Afbeelding
Eddie de Blieck
gratis PREMIUM SELECTIE

Volop bouwactiviteiten in Amstelveen

31 december 2020 om 10:30 Nieuwbouw

In deze laatste week van het jaar delen we een selectie van de meest gelezen Premium artikelen van het afgelopen jaar. Op diverse plekken in Amstelveen is dit jaar volop gebouwd. Het Amstelveens Nieuwsblad maakte een overzicht en daar was veel belangstelling voor. Het artikel is eerder gepubliceerd op 13 april 2020. Sindsdien is er vanzelfsprekend veel veranderd. Bij de opvallendste veranderingen zijn foto’s van de huidige situatie toegevoegd.

AMSTELVEEN Wie een ronde door Amstelveen maakt zal het opvallen dat er momenteel op veel plekken gebouw wordt. Waar er voorheen vooral gebouwd werd aan de zuidkant van Amstelveen bij Westwijk, gebeurt dat nu op diverse locaties in de bebouwde kom in de gemeente.

De villa’s in aanbouw nu.

Een van de locaties waar al geruime tijd bouwwerkzaamheden aan de gang zijn, is de locatie achter de Handweg. Er worden onder meer dertien villa’s aan de Poeloever gebouwd, die vooral goed te zien zijn vanaf het Kazernepad (Zwarte Pad in de volksmond). De woningen verrijzen onder meer ter hoogte van het voormalig tuincentrum Konijnenburg.
Verder worden er acht twee-onder-één-kap-herenhuizen aan de Handweg gebouwd. Een bijzonder onderdeel van het plan is de realisatie van het complex Poelstede dat bestaat uit veertien appartementen achter de monumentale gevel van de voormalige Handwegkerk.

Aan Biesbosch 225, nabij de rotonde Rembrandtweg-Van Heuven Goedhartlaan, wordt inmiddels gewerkt aan realisatie van een hoge woontoren met 276 appartementen. De kantoortoren die daar voorheen stond is al gesloopt. De appartementen zijn bedoeld voor starters en senioren die kleiner willen wonen. Ondergronds komen drie lagen voor een parkeergarage. Het pand moet minimaal energielabel A krijgen en krijgt geen aansluiting op het gasnet. Zonnepanelen moeten voorzien in stroom voor verwarming, verlichting en voor elektrische deelauto’s.

Onder: MC Zonnestein nu.

Even verderop ter hoogte van de rotonde Van Heuven Goedhartlaan - Zonnestein wordt gewerkt aan bouw van het nieuwe Medisch Centrum Zonnestein. De werkzaamheden zijn in maart van start gegaan en als alles volgens schema verloopt is het gebouw in december klaar. In het nieuwe medisch centrum komen huisartspraktijken, fysiotherapie, apotheek, thuiszorg, diagnostiek, logopedie, diëtiek, psychologie, verloskundige, maatschappelijk werk en een consultatiebureau. Het wordt een duurzaam gebouw. Naast het groene sedumdak krijgt het gebouw 92 zonnepanelen en het wordt straks verwarmd met een warmtepomp.

Onder: Klaasje Zevenster nu.

Ook bij de oostelijke entree van Amstelveen ter hoogte van de Oranjebaan wordt fors gebouwd. Wethouder Floor Gordon gaf op 24 januari 2019 op de hoek Camera Obscuralaan/Klaasje Zevensterstraat het startsein voor het project Klaasje. BPD Ontwikkeling en M.J. de Nijs Projectontwikkeling realiseren hier 57 koopappartementen en 89 huurappartementen op de plek van het oude zorgcentrum en bijbehorende aanleunwoningen van Brentano. De 5 gebouwen waarin de appartementen komen, worden gebouwd op een centrale parkeergarage voor 181 auto’s. Het dek van de parkeergarage wordt als groen verblijfsgebied ingericht. De 57 koopappartementen komen in 2 van de 5 gebouwen op de locatie tussen de Oranjebaan, Camera Obscuralaan en de Klaasje Zevensterstraat. De overige drie gebouwen bevatten 89 huurappartementen in de vrije sector. Huurprijzen worden bekend zodra wordt begonnen met de verhuur, een half jaar voor oplevering.

Onder: De Bankrastoren nu.

Aan de overkant van de Oranjebaan wordt gewerkt aan realisatie van de Bankrastoren met 88 appartementen en 500 vierkante meter winkelruimte. Het complex verrijst op de plek van de voormalige kenmerkende witte Bankrastoren. In augustus 2018 werd een begin gemaakt met de sloop van de verouderde kantoortoren. Het pand dat jarenlang de entree van Amstelveen markeerde, maakt plaats voor een nieuwe woontoren waarin huurappartementen in de vrije sector komen. De nieuwbouw wordt gebouwd in de vorm van een hoge getrapte woontoren. Onder het complex komt een ondergrondse parkeergarage. De nieuwbouw moet een beeldbepalend element worden aan de oostkant van Amstelveen.

 

Ook op de bouwlocatie Middenwaard tussen de wijken Waardhuizen en Groenelaan zijn inmiddels de eerste woningen gerealiseerd op vrije kavels tussen de Groenelaan en het poldergebied. Het westelijk deelgebied moet nog ontwikkeld worden . Hier kunnen onder meer appartementen komen en woningen met een maximale bouwhoogte van 11 meter. De Middenwaard is een strook grond waar oorspronkelijk de afslag van de snelweg A3 zou komen. Ter voorbereiding hiervan werd ter plaatse een grondlichaam aangelegd. De snelweg is er echter nooit gekomen. In 2015 heeft de gemeenteraad besloten dat er in Middenwaard woningen mogen worden gebouwd.

Onder: Het HWC nu.


Bij de actuele bouwwerkzaamheden in Amstelveen gaat het niet alleen op woningbouw. Sinds juli wordt aan de Van der Hooplaan ook gewerkt aan de bouw van het nieuwe Hermann Wesselink College. Het HWC realiseert de ruim 11.000 vierkante meter nieuwbouw op eigen terrein achter de huidige locatie aan de Startbaan die tijdens de bouwwerkzaamheden in gebruik zal blijven. In het hart van het gebouw komen onder meer een Bèta-Lab, een medialab en een ‘international room’. Dit hart geeft toegang tot de diverse onderwijsvleugels. De nieuwbouw zal naar alle verwachtingen eind 2020 in gebruik worden genomen.

Onder: Kruispunt en tramhalte Ouderkerkerlaan nu.


En er wordt ook letterlijk flink aan de weg getimmerd in Amstelveen. Op en rond de Beneluxbaan wordt gewerkt aan realisatie van de Amstelveenlijn en drie ongelijkvloerse kruisingen van de Beneluxbaan bij Kronenburg, Zonnestein en de Sportlaan. Ook bij het viaduct in de Ouderkerkerlaan over de Beneluxbaan wordt sinds begin september fors gewerkt. Het knooppunt wordt aangepakt voor een betere doorstroming en veiligheid. Zo komen er extra busbanen, wordt de weg verbreed en komt er een veilige fietsoversteek door een fietstunnel. Ook komen er verbetering voor het openbaar vervoer en meer fietsenstallingen. Knooppunt Ouderkerkerlaan moet een belangrijk overstappunt van de bus op de toekomstige Amsteltram worden. Het nieuwe knooppunt Ouderkerkerlaan moet volgens de planning in september 2020 klaar zijn.

Amstelveen is voorlopig ook nog niet uitgebouwd. Zo liggen er plannen voor de bouw van circa vijftig woningen op het terrein tussen Bovenkerkerweg, Noordammerlaan en Maalderij. Er is veel discussie geweest over het woningbouwprogramma. De gemeenteraad stemde daar in maart uiteindelijk morrend mee in. De raadsleden wilden eigenlijk meer woningen in het middeldure marktsegment, maar meer dan vijf stuks weet het college er niet uit te slepen. De overige woningen komen in een hoog prijssegment.

Dankzij de Premium-abonnementen kunnen de journalisten van AmstelveensNieuwsblad.nl extra verhalen maken. Het geeft de ruimte om net even dieper te graven, verder te kijken en meer tijd te nemen voor een uitgebreid artikel. Wil je bijdragen aan deze vorm van kwalitatief goede lokale journalistiek? Word dan ook abonnee. Al voor 3,95 euro per maand heb je een abonnement op amstelveensnieuwsblad.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie