Kerst aan de Amstel: perfecte opmaat voor kerstfeest

20 december 2017 om 00:00 Nieuws

NES AAN DE AMSTEL Het bezoeken van Kerst aan de Amstel in Nes is als teruggaan in de tijd. Tenminste, zo lijkt het wanneer je de mensen in hun Charles Dickens-kostuums ziet. De opblaasbare sneeuwpop en paarse kerstballen brengen je weer terug naar de moderne tijd. Kerst aan de Amstel is een feest voor en door bewoners van Nes. De gezelligheid en saamhorigheid op de kerstfair maken het de perfecte opmaat naar Kerst.

Kerst aan de Amstel bestaat uit twee delen: zaterdag is er een kerstfair en op zondagmiddag wordt een kerstconcert gegeven door harmonieorkest Sint Aemiliaan. De opbrengst van beide evenementen komt ten goede aan het onderhoud van de kerk. Het geld is bestemd voor het onderhoud van de glas-in-loodramen van het priesterkoor.

Op zaterdag is het gezellig druk bij de kerk. Dorpsbewoners staan bij de kraampjes met elkaar te praten. Bij de kraampjes zijn verschillende kerstspullen te verkrijgen. Kerststukjes en versierselen voor in de boom. Daarnaast zijn er typisch winterse versnaperingen: glühwein, warme chocolademelk en erwtensoep. Voor de liefhebber worden hamburgers gebakken. Ook kan er geknutseld worden. Aan een tafel wordt druk gewerkt aan het versieren van kerstbomen en kerstlichtjes.

In de kerk zingt een koor kerstliederen. Ook is er een bijzondere expositie van kazuifels te zien. Een kazuifel is een mouwloos opperkleed dat door een priester wordt gedragen tijdens de mis. Voor diverse gelegenheden bestaan verschillende kazuifels, met ieder een specifieke kleur. Zo hoort bijvoorbeeld rood bij feestdagen van de Heilige Geest, wit bij kerstmis en paars bij de vastentijd. Sommige kazuifels zijn al zeer oud maar nog steeds in goede staat.

Aan een lange tafel in de kerk wordt eveneens geknutseld. Af en toe klinkt het gerinkel van belletjes. Voor kinderen is er een speurtocht uitgezet waarmee belletjes kunnen worden verzameld. Aan het eind van deze speurtocht kunnen de kinderen van de belletjes een muziekinstrument maken in de vorm van een rinkelende armband. Om 18.00 uur wordt bij het kerstvuur een aangeleerde jinglebel 'Nesmob' uitgevoerd.

Buiten zit een aantal kinderen rond een kampvuur. Ze houden een stok in het vuur, met aan het einde brooddeeg. Het vraagt niet alleen spierkracht, maar ook geduld van de kinderen. Het duurt even voor de broodjes klaar zijn. Eenmaal gaar, wordt er een knakworstje in het broodje gedaan. Een beetje ketchup of mayonaise erop en voilà , het worstenbroodje is klaar.

Yvonne Seebregts, een van de organisatoren, loopt zaterdag tevreden rond. ,,Het is telkens met vlagen druk. Het is geweldig om te zien hoe iedereen meehelpt. Om kwart voor tien vanmorgen waren er al mensen bezig met het opzetten van de kramen." Ondertussen begint het weer te regenen. ,,Alleen de regen, die is net vervelend genoeg. Al zal dit buitje zo wel over zijn."

De regen mag de pret niet deren. De paraplu's komen te voorschijn, mensen schuilen bij de kraampjes of in de kerk. Kerst aan de Amstel biedt de ideale gelegenheid om het dorpsgevoel en de saamhorigheid in Nes nog verder te vergroten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie