Taalpunt geopend op Werkplein Amstelveen

13 september 2017 om 00:00 Nieuws

AMSTELVEEN De Amstelveense wethouder Maaike Veeningen heeft donderdag 7 september met haar Aalsmeerse collega

Wethouders Maaike Veeningen het Taalpunt op het Werkplein Amstelveen/Aalsmeer (AA) geopend. Het Taalpunt is bedoeld voor werkzoekenden en alle anderen in Aalsmeer en Amstelveen die ondersteuning nodig hebben bij het Nederlands. Het Werkplein is gevestigd in het Amstelveense raadhuis.

Het Taalpunt werd geopend tijdens de Week van de Alfabetisering. In deze week wordt er aandacht gevraagd voor het hoge aantal van 2,5 miljoen laaggeletterden in Nederland. In dat kader vond eerder deze week al de feestelijke opening van een Taalcafé in Bibliotheek Stadsplein plaats.

Wethouder Maaike Veeningen (Onderwijs, Werk en Inkomen) sprak bij de opening van het Taalpunt over het belang van taal en communicatie om een baan te vinden en te houden. ,,Als mensen problemen ondervinden bij de taalvaardigheid is hulp bij het ontwikkelen van de taal belangrijk voor het vinden van een baan. Door het nieuwe Taalpunt te vestigen op het Werkplein AA kan er samengewerkt worden bij de ondersteuning van werkzoekenden".

Wethouder Gertjan van der Hoeven (Onderwijs) interviewde het taalkoppel Ruba en Cornelia van Stichting Vluchtelingenwerk. Ruba komt uit Syrië en is sinds 1,5 jaar taalmaatje van taalcoach Cornelia. Iedereen die aan het inburgeren is zou volgens haar automatisch moeten worden gekoppeld aan een taalcoach." Ruba is dat met haar eens: ,,Tijdens de lessen heb je weinig ruimte om te spreken en vragen te stellen, door Cornelia leer ik beter Nederlands spreken en zoveel over de Nederlandse cultuur."

Een ander praktijkvoorbeeld over taal en werk gaven Peter en Nader, beiden werkzaam bij tolk- en vertaalbureau Concorde. Nader is vanuit Libanon naar Nederland gekomen voor de liefde. Zijn voordeel is dat hij thuis Nederlands spreekt met zijn partner. Ook voor hem is het duidelijk dat zonder de Nederlandse taal, ook als je hoog opgeleid bent, het moeilijk is om aan een baan te komen. Peter werkt bij Concorde en heeft Nader begeleid toen hij kwam werken als tolk. ,,Wij vinden het belangrijk om een maatschappelijk verantwoorde rol te vervullen. Wij regelen alle tolken voor het COA. Het is mooi om startende medewerkers verder te zien groeien en ze die kans te geven."

Wie ook taalcoach wil worden, kan contact opnemen met Stichting Vluchtelingenwerk Amstelland of het Taalhuis Amstelland. Het Taalhuis is een samenwerkingsverband van diverse organisaties, en is te vinden op fysieke punten in de gemeente Amstelveen en Aalsmeer. Zo is er naast de balie van het Taalhuis in de Bibliotheek Stadsplein al een Taalpunt in de Bibliotheek Aalsmeer en in de buurtkamer van het Keizer Karel Park in Amstelveen. Het Taalpunt op het Werkplein in het raadhuis is elke donderdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur geopend.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie