Amber en hond Luna.
Amber en hond Luna. Naomi Heidinga
gratis premium selectie

Voor dag en dauw in het zwembad te vinden: sporttalent Amber Celie

29 december 2020 om 10:39 Overig

In deze laatste week van het jaar delen we een selectie van de meest gelezen Premium artikelen van het afgelopen jaar. In Amstelveen wonen veel jonge sporttalenten. Een keer in de twee weken plaatsen we een interview met een van hen. Het verhaal van zwemster Amber Celie werd vaak gelezen.  Het artikel is eerder gepubliceerd op 8 februari 2020.

AMSTELVEEN Amber Celie is zwemster. Ze is gepassioneerd over haar sport, heeft er veel voor over. Als haar schooldag begint heeft ze er al een halve dag opzitten: haar wekker gaat om 5 uur, zodat ze om 6 uur in het zwembad ligt. Ook op zaterdag.

Van wie ze de liefde van het zwemmen heeft? Geen idee. “Niemand in de familie doet aan zwemmen.” Ze zit op de bank in haar ouderlijk huis. De familie zit boven, om niet te storen tijdens het interview. Alleen hond Luna is achtergebleven. In een hoek van een kamer hangt een lamp vol met medailles. Het is moeilijk schatten hoeveel het er zijn. “Dat zijn medailles van kleinere wedstrijden. Die van grotere wedstrijden zijn boven.”

ENGELS Amber zit in vijf havo, een examenjaar. Het gaat goed op school, maar het is wel druk: leren en trainen. Ze heeft een pakket met veel exacte vakken: natuurkunde, scheikunde en biologie. Daarnaast Engels, maar daar is ze niet zo goed in. Als ze haar eindexamen haalt, kiest ze voor een tussenjaar. “Ik weet nog niet wat ik wil doen. In ieder geval me focussen op de sport. En daarnaast een cursus Engels doen.”

Op haar zevende begon ze met wedstrijdzwemmen. “Ik zat eerst bij Oceanus in Aalsmeer, maar nu zwem ik bij de Dolfijn in Amsterdam. Daar zitten betere zwemmers, daarom ben ik overgestapt.”

ELKE DAG Ze traint vijftien uur in de week. “Daarvan zijn de meeste uren in het water. Daarnaast doe ik krachttraining en heb ik 1 uur training op het land.” Trainen doet ze elke dag, behalve op zondag. “Dan heb ik vaak een wedstrijd.” Om aan zoveel trainingsuren te komen, moet je wel twee keer per dag trainen. Ze begint haar dag in het water. “Ik sta om 5 uur op. Dan ontbijt ik en ga ik naar het zwembad. Om 6 uur begint de training, die anderhalf uur duurt. Dat is wel vroeg ja, maar het voordeel is dat je lekker fris aan de dag begint. Als ik op school kom, ben ik veel wakkerder dan de rest. Maar ja, ik heb er dan al bijna een halve dag op zitten.”

Dagelijks gaat ze om 15 uur van school naar het zwembad, om voor de tweede maal te trainen. “Ik ben ‘s avonds om kwart voor zeven thuis. Dan ga ik eten, en daarna heb ik tijd voor huiswerk. Omdat ik zo vroeg opsta, probeer ik op tijd te gaan slapen, maar dat lukt niet altijd.”

SOCIAL MEDIA Met zo’n schema is er weinig tijd voor andere dingen. Al houdt Amber net als elke tiener van series kijken via Netflix. En heeft ze een weekend vrij, dan spreekt ze met vriendinnen af. Die zien elkaar regelmatig na school, maar daar kan Amber vaak niet bij zijn. Mist ze dan niet teveel? “Nee, dat valt wel mee. Via social media kan ik veel volgen. Genoeg om daarna met ze mee te kunnen praten. Ik vind het niet lastig om mijn positie in de groep te vinden, ik ben energiek en aanwezig genoeg.”

Ook via het zwemmen heeft ze vrienden. “Bij de Dolfijn zwemmen mensen uit de hele regio, ook uit Hoorn en Volendam. Omdat iedereen het druk heeft met zwemmen en school, spreken we meestal alleen in vakanties af.”

Amber richt zich bij het zwemmen op de rugcrawl en vlinderslag. “Dat zijn niet de meest gangbare onderdelen – zwemmers kiezen vaker voor de vrije slag. Maar in deze onderdelen ben ik het best. Al is er nog wel ruimte voor verbetering. Bij de rugcrawl houd ik mijn arm te hoog boven mijn hoofd,” beeldt ze uit. “Terwijl je arm meer rug-breed moet houden. En bij de vlinderslag beweegt mijn hoofd te veel – die moet je zo stil mogelijk houden.” Tijdens techniektrainingen wordt hieraan gewerkt. “Bij een wedstrijd heb je daar geen tijd voor, dan is het een kwestie van zo hard mogelijk gaan.”

GOUD Het meest trots is ze op haar overwinning bij het NK, afgelopen zomer. Op de 200 meter vlinder won ze goud. “Ik had vorig seizoen met blessures te kampen, onder meer aan mijn schouder en lies. Ik was daarom niet zo snel. Naast de blessures had ik last van ademhalingsproblemen. Ik bleek astma te hebben. Het gaat inmiddels beter, maar ik ben nog steeds aan het zoeken hoe ik daar het beste mee om kan gaan – en daarbij alles uit mezelf te halen.” Heb je ooit overwogen om te stoppen vanwege die tegenslag? “Nee, want dan zou alle inspanning voor niets zijn geweest.”

Ze droomt van een Olympische medaille. “De Spelen van 2024 komen waarschijnlijk nog te vroeg, maar in 2028 ben ik op het top van mijn kunnen.” Leven van het zwemmen is lastig. “Behalve wanneer je heel bekend bent, en gevraagd wordt voor reclamespotjes en goede sponsordeals hebt.” Wat ze er naast gaat doen? Ze weet het nog niet. Eerst maar eens slagen.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met AmstelveenSport.  

Naomi Heidinga

Dankzij de Premium-abonnementen kunnen de journalisten van AmstelveensNieuwsblad.nl extra verhalen maken. Het geeft de ruimte om net even dieper te graven, verder te kijken en meer tijd te nemen voor een uitgebreid artikel. Wil je bijdragen aan deze vorm van kwalitatief goede lokale journalistiek? Word dan ook abonnee. Al voor 3,95 euro per maand heb je een abonnement op amstelveensnieuwsblad.nl

Amber in actie.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie