College Amstelveen wil aandelen Eneco behouden

30 augustus 2017 om 00:00 Voorpagina

AMSTELVEEN B en W stellen de gemeenteraad voor om de Amstelveense aandelen in energiebedrijf Eneco te behouden.

Vóór 31 oktober moeten de aandeelhouders beslissen of ze hun aandelen behouden, afbouwen of willen verkopen. De Amstelveense gemeenteraad beslist op 27 september. Colleges van gemeenten als Rotterdam, Den Haag en Dordrecht met een gezamenlijk meerderheidsbelang willen hun aandelen verkopen. Het Amstelveense college wil de Eneco-aandelen echter in handen van de lokale overheid houden.

Die mening wordt gedeeld door hoogleraar transitiekunde Jan Rotmans. Hij adviseerde in een artikel in het AD gemeenten goed na te denken voordat ze hun aandelen cashen. Ze kunnen nu nog invloed uitoefenen op Eneco om de energietransitie te versnellen.

,,Eneco voert een succesvolle duurzame strategie voor het opwekken, opslaan en leveren van warmte, (groen)gas, elektriciteit en energie gerelateerde diensten en producten. Eneco is een belangrijke speler bij de energietransitie. Bij verkoop aan een private partij hebben wij geen invloed meer op deze duurzame strategische koers," aldus wethouder Peter Bot (Duurzaamheid).

,,We doen een dringend beroep op de gemeenteraden van Rotterdam, Den Haag en Dordrecht om niet de lijn van hun colleges te volgen,´´ vult wethouder Herbert Raat (Financiën) aan. ,,,Bij verkoop kunnen de aandelen in handen komen van een partij die het bedrijf gaat gebruiken om hun grijze energie meer te laten renderen. Ik hoop dat andere gemeenteraden er net zoals het Amstelveense college voor kiezen om hun aandelen en daarmee een duurzame toekomst niet in de uitverkoop te doen."

Wanneer een ruime meerderheid van gemeenten toch tot verkoop besluit en dus een private partij het meerderheidsbelang in het energiebedrijf krijgt, zal Amstelveen de verkoop van de aandelen heroverwegen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie