Concert Alegría: Faust van Waardenburg

20 september 2017 om 00:00 Activiteiten

Op zaterdag 7 oktober, aanvang 20.00 uur in de Paaskerk, voert het koor Alegría de vrijwel nieuwe Nederlandse productie Faust van Waardenburg uit. Een Nederlandse versie van het Faustdrama inspireerden Gert Jan Slump (tekst) en Nico Philipp Hovius (muziek) tot een lichtzinnig en vrolijk muziekverhaal over de zin van het leven. De muziek kenmerkt zich als theatraal, toegankelijk en typisch 'Hovius'. Nicole Penterman geeft via beelden een eigenzinnige kijk op het verhaal.

Steen der Wijzen

Naast een Duitse versie bestaat er ook een Nederlandse, minder bekende variant van het Faustverhaal: de Faust van Waardenburg. De geleerde Waardenburg heeft zijn intrek genomen in het kasteel Waardenburg aan de Waal bij Zaltbommel, om daar te komen tot de voltooiing van zijn levenswerk: de Steen der Wijzen. De steen zou almachtige kennis, inzicht en heerschappij over de aarde moeten geven. Net als in andere Faustlegendes draait het in de versie die Alegría uitvoert om het contract dat Faust afsluit met de duivel. Het levenswerk van Faust in deze moderne variant is de zoektocht naar het geheim van het leven, de wijsheid. In die zoektocht raakt Faust als mens met allerlei vragen verstrikt in de alchemie tussen verstand en emotie, tussen wetenschap en transcendentie. Alsof het in het leven gaat om het zoeken naar de ultieme waarheid.

Vrouwelijke duivel

Faust wordt vertolkt door de bariton Yonathan van den Brink. De sopraan Caroline Stam laat als Luci Fer een vrouwelijke duivel klinken. Koor en solisten worden begeleid door de musici Geert Bremer (piano), Esther den Boer en Hartini van Rijssel (viool), Bart Folkers (altviool), Jur de Vries (cello), Ronald Koek (altsaxofoon) en Hans Hovius (fagot). De muzikale leiding is in handen van Nico Philipp Hovius.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie