Hoofdredacteur RTV Amstelveen stapt op

21 september 2017 om 00:00 Lokaal nieuws

AMSTELVEEN Hoofdredacteur Jan van Galen van RTV Amstelveen stapt per 1 oktober op uit onvrede over het gemeentelijk subsidiebeleid. Het college van B en W heeft de lokale omroep onlangs per brief laten weten dat een aanvraag voor extra subsidie vooralsnog niet wordt gehonoreerd.

De gemeente wil eerst de uitkomsten van een brede enquête naar kijk- luister- en leesgedrag in Amstelveen afwachten en daarna moet een discussie plaatsvinden in de gemeenteraad.

Van Galen vindt de gebrekkige financiële situatie waarin RTV Amstelveen zich al jaren bevindt onhoudbaar. ,,De gemeente toont geen oog voor de taken die een publieke omroep minimaal moet vervullen. Daarbij is RTVA een leer- werkbedrijf en dat kan pas naar behoren functioneren als er geld beschikbaar is voor een paar professionals die de leerprocessen begeleiden. Daar is nu te weinig sprake van," aldus Van Galen in een verklaring bij zijn vertrek,

.

Het bestuur van RTV Amstelveen betreurt het vertrek van Van Galen en ontwikkelt nieuwe plannen om de lokale omroep overeind te houden.

De omroep had op 11 september twee scenario's voor een meerjaren bedrijfsplan ingediend. Het eerste scenario betreft voortzetting van de huidige activiteiten, passend binnen de beschikbare subsidie. Het tweede scenario is een ambitieus perspectief waarbij er 100.000 euro aan aanvullende subsidie noodzakelijk is.

Het college drong er in reactie daarop bij het bestuur van RTV Amstelveen op aan om zich momenteel te beperken tot het uitvoeren van de huidige activiteiten (conform de begroting behorende bij het scenario 'de omroep voortzetten met de huidige middelen'). 'Voor zover u nieuwe activiteiten voorbereidt of uitvoert waarvoor aanvullende gemeentelijke subsidie nodig is, verzoeken wij dit aan te houden tot na de afronding van het onderzoek en de politieke discussie over de toekomst van het medialandschap in Amstelveen. Wij wijzen erop dat mocht u aanvullende activiteiten ontwikkelen dat deze geheel voor

uw rekening en risico zijn,' aldus het college in de brief.

Volgens B en W wil de gemeenteraad eerst een breder debat voeren over de toekomst van de lokale media in Amstelveen. Hierbij worden onderwerpen als het inrichten van een stimuleringsfonds lokale media, maar ook het bedrijfsplan van RTV Amstelveen betrokken. 'Het presidium van de gemeenteraad heeft aangegeven deze discussie pas na de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 te willen voeren.

Vooruitlopend wordt een onderzoek uitgevoerd naar de bedrijfsvoering en het toekomstperspectief van RTV Amstelveen. Daarmee wordt gehoor gegeven aan een motie die de gemeenteraad op 10 mei heeft aangenomen. Momenteel worden de kaders waarbinnen het onderzoek moet plaatsvinden uitgewerkt. De planning is dat dit onderzoek door een extern adviseur in het laatste kwartaal van 2017 wordt uitgevoerd.

Het college roept RTV Amstelveen op om in de tussenfase waarin het nu verkeert te beperken tot voortzetting van de huidige activiteiten. Daarbij wordt ook verwezen naar op 11 mei door het bestuur uitgesproken voornemen om op lange termijn alleen nieuwe activiteiten te ontwikkelen indien er aanvullende sponsorinkomsten beschikbaar komen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie