-bureau ingehuurd. De onorthodoxe campagne die ze bedenken, gaat al snel viral en zorgt voor de nodige commotie. Christian, de gerespecteerde curator van het museum kampt inmiddels met een existentiële crisis en zijn leven lijkt steeds verder te ontsporen. (12, geweld, seks, drugs, taal)

De Zweed Ruben Östlund fileerde eerder het geluk van een gezinnetje in Turist.

Rialto@VUcampus

Filmtheater Rialto presenteert premières in het Hoofdgebouw van de Vrije Universiteit in Buitenveldert (dus niet op Uilenstede). De vertoningen zijn op twee dinsdagen per maand om 17.45 en 20.30 uur. De toegang is 6,- (studenten) / 7,50 (VU-medewerkers/alumni, CJP & Stadspas) / 9,- (regulier). Meer info en bestellen via www.vu.nl/film.

di. 9 januari om 17.45 uur & di. 23 januari om 20.30 uur:

You were never really here (Lynne Ramsay, GB./Fr./VS. 2016, 95 minuten, Engels gesproken)

Joe is een getraumatiseerde oorlogsveteraan die als een schaduw door het leven gaat. In dienst van een bevriende privé-detective krijgt hij de opdracht om de vermiste minderjarige dochter van een bekende politicus op te sporen. Wanneer hij haar redt uit een bordeel in Manhattan, raakt hij echter verstrikt in een wereld van corruptie en wraak en roept hij een golf van extreem geweld op zich af.

Regisseur Ramsay kreeg in Cannes 2017 de prijs voor het beste scenario, Joaquin Phoenix ontving voor zijn rol als Joe de prijs voor beste acteur.

di. 9 januari om 20.30 uur & di. 23 januari om 17.45 uur: Bar Bahar (Maysaloun Hamoud, Israel 2016, 102 minuten, Arabisch & Hebreeuws gesproken, Engels ondertiteld)

Drie Palestijnse vrouwen delen een appartement in het Israëlische Tel Aviv. Ze zijn zelf bijna net zo divers als de stad waarin ze wonen: de eerste is een carrièrevrouw, de tweede een christelijke, lesbische diskjockey en de derde een vrome, hoofddoekdragende moslima. Alledrie proberen ze hun weg in het leven te vinden op het snijvlak van traditie en moderniteit. De film wordt wel de Palestijnse versie van Sex and the City genoemd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie