Naturalisatie paralympisch kampioen Daniel Abraham

30 augustus 2017 om 00:00 Nieuws

AMSTELVEEN De Amstelveense paralympisch wielerkampioen Daniel Abraham (Gebru) heeft woensdag de Nederlandse nationaliteit gekregen. Dat gebeurde tijdens een naturalisatieceremonie onder leiding van locoburgemeester Maaike Veeningen in het raadhuis.

Daniel Abraham vluchtte op 16-jarige leeftijd uit zijn geboorteland Eritrea naar Nederland. Hier pakte hij via zijn pleegouders met succes zijn hobby wielrennen weer op. Hij was in Eitrea al eerder jeugdkampioen wielrennen geworden. Via via kwam hij bij Marco Polo Cycling Team terecht, maar daaraan kwam een einde toen het team werd opgeheven. Hij bleef wel fietsen en mocht vanwege een onderontwikkeld onderbeen uitkomen in de gehandicaptensport. Vorig jaar behaalde hij een gouden medaille tijdens de wegwedstrijd op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. Na terugkeer in Nederland kreeg hij een koninklijke onderscheiding. Hij werd benoemd tot Ridder in de Orde van Nassau.

Daniel Abraham woont met zijn gezin in Amstelveen en had tot voor kort alleen een verblijfsvergunning die hij in 2007 had gekregen via het generaal pardon. Hij kwam toen nog niet voor een Nederlands paspoort in aanmerking omdat hij daarvoor zijn oude Eritrese paspoort moest inleveren. Maar dat paspoort had hij niet vanwege zij gehaaste vertrek uit Eritrea. Ondanks deze situatie had hij van de wielerunie toestemming gekregen om in 2016 als stateloos burger namens Nederland deelnemen aan de Paralympische Spelen. Woensdag is zijn lang gekoesterde wens om Nederlands staatburger te zijn in vervulling gegaan.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie