Maarten Luther in beeld, muziek en woord

18 oktober 2017 om 00:00 Informatie

AMSTELVEEN De Kruiskerk en de Titus Brandsmakerkin Amstelveen presenteren komende weken een programma rond Luther in het kader van het Lutherjaar.

Dit jaar is het 500 jaar geleden is dat Luther op 31 oktober 1517 zijn bezwaren tegen wantoestanden in de kerk in 95 stellingen bevestigde op de deur van de slotkapel in Wittenberg. In de Kruiskerk en de Titus Brandsmakerk wordt uitgebreid stilgestaan bij de persoon en het werk van de reformator en de doorwerking daarvan in de geschiedenis van Europa.

Op maandag 23 oktober en woensdag 8 november geeft Anique de Kruijf van 20.00 tot 22.00 uur twee lezingen over Luther in de Kruiskerk aan de Van der Veerelaan 30a. De Kruijf is kunsthistorica en werkzaam bij het Catharijneconvent. De eerste avond vertelt zij over wie Luther was en hoe hij in de kunst verbeeld is. Tijdens de tweede lezing geeft ze een kijkje in spotprenten die ontstonden tijdens de godsdienststrijd die mede door Luther ontketend werd. Deelname kost 17,50 euro voor twee avonden. Aanmelden bij Ria Keijzer via 06-5022.8250, of keijzer@kruiskerk-amstelveen.nl.

Luthers muziek staat op zondag 29 oktober centraal in de ochtenddienst in de Kruiskerk (aanvang 10.00 uur). Met de liederen die Luther maakte wist hij in de volkstaal het verhaal van de reformatie heel direct bij gewone mensen te brengen. In de dienst geeft ds. SiebLanser bij elk lied een korte toelichting. Na de dienst speelt Henk Trommel op het Flentrop-orgel de bekende fantasie van Jan Zwart over het Lutherlied ´Een vaste burcht is onze God´.

Samen met de Kruiskerk organiseert de Titus Brandsmaparochie ook een aantal lezingen rondom Luther. Lezingen vinden vanaf 20.00 uur plaats op woensdag 1 november, 15 november en 29 november aan Westelijk Halfrond 1 in Amstelveen. Daarbij komen vragen aan bod als: Wat bewoog hem, en hoe reageerde hij zelf op wat hij teweeg bracht? Ook de ervaringen, perspectieven en beperkingen van oecumene vandaag komen aan bod, ingeleid door diverse theologen.

Voor meer info: www.kruiskerk-amstelveen.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie