Kerstsamenzang op Dorpsplein op kerstavond

20 december 2017 om 00:00 Nieuws

AMSTELVEEN Samen kerstliederen zingen op kerstavond. Het kan ook dit jaar weer in het Oude Dorp. Op het Dorpsplein verrijzen een podium en enkele horecatentjes. Deze editie wordt opgeluisterd door optredens van de Utrechtse Studenten Bigband, de mannen van Café Het Wapen en de Amstelveense Petra Berger. Jaarlijks komen vele honderden mensen af op het gratis evenement. Het is het perfecte feestje voor iedereen die op kerstavond niet naar de kerk gaat, maar toch op zoek is naar een gevoel van saamhorigheid. De optredens beginnen om 20.30 uur.

,,De kerstsamenzang in het Oude Dorp wordt nu al jaren georganiseerd," aldus Arold Boekhout, een van de organisatoren. Hij is tevens secretaris van het Wijkplatform Oude Dorp. ,,Ik denk al tussen de twintig en dertig jaar."

Vorig jaar dreigde het feest voor het eerst niet door te gaan. ,,Bij het organiseren van evenementen komt tegenwoordig zoveel papierwerk kijken. Tien jaar geleden konden we het met één tot twee a4tjes af voor de vergunningaanvraag. Tegenwoordig is het een heel boekwerk, van 35 pagina's. Zo moet je onder meer een risicoanalyse maken en beveiligers inhuren. Dat is veel te veel werk voor vier vrijwilligers. Vandaar dat we vorig jaar hadden gezegd: we doen dit niet meer. Ook het vinden van voldoende vrijwilligers was lastig, evenals sponsoren. De gemeente heeft toen geholpen en is ons tegemoet gekomen. We hebben nu een vergunning gekregen voor meerdere jaren." Dat betekent een enorme tijdswinst voor de organisatie.

Het zangfeest is populair in Amstelveen. ,,Het is als Koningsdag, alleen dan zonder Abina-muziek," aldus Boekhout. ,,Het voelt als een soort reünie voor Amstelveners. In het verleden kwamen zo'n 500 tot 800 mensen op de avond af. Nu zijn dat tussen de 1000 en 2000."

Sinds 2011 wordt het zangfeest georganiseerd door Boekhout en drie horecaondernemers in het Oude Dorp: Brasserie 't Hert, Café Thijs en The WineKitchen. ,,We hebben het feest in een nieuw jasje gestoken. Ik ben als enige bewoner blijven zitten, om te voorkomen dat het te commercieel wordt. Het moet geen horecafeestje worden. Vanwege de hogere kosten, onder meer voor de beveiliging, is dit jaar voor het eerst de glühwein niet meer gratis. Ik heb het er zolang mogelijk proberen in te houden, maar nu gaat het niet meer. Een glaasje glühwein kost nu 1 euro."

Het evenement wordt mogelijk gemaakt door een aantal sponsoren, waaronder bedrijven in het Oude Dorp. Ook de gemeente geeft een bijdrage voor het feestje. Nu alles geregeld is, van bands tot papierwerk, staat niets een geslaagde editie meer in de weg. ,,Nu maar hopen dat het niet gaat regenen."

De kerstsamenzang op zondag 24 december begint om 20.30 uur met een optreden van de Utrechtse Studenten Bigband. Om 21.15 uur neemt de Amstelveense Petra Berger het stokje over. De mannen van Café Het Wapen mogen vanaf 21.45 uur hun zangkunsten laten horen. Tien minuten later komt de Studenten Bigband nogmaals het podium op, om de avond af te sluiten. Gezien de verwachte drukte raadt de organisatie mensen aan zoveel mogelijk met de fiets of lopend te komen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie