KKC doet mee aan NK debatteren voor scholieren

29 november 2017 om 00:00 Nieuws

Het kampioenschap wordt sinds 1998 georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut en is in die twintig jaar enorm gegroeid. Dit jaar doen 124 middelbare scholen uit heel Nederland mee. De leerlingen van onder andere het KKC in deze lustrumeditie het debat met elkaar aan over actuele en uitdagende maatschappelijke thema's. De scholieren bereiden de debatstellingen vooraf voor, maar horen pas vlak voor het debat of zij voor- of tegenstander moeten zijn. Ook volgt er ter plekke een improvisatiestelling om de scholieren nog meer uit te dagen.De leerlingen debatteren dit jaar onder andere over de volgende voorbereide stellingen: Palmolie moet verboden worden; Er moet een quotum komen voor het aantal asielzoekers dat Nederland binnen mag komen; Alcoholreclame moet verboden worden.

Ieder debatteam bestaat uit vier debaters. Om en om houden de voor- en tegenstanders een speech van 4 minuten waarin zij hun standpunt verdedigen. Wanneer alle debaters hun speech gehouden hebben, bepaalt de jury op basis van argumentatie en presentatie de winnaar van het debat.

Per voorronde gaan de 10 beste scholen door naar de finale op Universiteit Utrecht op zaterdag 20 januari 2018. Ook worden na afloop van de drie voorrondes twee wildcards uitgedeeld aan scholen die net naast een finaleplek grepen. In totaal gaan er 32 scholen door naar de grande finale.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie