24 oktober 2017 om 00:00 Lokaal nieuws

Hallo Eddie en collega's,

Bijgaand de foto's bij de Griffioenvoorstellingen van donderdag 2 tot en met dinsdag 7 november.

Verder stuur ik ook het persbericht (als word-bestand) van november.

· Cabaretière Soundos op donderdag 2 november (foto: Tessa Posthuma de Boer)

· Zangeres Esther Groenenberg & band met haar Carole King-tribute op vrijdag 3 november (foto: Koperen Kees)

· De try out van Richard Groenenberg op zaterdag 4 november is al uitverkocht (geen foto)

· Theater Nomade speelt 14-18, Achter de Hollandse Waterlinie op dinsdag 7 november

(scenefoto: Bart Hulst / publiciteitsfoto: geen credit)

De filmfoto's:

· Zesvoudig Gouden Kalfwinnaar Brimstone op donderdag 2 & zaterdag 4 november, beide avonden 19.30 uur

(De jonge vrouw Liz leidt een gelukkig leven, totdat een duivelse priester in het dorp verschijnt.)

· Het ontroerende kunstenaarsportret Maudie op vrijdag 3 november om 18.30 uur

(Sally Hawkins en Ethan Hawke schitteren in dit drama over de gehandicapte schilderes Maud Lewis (1903-1970))

· Het aids-drama 120 BPM op vrijdag 3 november om 21.00 uur & dinsdag 7 november om 19.30 uur

(Nathan en Sean voeren eind jaren negentig actie tegen de maatschappelijke en politieke onverschilligheid rond aids.)

Alvast weer hartelijk dank voor de plaatsing van ons programma.

met vriendelijke groet,

Dick Roodenburg (publiciteit Griffioen)

aanwezig: ma. t/m do. 08.30 - 16.45 uur

020 - 5985107 / d.roodenburg@vu.nl

website Griffioen: www.griffioen.vu.nl

programma Griffioen NOVEMBER 2017

Uilenstede 106, Amstelveen, 020 - 5985100, online kaartverkoop: www.griffioen.vu.nl

Korting voor: studenten / cjp / stadspas / amstelveenpas / medewerkers VU.

Muziek

vrijdag 3 november 20.30 uur, toegang € 12,50 / korting € 15,- / overigen € 17,50:

Esther Groenenberg met Carole King - A Natural Woman

Esther Groenenberg brak door met haar Youtube-hit Oh meisje en leverde sindsdien drie pareltjes van albums af. Vanavond brengt ze een ode aan haar grote idool, de Amerikaanse zangeres Carole King, bekend van hits als A Natural Woman, You've Got A Friend en The Loco-motion. Kings meesterwerk Tapestry uit 1971 staat centraal, aangevuld met de talloze hits die ze schreef voor andere artiesten en uiteraard de muziek van haar soulmate James Taylor. Begeleidend door drie topmuzikanten roept Groenenberg de sfeer op van de fameuze nachtclub The Troubadour,

met: Esther Groenenberg (zang en piano) | Bas Schouten (gitaar en zang) | Dirk Schreuders (bas en zang) | Bauke Bakker (drums en zang).

vrijdag 10 november 20.30 uur, toegang € 11,50 / korting € 15,- / overigen € 17,50:

Theo Nijland met Desalniettemin

In alle eenvoud aan de vleugel gezeten, weet Theo Nijland je te betoveren met zijn liedjes. In deze reprise van het enthousiast ontvangen Desalniettemin toont Nijland zich een ware entertainer: erudiet en toch sexy, bloedserieus en toch grappig. Zijn liedjes zijn muzikale en tekstuele hoog-standjes, heel persoonlijk en toegankelijk. Ze laten je voelen dat je niet alleen staat in alle ellende.

'Absoluut hoogtepunt in de Nederlandse kleinkunst. Hier wordt een mens echt gelukkig van.' (De Volkskrant gaf Desalniettemin de maximale vijf sterren!) 'Wat een pareltjes levert deze man af.'(Cabaret.nl, vier sterren). "Grappiger dan ooit. Zijn liedjes zijn prachtige voorbeelden van de toegankelijkheid en de schoonheid van de Nederlandse taal.' (Trouw, vier sterren). Theo Nijland won twee keer de Annie M.G. Schmidtprijs. In 2015 ontving hij de Groenman-taalprijs.

vrijdag 17 november 20.30 uur, toegang € 11,50 / korting € 15,- / overigen € 17,50:

Fernando Lameirinhas met 7

Fernando Lameirinhas onderzoekt met zelfspot de zeven klassieke zonden en deugden in zijn leven en dat van anderen. Hebzucht, ijdelheid en toorn zijn misschien zonden die je op het eerste gezicht niet associeert met de zachtaardige Portugese singer-songwriter, maar waar hij beslist niet vrij van is. En aan voorzichtigheid en gematigdheid heeft hij soms een broertje dood. Net als iedereen. Wij mensen zijn zo gebakken: ijdelheid, hebzucht, wellust, jaloezie, gulzigheid, toorn en gemakzucht; niemand is er vrij van. En we worden gedreven door wijsheid, rechtschapenheid, zelfbeheersing, moed, geloof, hoop en liefde.

Lameirinhas gaat de grote thema's van deze tijd niet uit de weg. Hij trakteert ons niet alleen op ontroerende nummers als bijvoorbeeld Als de liefde niet bestond van Toon Hermans, maar neemt ook hedendaagse communicatiekanalen op de korrel. Hij brengt naast zijn gitaar een ukelele mee, waarmee hij de fado ook deze keer benadert zoals alleen hij dat kan: met hart en ziel.

Muzikanten Toni Lameirinhas (bas) / Daniel de Moraes (gitaar) | Juan Pablo Dobal (piano).

zondagmiddag 19 november 15.00 uur, toegang € 13,50 / korting € 17,- / overigen € 19,50:

Her Majesty met Marakkesh Express (try out)

Na twee volledig uitverkochte tournees van hun succesvoorstelling Déjà Vu komt Her Majesty nu met Marrakesh Express. Hierin duikt de band nog dieper in de schat aan muziek die Crosby, Stills, Nash & Young samen of afzonderlijk hebben gecomponeerd. Denk daarbij aan songs van de elpee Crosby, Stills & Nash en het livealbum 4 Way Street. Ook de soloalbums van de leden komen aan bod: After The Gold Rush en Harvest van Neil Young, Manassas van Stephen Stills, Songs For Beginners van Graham Nash en If I Could Only Remember My Name van David Crosby.

Ook in Marrakesh Express worden de songs weer omgegeven door prachtige beelden en door verhalen die een levendig tijdsbeeld schetsen. Een feest der herkenning.

Met Bertolf Lentink & Jelle Paulusma (gitaar & zang) / Diederik Nomden (gitaar, toetsen & zang) / Dirk Schreuders (bas) / Bauke Bakker (drums & zang).

donderdag 23 november 20.30 uur, toegang € 11,50 / korting € 15,- / overigen € 17,50:

André Manuel & Geert Hautekiet met XIX

Drie jaar na hun eerste prachtige, anderhalf uur durende lied komen Tukker André Manuel en Antwerpenaar Geert Hautekiet weer samen. Als grenswachters. Twee gitaren, wat toetsen en een koppel stevig gesamplede beats, meer hebben de twee niet nodig om een nieuw lied te schrijven.

Deze voorstelling is een muzikaal grensgeval, die de hete adem van een brandende actualiteit uitdaagt. En kietelt. Ze gaat over een kleine grenspost XIX (Romeins volgnummer negentien). In een poging die grens te bewaken én te overschrijden ontstaat een battle tussen twee rasartiesten. Ondanks de erg beperkte plek op zo'n grenspost laten ze veel ruimte voor improvisatie, straffe taal en sterke riffs. Zowel Geert als André tasten hun eigen grenzen af. Bij momenten uitdagend grappig en grenzeloos pakkend mooi.

vrijdag 24 november 20.30 uur, toegang € 13,50 / korting € 17,- / overigen € 19,50:

Estrella Acosta met Mujeres de Luna, Women in Cuban music

Mujeres De Luna, maanvrouwen, noemt zangeres Estrella Acosta haar favoriete vrouwelijke Cubaanse songwriters. Ze ging op zoek naar wat er de laatste eeuw in haar geboorteland door vrouwen werd gecomponeerd en koos daaruit de leukste en origineelste stukken. Die presenteert ze nu in een nieuwe instrumentatie, met ijzersterke solisten en in fantasierijke arrangementen van Hilario Durán, Michael Simon en Marc Bischoff. Estrella en haar latin jazz-groep Esquina 25, versterkt door het Pavadita Strijkkwartet, leggen links naar alles wat er vóór, na en naast Buena Vista in Cuba te horen is en was. Het concert wordt begeleid door beelden die laten zien waar de muziek uit voortkomt en hoe de componistes, vaak tegen de stroom in, een eigen stijl en carrière ontwikkelden. Een spannend muzikaal live avontuur!

Met Estrella Acosta (zang), Marc Bischoff (piano), Efraim Trujillo (sax/fluit), Samuel Ruiz (bas), Enrique Firpi (drums) | Pavadita Strijkkwartet: Claudia Valenzuela (viool), Sophie de Rijk (viool), Maria Sofia Espiga (altviool), Eva van de Poll (cello).

zaterdag 25 november 20.30 uur, toegang € 16,50 / korting € 20,- / overigen € 22,50:

Chris Hinze & Mr. Richard Parker met Road of Hope

Mr. Richard Parker is de tijger in het boek en de gelijknamige film Life of Pi, waar wanhoop en hoop hand in hand gaan. De voorstelling The Road of Hope is een zoektocht naar liefde, verloren idealen en een nieuwe toekomst. We leven in roerige tijden: oorlogen, vluchtelingen, terrorisme, milieurampen, haat en racisme. Maar, om met de Dalai Lama te spreken: 'there is always hope'. Want er is ook een positieve ontwikkeling gaande. Zoals internationale verbroedering ("Je suis Charlie"), een groeiend milieubewustzijn, samenwerkingsverbanden, life aidconcerten, een groeiend aantal hulp organisaties etc.

Dat gegeven was de aanleiding voor fluitist, componist en wereldreiziger Chris Hinze en toetsenist en producer Coen Molenaar (onder andere bekend als keyboardman van Jan Akkerman) om hun krachten te bundelen in hun multimediaconcert. De unieke combinatie van intrigerende beelden en muziek trekt als een film aan je voorbij en houd je van begin tot eind op het puntje van je stoel. De CD, die eind september uitkwam, en dit concert zijn opgedragen aan al die mensen, waar ook ter wereld, die werken aan een betere wereld en daarmee een beter leven.

Met Chris Hinze (fluit & composities), Coen Molenaar (toetsen en samples), Maya Lisa (zang), Eva van de Poll (cello) en Frank Wardenier (drums & percussie).

Theater

dinsdag 7 november 20.30 uur, toegang € 11,50 / korting € 15,- / overigen € 17,50:

Nomade met 14-18, Achter de Hollandse Waterlinie

De Eerste Wereldoorlog, honderd jaar geleden. De Europese grootmachten voeren een vernietigende oorlog, die miljoenen slachtoffers eist. In het redactielokaal van socialistisch Dagblad het Volk becommentariëren journalist Jacob Domela en politiek tekenaar Albert Hahn de wereldgeschiedenis, die zich voor hun ogen voltrekt. Berichten over de loopgravenoorlog, revolutionaire bewegingen en vallende keizerrijken bereiken via telegraaf, kranten, telefoon, zwart-wit foto's en filmbeelden de forten van de Hollandse Waterlinie. Bijna 1 miljoen Belgische vluchtelingen komen naar Nederland.

Een aantal Nederlanders speelde in die oorlog een illustere rol. Mata Hari, die in Parijs 1917 op verdenking van dubbelspionage werd gefusilleerd. Anthony Fokker, die duizenden superieure Duitse jachtvliegtuigen liet bouwen. Generaal Snijders, die in het geheim pro-Duits adviseerde. Koningin Wilhelmina, die de neutraliteit van het koninkrijk wist te bewaren. En SDAP leider Troelstra, die in 1918 de revolutie wilde uitroepen. Acteurs en musici spelen in wisselende rollen het dramatische verhaal van de Eerste Wereldoorlog.

Met Ab Gietelink, Marcel Schouwstra, Gottfrid van Eck en Geleijn van der Ham.

donderdag 9 november 20.30 uur, toegang € 13,50 / korting € 17,- / overigen € 19,50:

Wim Kieft met Als je leven een bestseller wordt

Van topvoetballer naar junk en van schuldsanering naar televisiecontract… Het kan verkeren!

Tijdens het EK '88 scoorde Kieft met een kopbal, acht minuten voor het einde van de wedstrijd, waardoor Nederland doorging naar de halve finale en uiteindelijk Europees Kampioen werd. Een legendarisch moment van een fenomenale voetballer.

Na zijn succesvolle profcarrière kende Kieft een heel wat minder glansrijk privéleven. Een cocaïne- en drankverslaving zorgde voor leugens, schulden, schaamte en eenzaamheid. Maar hij vond een weg terug. Inmiddels is hij alweer geruime tijd één van de meest populaire en deskundige, niet van de buis weg te denken, voetbalanalisten van ons land.

Hoe het Kieft verging tijdens de grootste pieken en de diepste dalen en bij zijn 'comeback', daarover wordt hij bevraagd door journalist Eddy van der Ley. Van der Ley is sportverslaggever bij het AD en schrijft voor Voetbal Magazine en diverse buitenlandse media. Hij weet Kieft de juiste vraag op het juiste moment te stellen.

donderdag 23 november 20.30 uur: André Manuel & Geert Hautekiet met XIX

Zie onder Muziek.

donderdag 30 november: Chazia Mourali met De Amerikaanse Prinses (voorstelling afgelast).

Dans

dinsdag 28 november 20.30 uur, toegang € 11,50 / korting € 15,- / overigen € 17,50:

ISH met Dwang

"De grond is lava, dus als je daarop komt ben je dood!" Een heel onschuldig kinderspelletje.

Wat als je écht gelooft dat je doodgaat als je de grond aanraakt? Dat je pas een goede dag hebt als alles, maar dan ook alles, klopt? In Dwang worstelen vier acteurs/dansers elk op hun eigen manier met een dwangneurose. In een meeslepende voorstelling waarin popping, hiphop en toneel de verbinding aangaan, nemen we een kijkje in een vervreemdende realiteit. Een wereld waarin gevaar schuilt in de voegen tussen stoeptegels en de meest saaie dag zorgt voor onbeschrijfbaar geluk.

Regie: Marco Gerris en Lara Wakelkamp.

Cabaret

donderdag 2 november 20.30 uur, toegang € 9,- / korting € 12,50 / overigen € 15,-:

Soundos met Geboren met Ervaring

Geen gezeur, geen valse emoties, geen pseudo-engagement en zeker geen allochtonenclichés. Geboren met Ervaring van Soundos is een eerlijke en vooral grappige voorstelling die je móét zien!

'Ik kwam op aarde als onbeschreven blad, als leeg canvas waarop een volkomen nieuw leven kan ontstaan.' Een bron van mogelijkheden en kansen zou je denken. Maar is dat wel zo? Dat kom je te weten in deze voorstelling, waarna je lachend, wijzer en met een nieuwe ervaring de zaal uitloopt!

zaterdag 4 november 20.30 uur, toegang € 13,50 / korting € 17,- / overigen € 19,50:

Richard Groenendijk met Om Alles ! (try out, bijna uitverkocht)

Richard Groenendijk staat bekend als één van de meest complete theaterpersoonlijkheden van Nederland. Na een uitstapje met een orkest en verschillende tv-programma's is hij weer terug waar hij hoort: op het toneel met een nieuwe cabaretvoorstelling.

In Om alles! zien we Groenendijk als vanouds van z'n grappigste, persoonlijkste en meest adremme kant. Anderhalf uur lang een aaneenschakeling van hilarische verhalen, opzienbarende ontboezemingen en niet te versmaden typeringen. Richard maakt een hoop kabaal, maar heeft een klein hartje. Hij ontziet niets of niemand en zeker ook zichzelf niet.

dinsdag 14 november 20.30 uur, toegang € 10,- / korting € 13,50 / overigen € 16,-:

Martijn Koning met Koning te Rijk (try out)

Martijn Koning doet het op zijn manier. Een microfoon, een kruk en wat glazen water - meer heeft hij niet nodig om anderhalf uur loos te gaan in stand-up comedystijl. Hij combineert rake one-liners met een fantasierijke kijk op de werkelijkheid. Razendsnel manoeuvreert Koning door de wereld in zijn hoofd, die afwisselend, pijnlijk, herkenbaar en totaal absurd is, maar altijd onweerstaanbaar geestig. Een rode lijn? Daar doet hij weinig mee. ''Ik doe sowieso iedere avond iets anders. Als ik elke avond hetzelfde doe word ik gek." Hilarisch, absurd en bovenop de actualiteit.

dinsdag 21 november 20.30 uur, toegang € 13,50 / korting € 17,- / overigen € 19,50:

Vrijdag & Sandifort met Vrijdag vs. Sandifort (reprise)

Hun typeringen zijn zo mogelijk nòg beroemder dan zijzelf. Wat wil je ook als je over zo'n genadeloos transformatietalent beschikt. Want La Sandifort is dus ook Dokter Corrie, Patty Brard en Trijntje Oosterhuis. Hij van Vrijdag is dus ook Mark Rutte, Twan Huys en Marco Borsato. En was Remko niet ook een Vliegende Panter? En Martine was toch die spastische therapeute van Alex Klaasen? Het is een wonder dat ze überhaupt zelf nog weten wie ze zijn!

"Verrukkelijke voorstelling vol krankzinnige scènes." (Volkskrant, maximale vijf sterren)

Filmhuis Griffioen

Vertoningen: dinsdag 19.30 uur, donderdag 19.30 uur en vrijdag 18.30 & 21.00 uur.

Toegang: € 9,- / CJP, Stadspas, medewerkers VU: € 7,- / wo-studenten € 5,-

Het Filmhuis Griffioen is aangesloten bij Cineville, dus met Cineville-pas gratis toegang.

donderdag 2 november 19.30 uur & zaterdag 4 november 19.30 uur:

Brimstone (Martin Koolhoven, Ned./D./B.,/Fr. 2016, 148 minuten), met Dakota Flemming, Guy Pearce, Emilia Jones, Kit Harington, Carice van Houten ea.

Zes Gouden Kalveren voor on-Nederlandse western-thriller.

Martin Koolhoven wilde altijd al een western maken, maar Brimstone is vooral een op Amerikaanse leest geschoeide duistere thriller, die zich afspeelt aan het eind van de negentiende eeuw. De jonge vrouw Liz leidt een gelukkig leven, totdat een duivelse priester in het dorp verschijnt en alles wat zij lief heeft probeert te verwoesten. Maar Liz is een doorzetter, geen slachtoffer. Een krachtige vrouw die terugvecht voor een beter leven waar zij en haar dochter recht op hebben.

Tijdens de Nederlandse Filmdagen won Brimstone zes (!) Gouden Kalveren, onder andere voor Beste Film, Beste Regie en Beste Muziek (van Tom Holkenborg). (16, geweld, angst, taal)

vrijdag 3 november 18.30 uur & vrijdag 10 november 21.00 uur: Maudie (Aisling Walsh, Ierland/Canada 2016, 115 min.), met Sally Hawkins, Ethan Hawke ea.

Ontroerend drama over de gehandicapte Canadese volksschilder Maud Lewis.

Maud is een tengere vrouw met een sterke wil. Ondanks haar fysieke mankementen wil ze onafhankelijk zijn en zich los maken van haar bezorgde familie, om te gaan schilderen. Ze neemt een baan als huishoudster bij stugge visboer Everett Lewis, die gewend is om alleen te wonen in zijn afgelegen huisje in Nova Scotia. Toch lukt het Maud om met haar levenslust zijn vertrouwen te winnen. De moeizame relatie groeit uiteindelijk uit tot een bijzonder huwelijk.

Sally Hawkins (Blue Jasmine) en Ethan Hawke (Boyhood) schitteren in dit ontroerende drama over het leven van Maud Lewis (1903-1970) en haar ontwikkeling tot bekende volksschilder.

(12, geweld, discr.)

vr. 3 november 21.00 uur, di. 7 november 19.30 uur & di. 14 november 19.30 uur: 120 BPM (Robin Campillo, Frankrijk 2017, 140 min.), met Nahuel Pérez Biscayart, Adèle Haenel, Arnaud Valois ea. Activisme, vriendschap en dood in het aids-tijdperk.

Terwijl aids al tien jaar slachtoffers maakte, werden aan het begin van de jaren negentig in navolging van New York ook in Europa afdelingen van ACT UP (Aids Coalition to Unleash Power) opgericht om aandacht voor medicijnen en voorlichting af te dwingen. Nathan sluit zich aan bij de activisten van ACT UP Parijs, waar hij Sean leert kennen. Samen voeren ze actie tegen de maatschappelijke en politieke onverschilligheid rond aids. De levendige persoonlijkheid van Sean laat Nathan niet onberoerd, maar al snel wordt hun liefde overschaduwd door de acties en de ziekte.

Op het filmfestival van Cannes werd 120 BPM bekroond met de Grand Prix. (12, seks, taal)

do. 9 nov. 19.30 uur, vr. 10 nov. 18.30 uur , vr. 17 nov. 18.30 uur & zo. 19 nov. 15.30 uur:

Tulipani (Mike van Diem, Nederland/Italië 2017, 90 min.), met Gijs Naber, Lidia Vitale, Donatella Finocchiaro, Giorgio Pasotti, Ksenia Solo, Giancarlo Giannini, Anneke Sluiters ea.

Zeeuwse boer fiets naar Italië om in een bergdorp tulpen te kweken.

Sprookjesachtige tragikomedie over de romantische Zeeuwse boer Gauke (prachtrol van Gijs Naber), die na de Watersnoodramp in 1953 nooit meer natte voeten wil en naar het zuiden van Italië fietst. Aan de rand van een klein dorpje weet hij op miraculeuze wijze tulpen te kweken. Hij trouwt met de lokale schone en groeit uit tot een levende legende. Dertig jaar later probeert een Italiaanse politie-inspecteur te achterhalen wat er daadwerkelijk gebeurde.

Regisseur Mike van Diem (Oscar voor Karakter) nam de film over van Marleen Gorris (Oscar voor Antonia), die moest afhaken vanwege een burn out. (12 angst taal)

do. 16 november 19.30 uur, vr. 17 november 21.00 uur & di. 5 december 19.30 uur:

In Blue (Jaap van Heusden, Ned./Roe. 2017, 102 min.), met Maria Kraakman, Bogdan Iancu ea. Nederlandse stewardess krijgt verwarrende relatie met Roemeense straatjongen.

Wanneer de ervaren Nederlandse stewardess Lin tijdens een vlucht naar Boekarest moet helpen bij een bevalling, maakt dit emoties in haar los die ze lang niet onder ogen heeft durven komen. De volgende dag op weg naar het vliegveld rijdt Lins taxi de vijftienjarige weesjongen Nicu aan, die in de ondergrondse tunnels van de stad leeft. Ze besluit met hem mee te gaan naar het ziekenhuis. De toevallige ontmoeting leidt tot een band tussen de twee, die op momenten op een dunne, soms voor hen verwarrende lijn balanceert van dan weer vriendschap, moeder-zoon-relatie en liefde. De onverwachte connectie geeft hen beiden kracht.

(ned., eng. & roe. gesproken, 12, geweld, drugs, taal)

di. 21 november 19.30 uur, di. 28 november 19.30 uur & do. 30 november 19.30 uur:

Detroit (Kathryn Bigelow, VS. 2017, 143 min.), met John Boyega, Anthony Mackie, Algee Smith ea. Nog steeds actuele reconstructie van de rassenrellen in Detroit in 1967.

Oscarwinnares Kathryn Bigelow (Zero Dark Thirty, The Hurt Locker) maakte weer een indrukwekkende film gebaseerd op ware gebeurtenissen. Detroit speelt zich af tijdens de rassenrellen die de stad Detroit in de zomer van 1967 in de ban hielden. Tijdens deze rellen kwamen 43 mensen om. Het aantal gewonden was 189 en maar liefst 7200 mensen werden gearresteerd. De film zoomt in op één specifiek incident in het Algiers Motel. Daar worden drie Afro-Amerikaanse burgers doodgeschoten door de voornamelijk blanke politie. Star Wars-acteur John Boyega speelt de Afro-Amerikaanse beveiliger Melvin Dismukes. Hij raakt bij het incident betrokken en lijkt machteloos wanneer hij door de blanke betrokkenen wordt aangewezen als de moordenaar.

(16, geweld, taal)

do. 23 november 19.30 uur, vr. 24 november 21.00 uur & za. 2 december 19.30 uur:

Borg McEnroe (Janus Metz, Zweden 2017, 106 min.), met Shia LaBeouf, Sverrir Gudnason, Stellan Skarsgård ea. De finale die de tenniswereld voorgoed veranderde.

Wimbledon 1980. De Zweed Björn Borg, nummer één op de wereldranglijst van het herentennis, gaat in de finale het duel aan met het nieuwe Amerikaanse talent John McEnroe. De ingetogen en vriendelijke Borg wordt door de tenniswereld op handen gedragen. McEnroe staat vooral bekend om zijn temperament op de tennisbaan. Voor geen van beiden is verliezen een optie. Hoewel ze meer met elkaar gemeen hebben dan men op het eerste gezicht zou verwachten, ontwikkelt de rivaliteit zich steeds verder en lopen de spanningen hoog op. Terwijl de hele wereld meekijkt, spelen Borg en McEnroe een wedstrijd die de tenniswereld voorgoed zal veranderen.

(alle leeftijden, taal)

vr. 24 november 18.30 uur, za. 25 november 19.30 uur & vr. 1 december 21.00 uur:

Victoria and Abdul (Stephen Frears, GB. 2017, 112 min.), met Judi Dench, Ali Fazal ea.

De vriendschap tussen Koningin Victoria en een jonge klerk uit India.

Wanneer Abdul Karim vanuit India afreist om mee te werken aan de vieringen rond het Gouden Jubileum van Koningin Victoria, blijkt er een klik te zijn tussen hen beiden. Terwijl de vorstin steeds meer moeite heeft met de strenge regels die haar positie met zich meebrengt, wordt de band tussen de twee hechter. De mensen om hen heen proberen allen deze band te verbreken. Hun vriendschap wordt echter steeds sterker en de koningin gaat de wereld met andere ogen bekijken. Gebaseerd op het boek Victoria & Abdul: The True Story of the Queen's Closest Confidant van Shrabani Basu. (12, discriminatie)

vrijdag 1 december 18.30 uur: I Am Not Your Negro (Raoul Peck, VS. 2016, 93 min.)

Documentaire verbindt burgerrechtenbeweging uit de jaren zestig met #BlackLivesMatter.

In 1979 beschreef James Baldwin zijn volgende project, Remember This House: een revolutionair en persoonlijk boek over drie vermoorde vrienden: Malcolm X, Medgar Evers en Martin Luther King jr. Bij Baldwins dood in 1987 waren slechts dertig pagina's van het manuscript klaar. In I Am Not Your Negro verbeeldt regisseur Raoul Peck het boek dat James Baldwin nooit afmaakte. Het resultaat is een radicaal, actueel onderzoek over ras in Amerika, waarbij Peck gebruik maakt van bijzonder archiefmateriaal en Samuel L. Jackson de teksten van Baldwin uitspreekt. De documentaire is een reis door de zwarte geschiedenis die de Burgerrechtenbeweging uit de jaren zestig verbindt met het huidige #BlackLivesMatter. De film stelt vragen bij de manier waarop Hollywood en de Amerikaanse samenleving met Afro-Amerikanen omgaan en uiteindelijk - via de levens en gewelddadige dood van Malcolm X, Medgar Evers en Martin Luther King jr. - waar Amerika voor staat. (16, geweld, angst, taal)

Rialto@VUcampus

Filmtheater Rialto presenteert premières in het Hoofdgebouw van de Vrije Universiteit in Buitenveldert (dus niet op Uilenstede). De vertoningen zijn op twee dinsdagen per maand om 17.45 en 20.30 uur. De toegang is 6,- (studenten) / 7,50 (VU-medewerkers/alumni, CJP & Stadspas) / 9,- (regulier). Meer info en bestellen via www.vu.nl/film.

dinsdag 7 november 17.45 uur: Jupiter's Moon (Kornél Mundruczó, H./D. 2017, 123 min.)

Genre-overschrijdend in extremis, zo kan de nieuwe film van Kornél Mundruczó het best worden omschreven. De Hongaarse regisseur baarde in 2014 opzien met het originele White God. In Jupiter's Moon mixt hij het sociaalrealisme van een vluchtelingendrama met elementen van fantasy, film noir, actiefilm en zwarte komedie. Het meer dan verrassende resultaat was bij het afgelopen filmfestival Cannes één van de genomineerde films voor de Gouden Palm.

Aryan is a Syrian refugee trying to make his way into Hungary from Serbia, along with his father and many other wretched souls. They are all caught, and find themselves in a web of cynicism and corruption. "Sure to be some of this year's most stunningly filmed images." (Hollywood reporter).

dinsdag 7 november 20.30 uur: The Square (Ruben Östlund, Zweden 2017, 143 min.)

Vlijmscherpe satire biedt een even komisch als onthutsend inkijkje in de wereld van de hedendaagse kunst en de musea waar deze te zien en beleven is. De Zweedse regisseur Ruben Östlund, die in 2014 het geluk van een gezinnetje fileerde in Turist, werd voor zijn nieuweling op het afgelopen filmfestival van Cannes bekroond met de Gouden Palm.

A poignant satirical drama reflecting our times - about the sense of community, moral courage and the affluent person's need for egocentricity in an increasingly uncertain world. Winner Palme d'Or at Cannes Film Festival 2017. "a thrillingly weird study of an art gallery director whose life goes into meltdown after his mobile phone is stolen." (The Guardian).

dinsdag 21 november 17.45 uur: The Square (Ruben Östlund, Zweden 2017, 143 min.)

dinsdag 21 november 20.30 uur: Jupiter's Moon (Kornél Mundruczó, H./D. 2017, 123 min.)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie