Wijkrestaurant ´Bij Klaasje´ in vernieuwd Klaasje Zevenster

20 december 2017 om 00:00 Nieuws

AMSTELVEEN 'Bij Klaasje' is de naam van het nieuwe restaurant van Klaasje Zevenster, dat vrijdag is geopend. In het restaurant kunnen niet alleen directe bewoners, maar ook mensen uit de buurt terecht. Daarnaast is gevierd dat de verpleegafdeling in gebruik is genomen. ,,Voor deze mensen, die veelal te kampen hebben met dementie, is een dergelijk feest teveel. Daarom hebben zij het twee weken geleden al gevierd met een high tea en het planten van een boom," aldus directeur Liesbeth Zuidema.

Het feest start vrijdag in een feesttent, die speciaal voor de gelegenheid is opgezet. De spanning wordt zo nog wat meer opgebouwd, want hoe zal het restaurant eruit zien? De tent stroomt langzaam vol met buurtbewoners, voormalige bewoners van de aanleunwoningen en mensen die betrokken waren bij de bouw. ,,Op de verbouwing van Klaasje Zevenster is met smart gewacht," aldus regiomanager Henny Beemsterboer. ,,Dertien jaar geleden hadden we al plannen voor de verbouwing," aldus Zuidema. ,,De voormalige woningen waren krap, de gangen donker. Toch zijn er mensen die het oude gebouw missen, zij vonden het knus en gezellig," vertelt Beemsterboer.

Groot verschil tussen de oude en nieuwe situatie is dat de aanleunwoningen plaats hebben gemaakt voor zelfstandige woningen. ,,Iedereen woont nu zelfstandig. De woningen zijn licht en ruim, groter dan hun vorige huizen. Bewoners kunnen nog steeds via ons gebruik maken van thuiszorg. Naast het restaurant hebben we een kapper en pedicure."

Meneer Smits is onlangs verhuisd van een aanleunwoning naar de nieuwe flat. ,,Het nieuwe huis bevalt goed." Wel moet hij nog wennen. ,,Een huis is als een nieuwe jas. Het duurt altijd zo'n twee maanden voor deze goed zit. Ik heb er vier weken op zitten, dus ik ben op de helft. Ik heb nu voor een tweekamerappartement gekozen. De afgelopen zes jaar wilde niemand blijven slapen, ze gingen altijd gewoon naar huis. Een derde kamer heb ik niet nodig."

Dan is het tijd voor het officiële gedeelte: de directrice houdt een toespraak, waarin ze onder meer de bouwers roemt (ze werkten netjes) en de gemeente (die heeft ons goed gesteund). Van de betrokken bouwer krijgt ze een cheque uitgereikt. De ruim 20 duizend euro zijn bedoeld als startkapitaal voor de aanschaf van een boodschappenbus. Burgemeester Bas Eenhoorn mag vervolgens nog een woordje doen. ,,Uit onderzoek is gebleken dat Amstelveen een van de gelukkigste gemeenten is van Nederland. Klaasje Zevenster is een van de redenen hiervoor. Klaasje Zevenster helpt mensen die ondersteuning nodig hebben en doet dat samen met de buurt. In Amstelveen doen we het samen."

De burgemeester mag vervolgens een bord met de naam van het restaurant onthullen. Een zinloze handeling, omdat het doek tijdens de toespraken meermaals is gevallen. ,,Tja, dat schetst de taak van een burgemeester. Die hobbelt vaak achter de feiten aan," grapt Eenhoorn. Dan mogen de belangstellenden eindelijk het restaurant bekijken. Dat doet ruim en gezellig aan. En belangrijk voor een restaurant: de hapjes smaken prima.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie