Veel meldingen van woonfraude

25 oktober 2017 om 00:00 Nieuws

AMSTELVEEN De gemeente heeft dit jaar (van januari tot en met augustus) 400 meldingen gekregen van mogelijke woonfraude. Van al deze meldingen zijn er nog circa 200 in behandeling. Met nog enkele maanden te gaan zal het aantal meldingen dit jaar nog verder stijgen. In 2016 kreeg de gemeente in totaal 700 meldingen.

Dat meldt wethouder Herbert Raat (Wonen en Handhaving) in een brief aan de gemeenteraad. Woonfraude kent verschillende vormen zoals tijdelijke verhuur, woningdelen (met overbewoning als mogelijk gevolg), kamergewijze verhuur en onderverhuur. Daarnaast treedt de burgemeester op tegen het gebruik van woningen voor hennepteelt, prostitutie en ander crimineel gebruik. Dit jaar werden tot nu toe 19 woningen tijdelijk gesloten verklaard vanwege crimineel gebruik (voornamelijk hennepteelt). In 2016 waren dat er 42.

Vanwege de intensivering van het toezicht op naleving van de regels, is het volgens Raat wenselijk om toe te groeien naar een speciale projectorganisatie. Daar moeten alle handhavingsactiviteiten op het gebied van woonfraude worden ondergebracht om de aanpak en de ambtelijke samenwerking te optimaliseren. Om dit te realiseren worden momenteel al stappen ondernomen. Op langere termijn kan hier volgens hem ook de aanpak van andere vormen van fraude, zoals identiteitsfraude, in ondergebracht worden

Woonfraude wordt onder meer bestreden met project Schijnwerper in de wijk. Daarmee is nu gestart in de wijken Keizer Karelpark en Groenelaan. In Groenelaan gebeurt dat voor het eerst in samenwerking met diverse externe instanties waaronder de Belastingdienst, de Sociale verzekeringsbank en de Dienst Uitvoering Onderwijs. De eerste huisbezoeken die in september in deze wijk zijn afgelegd, na vergelijking van de bestanden, heeft geleid tot diverse zaken die nader onderzocht moeten worden. Dat gebeurt mede op basis van de verklaringen van degenen die in de woningen. Die onderzoeken zouden volgens Raat kunnen leiden tot concrete maatregelen op gebeid van handhaving.

Voor extra werk gaat naar verwachting ook het voorstel zorgen om Airbnb en andere vormen van tijdelijke verhuur binnen de perken te houden. De gemeenteraad neemt daar in december een besluit over.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie