Afbeelding
(Pixabay)
gratis premium selectie

Verkoop tweedehands spullen bij huizen in Elsrijk tijdens eerste ‘Rommelroute’ van Amstelveen

28 december 2020 om 10:30 Overig

In deze laatste week van het jaar delen we een selectie van de meest gelezen Premium artikelen van het afgelopen jaar. De 1,5metermaatregelen hebben het leven het afgelopen jaar nogal verstoord. Daar wisten echter veel Amstelveners wel raad mee. AmstelveensNieuws.nl heeft over meerdere initiatieven achtergrondverhalen geschreven. Zo ook over Stadsdeel Elsrijk dat toch een rommelmarkt wist te organiseren. Het artikel is eerder gepubliceerd op 22 september 2020.

AMSTELVEEN Om gebruikte spullen een tweede leven te kunnen geven en buren beter te leren kennen, vindt er zaterdag 26 september van 11.00 tot 15.00 uur een ‘Rommelroute’ plaats in Elsrijk in Amstelveen-Noord. Veertig inwoners van de wijk hebben zich al aangemeld voor deelname aan dit evenement waarbij ze vanuit eigen tuin of garage tweedehands goederen en zelfgemaakt (niet-commerciële) spullen mogen verkopen. De Rommelroute is in diverse andere plaatsen in het land al een bekend fenomeen, maar het wordt zaterdag tijdens de landelijke Burendag voor het eerst in Amstelveen gehouden. 

Rommelroutes vinden onder meer al langer plaats in Limburg en Zeeland. Sinds 2010 bestaat het fenomeen ook al in Almere. Bewoners van de Stedenwijk en de Bloemenbuurt hadden de Rommelroute in Amersfoort gezien en waren erg enthousiast over dit initiatief en besloten om dat ook in hun respectievelijke woonbuurten te organiseren. Sindsdien kreeg dat in diverse andere wijken van Almere navolging. Ook in andere plaatsen, zoals Dordrecht en Hilversum, werden Rommelroutes op poten gezet. Komende zaterdag vindt er voor het eerst ook een Rommelroute plaats in Amstelveen.     

VRIJMARKT Het principe is eenvoudig. De Rommelmarkt is een soort vrijmarkt, maar verkoop vindt niet plaats op een centrale plek maar bij het eigen huis. Vanuit de voortuin of de garage kunnen bewoners tweedehands spullen te koop aanbieden op een tafel, kleed of dergelijke. Ook mogen niet-commerciële zelfgemaakte producten verkocht worden. Verkoop in de openbare ruimte, zoals op de stoep, of een grasveld is niet toegestaan. Ook mogen deelnemers geen etenswaren of drinken verkopen. Deelnemers zonder tuin kunnen in hun buurt vragen of ze in de voortuin van iemand anders mogen staan. 

BURENDAG Het evenement is ook bedoeld om bewoners met elkaar in contact te brengen en vindt dan ook niet voor niets op de Landelijke Burendag (26 september) plaats. De initiatiefnemers willen op deze dag zoveel mogelijk buren bij elkaar te brengen, maar vanwege het coronavirus is Burendag dit jaar wel anders dan in een andere jaren. ‘We houden voldoende afstand en we vieren het op een veilige manier, voor de deur,’ aldus de twee organisaties achter de Landelijke Burendag: Douwe Egberts en het Oranje Fonds. 

BUURT BETER LEREN KENNEN Dat credo geldt ook bij de Rommelroute in Elsrijk, waarbij de organisatie iedereen oproept om op veilige afstand van elkaar te blijven. Bewoners van de wijk kunnen binnen de richtlijnen van het RIVM buurten bij de buren, snuffelen naar leuke spulletjes, maar ook de buren en de buurt beter leren kennen. Ook mensen van buiten de wijk zijn welkom om door de buurt te lopen.

RAAMPOSTER Bewoners van Elsrijk kunnen zich vooraf voor deelname aan de Rommelroute aanmelden via www.stadsdorpelsrijk.nl/rommelroute. Inmiddels hebben al veertig inwoners van Elsrijk dat gedaan. De adressen zijn te vinden op een kaart die op de website staat. Bovendien zijn de deelnemers te herkennen aan een raamposter die ze na aanmelding hebben kunnen uitprinten. De organisatie geeft ook de tip om de tuin te versieren om de herkenbaarheid van de verkoopplek te vergroten. De deelnemers hebben inmiddels ook flyers over de Rommelroute gekregen om in hun eigen straat uit te delen. 

RICHTLIJNEN RIVM Tijdens de Rommelroute worden de richtlijnen van het RIVM gehanteerd. De organisatie roept iedereen op om onderling 1,5 meter afstand te houden. Ook wordt opgeroepen om zwerfvuil te voorkomen, door een afvalvoorziening voor bezoekers beschikbaar te stellen. Wie na afloop van de Rommelroute spullen die nog goed zijn kwijt wil. kan deze naar kringloopwinkel De Boemerang brengen om zo alsnog de spullen een tweede leven te geven. 

Voor meer informatie: www.stadsdorpelsrijk.nl/rommelroute

Dankzij de Premium-abonnementen kunnen de journalisten van AmstelveensNieuwsblad.nl extra verhalen maken. Het geeft de ruimte om net even dieper te graven, verder te kijken en meer tijd te nemen voor een uitgebreid artikel. Wil je bijdragen aan deze vorm van kwalitatief goede lokale journalistiek? Word dan ook abonnee. Al voor 3,95 euro per maand heb je een abonnement op amstelveensnieuwsblad.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie