Wethouders reiken 400 gratis klimaatstruiken uit

11 oktober 2017 om 00:00 Voorpagina

AMSTELVEEN Duurzaamheidswethouders Peter Bot (Amstelveen) WN Jop Kluis (Aalsmeer) reiken op zaterdag 14 oktober tussen 10.00 en 12.00 uur aan de eerste 400 gegadigden bij DUO Plant Amstelveen een gratis klimaatstruik uit. Zij steunen hiermee het burgerinitiatief MyEarth van Ton van Oostwaard. Voor elke gratis struik plaatsen de wethouders er tien in hun gemeenten. MyEarth heeft als doel om de aarde toekomstbestendig te maken door aanplant van speciaal gekweekte struiken met positieve eigenschappen voor het klimaat. Te beginnen in Aalsmeer en Amstelveen.

De gratis struiken zijn de 'Wollige Sneeuwbal' (huidige hoogte 200 cm) en groenblijvende 'Kamperfoelie' (hoogte 120 cm). Daarnaast heeft MyEarth nog drie andere struiken ontwikkeld. Al deze struiken helpen het klimaat, bijvoorbeeld bij het terugdringen van CO2. Door deze periodiek te 'oogsten' leveren ze ook biobrandstof.

De duurzaamheidswethouders Peter Bot en Jop Kluis willen dit burgerinitiatief graag breed onder de aandacht brengen. Ze zeggen toe om op eigen grondgebied ieder 2.000 van deze klimaatstruiken te planten. Dus tien struiken voor elke geschonken struik. Dat doen ze wat later in het plantseizoen op een geschikte plek in de openbare ruimte.

Bot en Kluis sporen met deze actie ook andere bestuurders in de metropoolregio Amsterdam aan om door gezamenlijke inspanning uiteindelijk 25.000 hectare van de openbare ruimte met deze struiken te beplanten. Dit is 1 procent van het oppervlak van de metropoolregio; 100 vierkante meter per inwoner. ´Dit energielandschap levert recreatiekansen op en een mogelijke jaarlijkse oogst van 300.000 ton biomassa. Die biomassa kan vervolgens worden omgezet in biogas of elektriciteit,´ stellen de twee.

De eerste vierhonderd struiken worden zaterdag gratis weggegeven. Daarna kan diezelfde dag een struik met 'klimaat-adaptieve' eigenschappen worden gekocht voor 4,99 per stuk. De actie vindt plaats bij Duo Plant aan Legmeerdijk 274 in Amstelveen. Duo Plant is het best te bereiken via De Loetenweg.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie