Amstelveen moet rolstoelvriendelijker worden

27 september 2017 om 00:00 Nieuws

AMSTELVEEN Heel Amstelveen rolstoelvriendelijk maken. Dat is de wens van wethouder Herbert Raat. De eerste stappen daartoe zijn maandagmiddag gezet. Samen met collega-wethouders Peter Bot en Jeroen Brandes, een aantal ambtenaren en enkele rolstoel- en scootmobielgebruikers maakte hij een ronde door het Stadshart, om te kijken welke knelpunten worden ervaren.

Een bonte stoet rijdt maandagmiddag door het Stadshart. Voorop Corrie van Hugten, initiatiefnemer van de schouw. Ze wordt op de voet gevolgd door de drie wethouders, die voor de gelegenheid in een rolstoel hebben plaats genomen. Zo kan immers goed worden ervaren wat de knelpunten zijn. Daarachter een aantal ambtenaren en mensen van de pers.

Qua toegankelijkheid scoort het Stadshart best goed. Grootste knelpunten zijn de gebieden rond de invalidenparkeerplaatsen, zo blijkt. Bij één van de parkeerplaatsen bij Hema is het bijvoorbeeld lastig uitstappen. Vanwege een obstakel kan de autodeur niet ver genoeg open. Een simpele oplossing is het verplaatsen van de parkeerplaats.

De stoet gaat verder. Iets voorbij de zonnestudio komen de wethouders een lastig punt tegen. De stoep loopt vrij steil naar beneden. Met wat hulp lukt het de heren veilig de stoep af te komen. Aan de overkant komen ze het tweede knelpunt tegen: de invalidenparkeerplaats tussen het reisbureau en de voormalige Wereldwinkel. ,,Wanneer ik hier aan de linkerkant uit de auto ga, bevind ik me direct op de weg," aldus Corrie van Hugten. ,,Wanneer ik andersom parkeer kan ik de stoep niet opkomen vanwege de drempel." Ook de drempel bij het zebrapad is te hoog, ook al is deze verlaagd. De drempel is vooral lastig voor mensen met een rollator.

Het derde knelpunt wordt gevonden bij de parkeerplaats aan de Rembrandtweg ,,Wanneer ik hier parkeer en uit de auto wil, zit ik als ware opgesloten." Naast de parkeerplaats ligt een verdiept fietspad met een hoge drempel. Ook dit probleem kan worden opgelost. ,,De gehele inrichting van de Rembrandtweg wordt aangepakt," aldus wethouder Jeroen Brandes. "In de nieuwe situatie hebben we geen verlaagde fietspaden meer."

Bij het bespreken van dit gezelschap blokkeert het gezelschap het fietspad. Een aantal tieners moet noodgedwongen afstappen en uitwijken naar de stoep. "Benidorm Bastards!" noemt een van hen de rolstoelbrigade. Wethouder Bot kan er wel om lachen.

Met de drie parkeerplaatsen zijn de belangrijkste knelpunten in het Stadshart volgens Corrie besproken. ,,De winkels zijn over het algemeen goed toegankelijk." Alleen wat betreft de toiletten moet nog heel wat gebeuren. Bij veel horecagelegenheden kunnen mensen met rolstoelen niet terecht.

Het gezelschap zit op een terras nog even na te kaarten. Loes Butzelaar is blij dat de gemeente de schouw georganiseerd heeft. "Al is het nog even afwachten wat er van terecht zal komen." Wethouder Raat wil de schouw een vervolg geven: ook in andere wijken moet gekeken worden hoe de toegankelijkheid en veiligheid voor rolstoelgebruikers verbeterd kan worden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie