'Sociaal koken' voor ouders in Bankras/Kostverloren

22 november 2017 om 00:00 Informatie

AMSTELVEEN Bewoners en professionals zijn in de wijk Bankras/Kostverloren al geruime tijd bezig met het verminderen van de gezondheidsverschillen. In het kader van het project GIDS (Gezond in de Stad) zijn diverse activiteiten opgezet die mensen bewuster moeten maken van hun leefstijl, gewoontes en gebruiken. Daarbij staan het aanleren van nieuwe vaardigheden, het ontmoeten van andere mensen en een andere kijk ontwikkelen op wat gezond is, centraal. In dat kader is onlangs gestart met het project Sociaal koken voor de ouders uit de wijk.

De ouders van leerlingen van drie basisscholen uit de wijk verzamelen zich hiervoor op woensdagochtend op Kindercampus King. Door kennis te maken met elkaars culturen en achtergronden door middel van koken moet respect voor elkaar groeien en verbinding ontstaan. Dit project wordt geleid door twee professionals, Dyane Stam (Vita Amstelland) en Maaike van den Busken (praktijk Kindergevoel). Zij verzorgen ook verschillende thema's waarover verteld en gepraat kan worden tijdens deze ochtenden. Ouders worden ook gestimuleerd met onderwerpen te komen waar ze meer over willen weten, zoals bijvoorbeeld opvoedvragen.

Door via het koken met ouders het gesprek aan te gaan, blijkt een goede manier om te horen waar behoeftes liggen. Met de ouders wordt ook gekeken naar mogelijkheden om deze behoeftes in te vullen. Meerdere moeders zijn nu bijvoorbeeld aan het wandelen, want samen wandelen is leuker dan alleen. Daarnaast wordt binnen de groep Nederlands gesproken en dat is voor een aantal ouders een mooie manier om de taal beter onder de knie te krijgen. Ook zijn er ouders die hebben aangegeven te willen leren fietsen. Er wordt aangewerkt om hier een geschikte invulling aan te geven.

De gerechten die elke week worden gemaakt, worden gedeeld met een schoolklas of een andere instelling uit de wijk. De ouder die het gerecht heeft bedacht vanuit zijn of haar cultuur geeft dan een korte toelichting. Iedere deelnemer krijgt de mogelijkheid om te groeien binnen zijn of haar behoefte of wens. Het koken is zo een middel voor veel meer. Wie meer wil weren of denkt een bijdrage te kunnen leveren voor dit initiatief, kan mailen naar: Dyane Stam (Vita Amstelland) via d.stam@vita-amstelland.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie