De gedecoreerden met burgemeester Bas Eenhoorn (rechtsachter).
De gedecoreerden met burgemeester Bas Eenhoorn (rechtsachter). Igor Roelofsen

Bescheiden lintjesregen in Amstelveen

26 april 2018 om 14:51 lokaal

AMSTELVEEN Acht inwoners van Amstelveen hebben vandaag in het kader van de jaarlijkse Lintjesregen ter gelegenheid van Koningsdag een koninklijke onderscheiding gekregen. De bijbehorende versierselen werden vanmorgen in het raadhuis uitgereikt door burgemeester Bas Eenhoorn. Het aantal gedocoreerden is minder dan in voorgaande jaren. In 2015 waren dat er nog 32, in 2016 14 en in 2017 12.

De hoogste onderscheiding kreeg Hadassa Hirschfeld. Zij werd benoemd tot ridder in de orde van Oranje-Nassau. Volgens burgemeester Eenhoorn is Hirschfeld voor de Joodse gemeenschap een uitzonderlijke vrijwilliger. Zij heeft vele initiatieven ondernomen om alle vormen van discriminatie te bestrijden. Niet alleen van joden, maar van alle potentiële slachtoffers. Van 1987 tot 2007 was mevrouw Hirschfeld werkzaam bij het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (CIDI). Zij hield zich voornamelijk bezig met racisme- en antisemitismebestrijding. Zij kreeg bekendheid als samensteller van de jaarlijkse Monitor van antisemitische incidenten. Vele landen kopieerden in de loop der jaren deze monitor. In 2003 was Hadassa Hirschfeld mede-initiatiefnemer van het Joods Hospice Immanuel in Amsterdam. Vanaf 2005 was ze voorzitter en later senior adviseur van de Interculturele Alliantie (ICA). Tot op de dag van vandaag neemt ze groepen scholieren van 14 en 15 jaar mee naar Polen, waar ze niet alleen het kamp Auschwitz bezoeken, maar ook training krijgen in respect en tolerantie. In 2015 richtte ze het Joods Islamitisch Platform (JIP) op, dat zich toelegt op het maken van verbinding en het verbeteren van de dialoog tussen de Joodse en Islamitische gemeenschap.

De andere zeven inwoners die een koninklijke onderscheiding kregen werden benoemd tot lid in de orde van Oranje-Nassau

Atti Feldmann–Berding kreeg het lintje voor haar inzet voor hockeyvereniging Myra. Sinds het moment dat haar zoon 34 jaar geleden begon met hockeyen bij Myra verloor zij haar hart aan deze club. De eerste stap in haar vrijwilligerscarrière zette zij door het wedstrijdsecretariaat voor de D-E-F-jeugd op zich te nemen, later gevolgd door het secretariaat van de A-B-C jeugd. Naast het wekelijks inplannen van de jeugdwedstrijden en scheidsrechters was zij ook actief bij de redactie van het papieren clubblad. In de jaren ’90 nam zij het barbeheer van de club over. Nog steeds vervult Atti Feldmann een aantal keer per week een bardienst. Voor haar jarenlange inzet is zij benoemd tot erelid van de vereniging.


Henk Kesting kreeg de koninklijke onderscheiding voor zijn inzet voor de Amstelland Senioren ComputerClub (ASCC), waar hij mede-oprichter van was. Het doel van deze vereniging is volwassenen die geen computerkennis hebben inzicht en kennis te geven van de hedendaagse digitale wereld. Kesting is al bijna 20 jaar dé drijvende kracht van de vereniging. Hij is initiatiefnemer van vele activiteiten. Hij was bestuurslid, web-ontwerper en beheerder, technische ondersteuner, docent en schrijver van veel nieuwsbrieven.

Maarten Kruyswijk kreeg een lintje voor zijn werk voor de vrijwillige brandweer, waar hij al meer dan 20 jaar actief voor is. Hij is breed inzetbaar voor het korps als manschap, bevelvoerder, oefenleider, chauffeur en instructeur. Gedurende zijn brandweercarrière nam Kruyswijk plaats in diverse werkgroepen, waaronder die van werving nieuwe vrijwilligers. Hij was ook één van de eerste instructeurs op het Hulpverleningsvoertuig.

Wout Mansvelder kreeg een koninklijke onderscheiding voor zijn inzet voor turnvereniging ODIN, waar hij vanaf 1970 tot heden actief is. Hij is de duizendpoot van de club, waar hij zich als 77-jarige nog dagelijks met volle energie inzet voor inzet. Mansvelder werd op 24 maart 2016 benoemd tot erelid. Ook voor Badminton Vereniging Ouderkerk heeft hij zich 20 jaar ingezet als jeugdtrainer en ondersteunde hij activiteiten voor de jeugd. Tevens verricht hij vrijwillige werkzaamheden voor goede doelen.

{Cootje Toder-Van der Nagel} kreeg eveneens een lintje voor haar inzet als actieve vrijwilliger bij turnvereniging ODIN. Al 19 jaar is zij voorturnster bij de gymlessen voor de jeugdleden. Op 72-jarige leeftijd doet zij nog wekelijks de oefeningen voor en weet zij de kinderen te stimuleren helemaal voor het turnen te gaan. Sinds 2005 is zij ook beheerder van het clubhuis. Zij is benoemd tot erelid van de vereniging.

Pieter Monkelbaan kreeg een lintje voor zijn inzet voor Sporting Martinus. In 1968 werd hij spelend lid van voetbalvereniging St. Martinus. In de tweede helft van de jaren ’70 werd hij daar vrijwilliger. Inmiddels verrichtte hij ongeveer 40 jaar vrijwilligerswerk bij de vereniging in verschillende functies. Hij was vast lid van de clubbladredactie, organisator van themafeesten en reünies en voorzitter van activiteitencommissie bij jubilea in 1980, 1990, 2004 en 2009. De laatste 20 jaar was hij bestuurslid, waarvan 18 jaar als voorzitter. In 1990 benoemde de Algemene Vergadering van Sporting Martinus de heer Monkelbaan tot Lid van Verdienste, in 2003 tot Erelid. Na zijn aftreden als voorzitter in 2016 is hij benoemd tot Erevoorzitter van Sporting Martinus. Ook was Pieter Monkelbaan vrijwilliger bij Carnavalsvereniging De Turftrappers.

De heer Boellaard kreeg een lintje omdat hij zich al bijna 25 jaar inzet als vrijwilliger bij de afdeling persoonsalarmering van Vita Amstelland later overgegaan in Participe Amstelland. De persoonsalarmering verhoogt het gevoel van veiligheid bij ouderen. Boellaard is vrijwilliger bij de technische dienst en werkt in een team van 5 personen. Om een bepaalde tijd heeft hij dienst, waarbij hij 24 uur oproepbaar is om persoonsalarmering bij de gebruikers werkzaam te houden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie