Meer mogelijkheden voor woningdelen

27 september 2017 om 00:00 Nieuws

AMSTELVEEN Het college van B en W heeft nieuwe beleidsregels opgesteld voor aanpak van overlast door Airbnb. Verhuurders krijgen een meldplicht en de maximale verhuurduur is 30 dagen. Daarnaast wordt woningdelen, in een door de gemeenteraad aan te wijzen deel van de gemeente, onder voorwaarden toegestaan.

Om inwoners die op zoek zijn naar tijdelijk onderdak meer mogelijkheden te bieden, is het met de nieuwe beleidsregels toegestaan om maximaal twee kamers tijdelijk te verhuren. De hoofdbewoner moet echter wel kunnen aantonen dat hij of zij de woning zelf als vast woonverblijf gebruikt. Zo kunnen bijvoorbeeld studenten en expats, maar ook mensen die tijdelijk extra zorg nodig hebben een poosje bij iemand inwonen.

Nu is het nog zo dat woningen alleen bewoond mogen worden door één huishouden. De nieuwe beleidsregels bieden mogelijkheden om, afhankelijk van de woning, met maximaal vier personen uit verschillende huishoudens samen te wonen. Het onder voorwaarden mogelijk maken van woningdelen biedt ook ruimte om mantelzorg door middel van zogenoemde 'kangoeroe woningen' binnen de regelgeving te faciliteren.

Woningdelen wordt in eerste instantie toegestaan in daarvoor aangewezen delen van Amstelveen. Bijvoorbeeld een wijk of een gedeelte daarvan. Welke delen van Amstelveen worden aangewezen bepaalt de gemeenteraad op een later moment.

,,Met de nieuwe beleidsregels vangen we twee vliegen in één klap. Enerzijds pakken we overlast door Airbnb aan en anderzijds creëren we mogelijkheden voor tijdelijke verhuur en woningdelen," aldus wethouder Herbert Raat (Wonen).

Het voorstel wordt in raadscommissie Ruimte Wonen en Natuur van 28 november besproken. Tijdens de raadsvergadering van 13 december vindt besluitvorming plaats.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie