Geit met lam op geitenboerderij in 2019.
Geit met lam op geitenboerderij in 2019. Naomi Heidinga
gratis premium selectie

Geitenboerderij mist veel inkomsten maar mekkert niet

2 januari 2021 om 10:00 Overig

In deze laatste week van het jaar delen we een selectie van de meest gelezen Premium artikelen van het afgelopen jaar. Tijdens de eerste lockdown moest ook de drukbezochte geitenboerderij in het Amsterdamse Bos dicht. De inkomsten vielen nagenoeg weg maar de in totaal 300 dieren moesten wel verzorgd worden. Het verhaal hierover werd vaak gelezen. Het artikel is eerder gepubliceerd op 18 april 2020.

AMSTELVEEN Het is vanwege de coronamaatregelen erg rustig op de normaal gesproken drukbezochte geitenboerderij Ridammerhoeve in het Amsterdamse Bos. En dat is geen goed nieuws voor de eigenaren, Willem Dam en Corine Riteco, die daardoor veel inkomsten mislopen. De boerderijwinkel is wel elke middag geopend van 12.00 tot 16.00 uur (behalve dinsdag), maar de omzet is flink lager dan normaal omdat de boerderij minder aanloop krijgt. Corine wil echter niet klagen. “Ook veel andere bedrijven hebben er last van en bij ons heerst nog het lentegevoel met het mooie weer en de lammetjes en de kuikens van de kippen. Maar het moet allemaal niet te lang gaan duren, want de dieren eten er niks minder om.”

Het paar Willem Dam en Corine Riteco opende op 6 oktober 1988 hun biologische geitenboerderij in het Amsterdamse Bos. De boerderij werd al snel een grote publiekstrekker, vooral in het voorjaar als de lammetjes geboren worden. Dit keer gaat deze periode echter voorbij zonder grote bezoekersstromen. De geitenboerderij is vanwege de coronamaatregelen gesloten voor publiek. Het is ook niet mogelijk om geitjes te voeren en te knuffelen. Ook de speeltuin en het horecagedeelte zijn dicht. 

Het leven gaat desondanks echter gewoon door op de boerderij. ‘’De dieren maken goed en er zijn inmiddels ruim dertig lammetjes geboren. De eerste golf komt in januari met lammetjes van van de oudere geiten en eind maart/begin april volgt de tweede golf.”

NIEUW LEVEN Het nieuwe leven zorgt voor het vertrouwde lentegevoel, maar in deze tijden van de coronacrisis zijn er ook zorgen. “Het is best spannend. De verkoop van de boerderijproducten is flink teruggelopen en ook het horecagedeelte van de boerderij ligt stil,” vertelt Corine Riteco. De boerderijwinkel is nog wel dagelijks ‘s middags geopend (behalve op dinsdag) voor verkoop van onder meer biologische geitenkaas, eieren, vlees en geitenmelkproducten zoals melk en yoghurt. Ook kunnen er biologisch belegde broodjes en ijs afgehaald worden. “Maar de opbrengst is maar een fractie van wat die normaal is.” Ook andere inkomsten zoals die van de educatieve projecten voor scholieren zijn stilgevallen. En ook de zorgdeelnemers die normaal dagbesteding worden geboden op de Ridammerhoeve als zorgboerderij, zitten nu thuis.

EENRICHTINGSVERKEER Corine Riteco wil ondanks de zorgen die dat met zich meebrengt echter niet klagen. ‘’We hebben de afgelopen tijd gebruikt om de boel op te knappen en te schilderen,” vertelt ze. De boerderij bereidt zich inmiddels ook voor op de 1,5 meter-maatschappij om straks weer de deuren te kunnen openen, zodra dat mag. “We gaan een looproute met eenrichtingsverkeer instellen zodat bezoekers aan de ene kant de stal in en aan de andere kant er weer uit kunnen gaan. Ook op het terras gaan we stoelen en tafeltjes verder uit elkaar zetten.”

SOCIALE DIEREN Ze verwacht niet dat de terugkeer van bezoekers na een periode van rust voor problemen gaat zorgen bij de geiten. “De geiten waren gewend aan de bezoekers en dat verleren ze niet. Alleen voor de lammetjes die nu geboren worden, zal het misschien even wennen zijn. Maar geiten zijn ook sociale dieren die graag aandacht willen. Als je een geit alleen zet, gaat die staan mekkeren.”

De boerderij telt meer dan tweehonderd geiten, waaronder 120 melkgeiten. De melk gaat niet naar een zuivelbedrijf, maar wordt in de vorm van allerlei zuivelproducten verkocht op de boerderij en voor een klein deel aan restaurants, maar ook dat laatste is nu stilgevallen. Een groot deel van de geitenmelk wordt gebruikt om te verkazen. De voorraad is inmiddels dan ook flink gegroeid. 

De Ridammerhoeve heeft naast de geiten, kippen en kuikens, ook een paar andere boerderijdieren zoals varkens, koeien, een paard en een pony. “In totaal hebben we driehonderd dieren die we moeten voeren. En die eten een hoop,” vertelt Corine Riteco. “Dus er moet wel snel wat gaan gebeuren. We zijn daar goed op voorbereid en hopen dan een inhaalslag te kunnen maken.”

Dankzij de Premium-abonnementen kunnen de journalisten van AmstelveensNieuwsblad.nl extra verhalen maken. Het geeft de ruimte om net even dieper te graven, verder te kijken en meer tijd te nemen voor een uitgebreid artikel. Wil je bijdragen aan deze vorm van kwalitatief goede lokale journalistiek? Word dan ook abonnee. Al voor 3,95 euro per maand heb je een abonnement op amstelveensnieuwsblad.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie