27 september 2017 om 00:00 Lokaal nieuws

Hallo Eddie en collega's,

Bijgaand de foto's bij de Griffioenvoorstellingen van donderdag 5 tot en met dinsdag 10 oktober.

Verder stuur ik jullie ook ons persbericht van oktober, met alle voorstellingen en films.

De films staan deze week in het teken van Dierendag, misschien kunnen jullie daar een aankondiging aan wijden?

* Cabaretduo Van der Laan & Woe op vrijdag 6 & zaterdag 7 oktober (bijna uitverkocht, foto: Michael Loos)

* De reprise van de theatervoorstelling DAD van Nasrdin Dchar op dinsdag 10 oktober (foto: Anne van Zantwijk)

De filmfoto's:

* De Turkse katten-documentaire Kedi op do. 5 oktober 19.30 uur, vr. 6 oktober 21.00 uur & za. 7 oktober 19.30 uur

(Documentaire volgt zeven van de honderdduizenden katten die de metropool Istanboel verlevendigen)

* De Thaise olifanten-roadmovie Pop Aye op vrijdag 6 oktober 18.30 uur & dinsdag 10 oktober 19.30 uur.

(Man gaat met een olifant terug van Bangkok naar hun geboortedorp. Ze ontmoeten allerlei kleurrijke mensen.)

Alvast weer hartelijk dank voor de plaatsing van ons programma.

met vriendelijke groet,

Dick Roodenburg (publiciteit Griffioen)

aanwezig: ma. t/m do. 08.30 - 16.45 uur

020 - 5985107 / d.roodenburg@vu.nl

website Griffioen: www.griffioen.vu.nl

programma Griffioen OKTOBER 2017

Uilenstede 106, Amstelveen, 020 - 5985100, online kaartverkoop: www.griffioen.vu.nl

Korting voor: studenten / cjp / stadspas / amstelveenpas / medewerkers VU.

Muziek

vrijdag 13 oktober 20.30 uur, toegang € 13,50 / korting € 17,- / overigen € 19,50:

Sandra & Jeroen van Veen met Tubular Bells

Wie kent het niet? De muziek die klonk in de film The Exorcist, maar ook in afleveringen van Bassie & Adriaan. Met dit thema was meteen duidelijk dat het spannend ging worden. Mike Oldfield was 19 jaar jong toen hij in 1972 Tubular Bells opnam in de studio. Hij speelde alle instrumenten zelf in en de muziek ging aan één stuk door. Ook ontbrak er zang in deze popklassieker, een unicum! Richard Branson hoorde de kracht van dit vernieuwende werk. Hij kreeg gelijk: het werd dé grote hit van Virgin Records. In 1992 volgde Tubular Bells II en in 1998 deel III. De muziek is opgebouwd uit laagjes, soms doet het minimalistisch aan, dan weer als classic rock. Sandra en Jeroen van Veen spelen op diverse (ook digitale) piano's om deze gelaagdheid op het podium te brengen in een compilatie van Tubular Bells I, II en III.

donderdag 19 oktober: Herman in een bakje Geitenkwark (zie onder Cabaret)

dinsdag 24 oktober 20.30 uur: Elke Vierveijzer (zie onder Cabaret)

donderdag 26 oktober 20.30 uur, toegang € 12,50 / korting € 16,- / overigen € 18,50:

Fuse met Fuse

Als huisband bij Podium Witteman en dankzij optredens bij De Wereld Draait Door speelde Fuse zich flink in de kijker. Maar de livereputatie van het jonge zestal komt niet uit de lucht vallen. Met optredens door het hele land vond de groep een publiek van club en kerk tot festival en concertzaal. Zo was Fuse te zien op het Grachtenfestival, tijdens SAIL en in het Concertgebouw. Door de muzikanten stromen achtergronden in klassieke muziek, jazz, pop en improvisatie. In een ietwat ongewone bezetting van strijkkwartet, contrabas en percussie laten ze horen waar Fuse voor staat: hun favoriete muziek, door en voor Fuse bewerkt of geschreven. Ritmisch werk van componisten als Bartók, Zappa en Brubeck, moderner werk van Tom Trapp en Nils Frahm en klassiekers van Shostakovich, Ellington en Coltrane. De verbinding zit in de instrumenten en de aanstekelijkheid waarmee het zestal hun muziek als het ware uitdeelt aan het publiek.

Theater

dinsdag 10 oktober 20.30 uur, toegang € 13,- / korting € 16,50 / overigen € 19,-:

Nasrdin Dchar met DAD (reprise)

Trump, Wilders, Poetin, Erdogan: het zijn geen tolerante tijden. Maar de Marokkaans-Nederlandse acteur Nasrdin Dchar laat zich niet wegzetten. Vorig jaar september organiseerde hij de Ieder1-mars tegen polarisatie en dit jaar hield hij de 5 mei lezing. Deze maand staat Nasrdin Dchar in de Griffioen met de reprise van zijn in maart uitverkochte voorstelling Dad. Hij vertelt daarin over zijn vader, die 50 jaar geleden als jongeman vanuit Marokko naar Nederland kwam. Maar meer nog vertelt hij als vader van twee kinderen zijn eigen verhaal. Over generaties en over emigratie. Over toen,  nu en straks. Over hier en daar. Over leven en dood. Maar vooral: over liefde.

zaterdag 14 oktober 20.30 uur, toegang € 14,- / korting € 17,50 / overigen € 20,-:

Sanne Vogel, Muayad Hilamia & Amir Namou met Nieuwe Familie (try out)

Anderhalf jaar geleden ontmoette theatermaker Sanne Vogel eerst Muayad en ietsje later Amir. Beiden op de vlucht voor de oorlog in Syrië. Omdat ze maandenlang in een tentenkamp moesten wachten, logeerden ze soms weken bij Sanne. In de voorstelling Nieuwe Familie kijken ze terug op die tijd. Hoe het voor Muayad en Amir was om plotseling in een nieuw land te zijn. En hoe het voor Sanne was om twee Syrische jongens op een luchtbed in haar woonkamer te hebben. In die periode hebben ze veel geleerd; over elkaars cultuur, gewoontes en over eten. Ze hadden flinke discussies en zongen samen liedjes, in het Nederlands of in het Arabisch. Ze werden goede vrienden en uiteindelijk zelfs familie. Inmiddels hebben beide jongens een status en een huis. Ze vertellen hun indrukwekkende verhaal. En er gaat gekookt worden. Onlangs ontving Sanne Vogel de PAX Duif voor de Vrede voor haar initiatief op het gebied van vluchtelingenhulp.

zaterdag 21 oktober 20.30 uur: Hans Dorrestijn, Ingmar Heytze & Vrouwkje Tuinman

met Neurosen en andere hobby's (zie onder Cabaret).

Cabaret

vr. 6 & za. 7 oktober 20.30 uur, studenten € 11,50 / korting € 15,- / overigen € 17,50:

Van der Laan & Woe met Pesetas (try out, beide avonden bijna uitverkocht)

Godzijdank, hij is weer terug in de theaters: Niels van der Laan! En alsof dat nog niet genoeg is, keert ook Jeroen Woe weer terug op de planken! Het kan niet op. Een jaar lang waren ze alleen te zien in het succesvolle tv-programma De Kwis, maar nu kunt u ook weer in het theater genieten van dit virtuoze cabaretduo. Scènes, muzikale acts en een absurd hoge grapdichtheid; het zou eeuwig zonde zijn om het te missen. Of, zoals het aloude spreekwoord zegt: "Wilt men naer ietsch mietersch toe, kiesch voor Van der Laan en Woe".

donderdag 12 oktober 20.30 uur, studenten € 11,50 / korting € 15,- / overigen € 17,50:

Paulien Cornelisse met Om mij moverende redenen (try out, voorstelling bijna uitverkocht)

Wat zegt het over je als je een spiegel in de wc hebt hangen? Wat is er aan de hand met mensen die te hard 'eh' zeggen? En hoe verhoudt de wens tot het hebben van groene vingers zich tot het daadwerkelijk hebben van groene vingers? In haar vierde voorstelling Om mij moverende redenen zal Paulien in detail naar de onbegrijpelijkheden van het leven gaan kijken. Over wat je kunt zien maar niet wilt zien. Over wat je wilt begrijpen maar niet kunt begrijpen. Over wanneer je gaat bewegen, en waarom.

donderdag 19 oktober 20.30 uur, toegang € 11,50 / korting € 15,- / overigen € 17,50:

Herman in een bakje Geitenkwark met Verplicht Spelen (try out)

Je wist het misschien nog niet, maar Herman in een bakje Geitenkwark is een ervaring die je leven verandert: een podium gevuld met de eigenzinnige humor, unieke vorm van samenzang en absurde bedenksels van vier jongens, en, als belangrijkste van alles, met jouw fantasie. Want wat wil je nou eigenlijk? Lachen of huilen, denken of voelen, lekker achterover of op het puntje van je stoel? Bij Herman in een bakje Geitenkwark hoef je niet te kiezen, want alles mag: knoeien met precisie, sterven van vreugde, een hond onder het ijs en een speeltuin na de Apocalyps. De derde voorstelling van Herman in een bakje Geitenkwark: Verplicht Spelen, voor iedereen die spelen vergeten is.

vrijdag 20 oktober 20.30 uur, toegang € 11,50 / korting € 15,- / overigen € 17,50:

Eric van Sauers met De Lief & Leed Tour (try out)

Eric mag graag een beetje sarren en zuigen. Maar telkens laat de macho met het imposante fysiek een zachte, warme kant zien. Van Sauers fulmineert tegen de moderne tijd en zijn eigen vergankelijkheid. Zuur wordt het echter nooit. Steeds is er de tedere verrassing. Van Sauers excelleert in een stijl die rauw en ruw is, oprecht en grappig. Hij heeft zich inmiddels ontpopt als een van de beste verhalenvertellers van dit moment. Die verhalen zijn hilarisch, ze schuren, ontroeren en soms zul je ze nooit van je leven vergeten.

zaterdag 21 oktober 20.30 uur, toegang € 13,50 / korting € 17,- / overigen € 19,50:

Hans Dorrestijn, Ingmar Heytze & Vrouwkje Tuinman met Neurosen en andere hobby's

Waarom zijn artiesten vaak zulke zenuwenlijders? Omdat ze anders geen reden meer hadden om op het podium te doen alsof ze de wereld in hun zak hebben. De leukste humor is een vlucht naar voren, recht omhoog, uit de duisternis. Hans Dorrestijn, Vrouwkje Tuinman en Ingmar Heytze zijn ervaringsdeskundigen, zowel op neurotisch als artistiek gebied. Samen gaan ze uw leed te lijf onder het motto: je bent pas echt ziek als je niet meer om je eigen ellende kunt lachen. Het vaste trio zal geregeld worden versterkt door een gast: een schrijver, dichter, cabaretier of muzikant in vergelijkbare wanhopige omstandigheden. Neurosen en andere hobby's is een therapeutisch programma vol muziek, liedjes, samenspraak en poëzie. Declareer na afloop uw toegangsbewijs, garderobegeld én barrekening bij uw zorgverzekeraar!

dinsdag 24 oktober 20.30 uur, toegang € 10,- / korting € 13,50 / overigen € 16,-:

Elke Vierveijzer met Zonder Genade

Elke Vierveijzer studeerde in 2014 af aan de koningstheateracademie en stond in 2015 in de finale van het Amsterdams Kleinkunstfestival 2015. Ze debuteert nu met Zonder Genade, een programma waarin ze Nederlandse cabaretteksten combineert met muzikaliteit. Dat resulteert in adembenemende liederen die altijd wel ergens schuren, of juist onverwacht troostend zijn. Elke neemt alles onder de loep wat de wereld en het leven ons voorschotelt. Zonder terug te deinzen. Waar doet het zeer? En waarom? En als we allemaal wel eens huilen, waarom doen we dat dan allemaal alleen? Soms snoeihard, maar met de stem van een engel, legt ze de vinger op een ieders zere plek. Eerlijk, grappig en pijnlijk raak op plekken die vaak genoeg onaangeroerd blijven.

vrijdag 27 oktober 20.30 uur, toegang € 9,- / korting € 12,50 / overigen € 15,-:

Martijn Kardol met Bang

De volgens de Volkskrant 'uitstekende verteller met een grote theatrale trukendoos' Martijn Kardol, won in één theaterseizoen alle prijzen op het Groninger Studenten Cabaret Festival 2015 en het Leids Cabaret Festival 2016. Dat was nog geen cabaretier ooit eerder gelukt. Het NRC noemde hem 'indrukwekkend' en Dagblad van het Noorden 'een geweldige winnaar'. Bang is het cabaretdebuut van deze doodgewone jongen uit Barneveld, waarin hij zijn publiek meeneemt in zijn wonderlijke wereld vol creatieve observaties en oplossingen. 'Zijn liedje waarin hij een meisje aan wil spreken, maar het telkens uitstelt, is werkelijk van een grote schoonheid.', schreef Het Parool.

zaterdag 28 oktober 20.30 uur, studenten € 11,50 / overigen € 17,50:

Cabaretbenefiet voor Medicine 4 ALL

Voor de twaalfde keer wordt dit seizoen de cabaretbenefiet gehouden. Een hilarische avond met bekende en minder bekende cabaretiers en ook een zinvolle avond voor het goede doel. De totale opbrengst van de kaartverkoop gaat naar de Stichting Medicines for ALL (SMALL), om medicijnen te kopen voor kinderen in het Kanti ziekenhuis in Nepal.

Deelnemers zijn dit jaar Sanneke van der Meulen en Daan van der Hoeven (winnaars van respectievelijk de juryprijs en de publieksprijs van het Griffioen Cabaret Festival 2017) en Janneke de Bijl (Comedytrain). De avond wordt gepresenteerd door Frederique Arnold.

dinsdag 31 oktober 20.30 uur, toegang € 9,- / korting € 12,50 / overigen € 15,-:

Thijs van de Meeberg met Er mag gedanst worden

In zijn debuutvoorstelling belandt Thijs van de Meeberg geheel onbedoeld in activiteitencentrum 'Het Klaverblad'. Samen met de doelgroep mag hij lampionnen gaan vingerverven, maar niemand ziet dat Thijs daar niet hoort. Dan komt al snel de vraag: 'ben ik wel wie ik denk te zijn?' De winnaar van de jury- en publieksprijs van het Leids Cabaret Festival 2015 debuteert op indrukwekkende wijze met een unieke en ingenieuze voorstelling.

'Met zijn verhaalstructuur is Van de Meeberg een fijne Freek de Jonge light.' (Volkskrant). 'Scherp en origineel, een echt talent.' (NRC).

Filmhuis Griffioen

Vertoningen: dinsdag 19.30 uur, donderdag 19.30 uur en vrijdag 18.30 & 21.00 uur.

Toegang: € 9,- / CJP, Stadspas, medewerkers VU: € 7,- / wo-studenten € 5,-

Het Filmhuis Griffioen is aangesloten bij Cineville, dus met Cineville-pas gratis toegang.

dinsdag 3 oktober 19.30 uur: The Fury of a Patient Man (Raúl Arévalo, Spanje 2016, 92 min.), met Antonio de la Torre, Luis Callejo, Ruth Díaz ea.

Eigenzinnige, spannende en dramatische thriller van debuterend regisseur.

Curro wordt gearresteerd na de overval op een juwelier in Madrid. Na zijn vrijlating, acht jaar later, hoopt hij het leven met zijn vriendin Ana en hun zoontje weer op te pakken. Bij thuiskomst ontdekt hij dat er iets veranderd is. Een andere man is Ana's leven binnengekomen. De aanwezigheid van deze stille en mysterieuze José blijkt geen toeval. Curro wordt gedwongen zijn verleden onder ogen te zien. Terwijl de twee mannen samen op pad gaan, stijgt de spanning en wordt duidelijk wie José is. The Fury of a Patient Man werd onder meer bekroond met vier Goya's (de Spaanse Oscars).

do. 5 okt. 19.30 uur, vr. 6 okt. 21.00 uur, za. 7 okt. 19.30 uur & vr. 13 okt. 18.30 uur:

Kedi (Ceyda Torun, Turkije 2016, 79 min.), documentaire.

Het alledaagse leven van zeven katten in Istanboel.

Honderdduizenden Turkse katten bewegen zich vrij door de straten van Istanboel. Al duizenden jaren wandelen ze in en uit de levens van mensen. Zo zijn ze een essentieel onderdeel geworden van de diverse gemeenschappen die de stad zo kleurrijk maken. De katten van Istanboel zijn niemands eigendom. Ze leven tussen twee werelden, zijn wild noch tam, en brengen vreugde en een doel bij die mensen die ze zelf uitkiezen om hen te adopteren. In Istanboel zijn katten spiegels voor de inwoners; ze laten hen op een unieke manier reflecteren op hun leven.

vrijdag 6 oktober 18.30 uur & dinsdag 10 oktober 19.30 uur: Pop Aye (Kirsten Tan, Thailand/Singapore 2016, 102 min.), met Thaneth Warakulnukroh, olifant Bong ea.

Hartverwarmende reis van man en olifant door het prachtige Thaise landschap.

De carrière van architect Thana zit in het slop en zijn huwelijk is ook niet meer wat het is geweest. Dan ziet hij op een dag een olifant op straat die hij herkent uit zijn jeugd: Pop Aye. Impulsief besluit hij met het geliefde dier te vertrekken uit Bangkok, om terug te gaan naar het dorp waar beiden zijn opgegroeid. Onderweg komen ze allerlei kleurrijke mensen tegen met een bijzondere kijk op het leven. Geïnspireerd door deze ontmoetingen en geconfronteerd met het verleden weet Thana zichzelf weer terug te vinden.

Op International Film Festival Rotterdam werd de film bekroond met de VPRO Big Screen Award.

do. 12 okt. 19.30 uur, vr. 13 okt. 21.00 uur, za. 14 okt. 19.30 uur & di. 17 okt. 19.30 uur:

The Big Sick (Michael Snowalter, VS. 2017, 119 min.), met Kumail Nanjiani, Zoe Kazan ea.

Comedian speelt zichzelf in dé romantische komedie van het jaar.

Na een one-night stand zijn de New Yorkse stand-up comedian Kumail en Emily smoorverliefd op elkaar. Maar Kumail verzwijgt zijn vriendin voor zijn traditionele Pakistaanse ouders. Die zien hun zoon toch liever trouwen met een Pakistaans meisje. Dan wordt Emily plots zo ziek dat ze in een coma belandt. Kumail wijkt geen moment van haar zijde, aanvankelijk tot ergernis van Emily's excentrieke ouders.

The Big Sick is het waargebeurde liefdesverhaal van comedian Kumail Nanjiani en zijn vrouw. De film vertelt op hilarische en ontroerende manier over hun gevecht tussen liefde en familietradities.

donderdag 19 oktober 19.30 uur & dinsdag 24 oktober 19.30 uur: L'Amant Double

(François Ozon, Fr./B. 2017, 107 min.), met Marine Vacth, Jérémie Renier ea.

Erotische thriller gebaseerd op roman van Joyce Carol Oates.

Chloé, een fragiele jonge vrouw, kampt met een depressie. Ze besluit om psychotherapie te gaan volgen, om vervolgens verliefd te worden op haar psychiater Paul. Als de twee een paar maanden later besluiten te gaan samenwonen, ontdekt Chloé dat haar geliefde een deel van zijn leven voor haar verborgen heeft gehouden: zijn tweelingbroer.

"Heeft elementen gemeen met Fifty Shades of Grey, maar is op alle fronten beter" (VPRO Cinema).

vr. 20 okt. 18.30 uur, do. 26 okt. 19.30 uur & vr. 27 okt. 21.00 uur:

Una Mujer Fantástica (Sebastián Lelio, Chili 2017, 104 min.), met Daniele Vega als Marina ea.

Strijdbare en fantasievolle film over het recht van een transgender om zichzelf te kunnen zijn.

De transseksuele Marina en haar twintig jaar oudere vriend Orlando zijn gelukkig en bezig een gezamenlijke toekomst op te bouwen. Maar wanneer hij plotseling overlijdt, is het leven zoals Marina dat kende plotseling voorbij. Tijd om te rouwen wordt haar niet gegund. Zowel de doctoren als Orlando's familie zijn argwanend over haar exacte rol bij zijn dood. Ze is niet welkom op de begrafenis en wordt zijn appartement uitgezet. Marina laat zich echter niet zomaar buitenspel zetten en vecht voor haar recht om zichzelf te kunnen zijn.

vrijdag 20 oktober 21.00 uur & zaterdag 21 oktober 19.30 uur:

Dunkirk (Christopher Nolan, GB. 2017, 105 min.), met Kenneth Branagh, Cillian Murphy, Mark Rylance, Tom Hardy, Harry Styles ea.

Indrukwekkende film over de grootscheepse evacuatie van de geallieerden in 1940.

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog worden tijdens de slag om Frankrijk in 1940 honderdduizenden Franse, Belgische, Canadese en Britse soldaten in Duinkerken omsingeld door de Duitsers. Ze zitten gevangen op het strand en in de haven, met hun rug naar de zee gekeerd. Het lijkt een onmogelijke situatie. Er zal een evacuatie moeten plaatsvinden.

Een deel van de film is in Nederland opgenomen, in de buurt van Urk. Cameraman Hoyte van Hoytema schoot de indrukwekkende film op het grote IMAX 65 mm-formaat. In het filmhuis draait Dunkirk uiteraard op onze 35 mm projector met prima beeldkwaliteit.

vr. 27 okt. 18.30 uur, za. 28 okt. 19.30 uur & di. 31 okt. 19.30 uur:

Hampstead (Joel Hopkins, GB. 2017, 103 min.), met Diane Keaton, Brendan Gleeson ea.

Liefde kan ontstaan op de meest onverwachte plekken.

De Amerikaanse weduwe Emily Walters woont aan de rand van het Londense park Hampstead Heath. Na de dood van haar man lukt het niet om haar leven op te pakken. Haar leven krijgt een verrassende wending wanneer ze Donald ontmoet, een man die in het park woont. Terwijl ze hem helpt in zijn strijd tegen de projectontwikkelaars die hem het park uit willen werken, maakt haar verdriet langzaam weer plaats voor liefde. Hampstead is gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Rialto@VUcampus

Filmtheater Rialto presenteert vanaf oktober weer premières in zaal KC-07 van het Hoofdgebouw van de Vrije Universiteit in Buitenveldert (dus niet op Uilenstede). De vertoningen zijn op twee dinsdagen per maand om 17.45 en 20.30 uur. De toegang is 6,- (studenten) / 7,50 (VU-medewerkers/alumni, CJP & Stadspas) / 9,- (regulier). Meer info en bestellen via www.vu.nl/film.

dinsdag 10 oktober 17.45 uur: Borg vs. McEnroe (Janus Metz Pedersen, Fr./D. 2017, 100 min.)

Het is 1980. De Zweed Björn Borg (Sverrir Gudnason), nummer één op de wereldranglijst van het herentennis, gaat het duel aan met het nieuwe Amerikaanse talent John McEnroe (Shia LaBeouf). De ingetogen Borg wordt door de tenniswereld op handen gedragen. De excentrieke McEnroe staat vooral bekend om zijn temperament op de tennisbaan. Terwijl de hele wereld meekijkt, spelen Borg en McEnroe een finale die de tenniswereld voorgoed zal veranderen.

dinsdag 10 oktober 20.30 uur: Woodshock (Kate & Laura Mulleavy, VS. 2017, 100 min.)

Een psychologisch drama met Kirsten Dunst in de hoofdrol. Het verhaal volgt een getroebleerde vrouw die een enorm verlies heeft ervaren. Ze is emotioneel gebroken, maar tegelijkertijd vervaagt de grens tussen fantasie en realiteit door een levensgevaarlijke drug die ze tot zich heeft genomen.

dinsdag 24 oktober 17.45 uur: Woodshock (Kate & Laura Mulleavy, VS. 2017, 100 min.)

dinsdag 24 oktober 20.30 uur: Borg vs. McEnroe (Janus Metz Pedersen, Fr./D. 2017, 100 min.)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie