Succesvol gestart Taalcafé zoekt taalchoaches

23 oktober 2017 om 00:00 Lokaal nieuws

AMSTELVEEN Het nieuwe Taalcafé in bibliotheek Stadsplein is succesvol van start gegaan. Het Taalcafé werd op dinsdag 5 september tijdens de Week van de Alfabetisering feestelijk geopend door wethouder Maaike Veeningen.

Er werden bij de start mooie intenties uitgesproken door de wethouder en Daphne Janson, directeur van Bibliotheek Amstelland. Meer dan een maand later kan er volgens de initiatiefnemers van het Taalcafé gesproken worden van een succesvolle start met veel enthousiasme van de bezoekers.

Zo waren er vorige week dinsdag 23 bezoekers aanwezig in het Taalcafé. Ze verdeelden zich in groepjes en werden ondersteund door een vrijwilliger om bijvoorbeeld een gesprekje te beginnen of om diverse taalspelletjes te spelen.

LAAGDREMPELIG ,,Het gaat erom op laagdrempelige wijze mensen de kans te geven te oefenen met de Nederlandse taal," aldus Anton Furnée van de bibliotheek. "Je hoeft je niet aan te melden van tevoren en er zijn geen verplichtingen."

Veel van de bezoekers van het Taalcafé zijn ook op zoek naar een taalcoach, iemand die ze individueel coacht en de Nederlandse taal met ze oefent.

WACHTLIJST ,,Helaas hebben we nu een wachtlijst met taalvragers," legt Willy Helsloot uit, coördinator van het Taalhuis. ,,En zijn we dringend op zoek naar vrijwillige taalcoaches. Het kost niet veel tijd per week, met 1,5 uur kan je iemand al enorm helpen."

Iedereen die beter Nederlands wil leren is blij met de hulp van een taalcoach. Eén van de leuke aspecten is het individuele contact. In informele sfeer samen praten over alledaagse onderwerpen. De vrijwilliger geeft geeft geen les, maar coacht.

Taalcoach Truus Berkhout geeft aan hoe laagdrempelig het is. ,,Het is ontzettend flexibel," zegt ze. ,,Het is anderhalf uur per week, je kan zelf kiezen waar en wanneer je afspreekt en de taalcoaches krijgen ondersteuning en diverse trainingen." Taalmaatje Elham geeft aan hoeveel dit contact voor haar betekent. ,,Ik waardeer dit heel erg," zegt ze. Het is niet alleen belangrijk voor haar dochter die net naar school gaat en die ze wil kunnen helpen, maar ook om elkaar te begrijpen, legt ze uit. "Om een cultuur en de mensen echt te leren kennen moet je de taal spreken. En daarvoor moet je mensen zelf ontmoeten. En ik ben dankbaar voor het contact met Truus."

Twee jaar geleden is in Amstelveen en Aalsmeer het Taalhuis van start gegaan. Bij het Taalhuis is iedereen welkom die beter Nederlands wil leren lezen, spreken of schrijven. Ze kunnen er informatie en advies krijgen én aan de slag met een taalcoach.

Wie belangstelling heeft om taalcoach te worden, kan langskomen bij de bibliotheek Amstelveen Stadsplein tijdens een van de spreekuren op dinsdag of donderdag van 13.00 en 16.00 uur en vrijdag van 11.00 tot 14.00 uur.

Belangstellenden kunnen ook een e-mail sturen naar taalhuis@debibliotheekamstelland.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie