Bevrijdingsdag vorig jaar, het overhandigen van het Bevrijdingsvuur.
Bevrijdingsdag vorig jaar, het overhandigen van het Bevrijdingsvuur. Naomi Heidinga

Herdenken en vrijheid vieren in Amstelveen

3 mei 2018 om 07:30 lokaal

AMSTELVEEN In het Broersepark vindt op 4 mei een plechtigheid voor de dodenherdenking plaats. Een dag later wordt de bevrijding van Nederland gevierd in de Stadstuinen.

Het Broersepark is al jaren de aangewezen plek voor dodenherdenking. De allereerste herdenking na de Tweede Wereldoorlog vond plaats op 10 mei 1945. Voor de gelegenheid was een houten kruis van witgeschilderde planken getimmerd met het opschrift: 'Aan hen die vielen' voor de ingang van het Broersepark aan de Amsterdamseweg. Het kruis werd vijf jaar later vervangen door het huidige monument van de Amstelveense beeldhouwer Theo Bennes. Hij koos voor zijn ontwerp zuilen die het beeld van de verslagenheid en de droefenis dragen in de figuur van een treurende vrouw.

HERDENKING Het programma begint vrijdagavond om 19.30 uur met muziek van het Harmonieorkest Amstelveen. Vervolgens zijn er toespraken van onder meer de burgemeester, stadsdichter Matthijs den Hollander en kinderburgemeester Varvara Denisova. Na het blazen van de taptoe en de vlaggengroet, is het tijd voor twee minuten stilte. Vervolgens wordt het Wilhelmus gezongen en kransen gelegd. Na de kranslegging door genodigden, kan het publiek aansluiten in het defilé. De organisatie vraagt mensen om op tijd te komen, zodat de plechtigheid niet wordt verstoord.

DIENST De Raad van Kerken Amstelveen-Buitenveldert houdt 4 mei om 18.30 uur een oecumenische bijeenkomst in het gebouw van het Apostolisch Genootschap aan de Graaf Aelbrechtlaan 140. Een half uur van bezinning met een lezing uit de bijbel, gesproken woorden en enkele liederen. Voorgangers zijn Ron Weeda van het Genootschap en Pastoor Eugene Jongerden van de Amstellandparochie. Direct na de dienst wordt naar het Broersepark gelopen.

OPENING Vrijdagmiddag wordt om 14 uur de sjoel aan de Randwijcklaan 13 geopend als educatief ontmoetingscentrum. Anneke Bult vertelt daarbij over de Tweede Wereldoorlog in Amstelveen en de historische betekenis van de sjoel.

5 MEI Bevrijdingsdag wordt gevierd in de Stadstuinen, van 11.30 tot 15 uur. Om 12 uur worden lopers van de AV Startbaan ingehaald met de bevrijdingsvlam, die zij hebben opgehaald uit Wageningen. Burgemeester Bas Eenhoorn veteraan en John Barlag ontsteken samen het bevrijdingsvuur. Hierna wordt het Wilhelmus gezongen.

BEVRIJDINGSMARKT Er staan marktkramen van veteranen, Historisch Amstelveen en boekhandel Libris Venstra. De veteranen laten zien op welke wijze zij hebben bijgedragen aan het tot stand komen van onze vrijheid en het bewaren van de vrede in de wereld.

KINDERACTIVITEITEN Kinderen kunnen op de vrijmarkt spulletjes verkopen. Vanaf 11 uur kunnen ze zich melden bij de organisatie. Kinderen nemen zelf een kleedje mee. Korfbalvereniging KVA is aanwezig met spelletjes en op de vijver zijn waterspelletjes voor de kinderen vanaf zes jaar. Ook kunnen kinderen zich laten schminken. De Zingende Kapsters en de Andrew Sisters zijn eveneens van de partij. Entertainer Peter Marnier zorgt voor opzwepende muziek.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie