Routemaker en wandelauteur Rutger Burgers.
Routemaker en wandelauteur Rutger Burgers. Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig

Wandelgids met wandelingen rondom Amsterdam blijkt populair tijdens lockdown

21 december 2020 om 13:00 Recreatie

AMSTERDAM Alle beperkingen van de afgelopen maanden inspireerden routemaker en wandelauteur Rutger Burgers tot het maken van een wandelgids met startpunten op maximaal een half uur van zijn voordeur in Amsterdam en zo verscheen onlangs bij Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig de gids ‘Wandelen in Groot Amsterdam’. Met deze gids biedt hij de inwoners van Amsterdam en omgeving vijftien prachtige uitvluchten naar plekken waar je van de lockdown niets merkt terwijl de ‘grote stad’ toch altijd in het zicht blijft.

Een ideale gids voor de avontuurlijk aangelegde grootstedeling die niet te ver van huis wil. Routemaker Rutger Burgers woont in Amsterdam en ontwerpt al jaren de mooiste wandelingen. Deze keer is hij niet naar de Veluwe of de Achterhoek gereisd maar gewoon zijn voordeur uitgestapt en rondom Amsterdam op verkenning gegaan. 

ZANDPADGARANTIE Hij stelde een wandelgids samen met 15 Trage Tochten onder de rook van Amsterdam. Het zijn wandelingen met zandpadgarantie. Dat wil zeggen dat ze minstens 70 procent over onverharde ondergrond lopen. Het was rond de hoofdstad best wel even puzzelen om aan dat criterium te voldoen. Maar Rutger Burgers is daar goed in geslaagd. 

Hij maakte een route over heel veel smalle bruggetjes, overstapjes en pontjes rondom Amstelveen met prachtig zicht op de Johan Cruyff Arena. Bezocht Begraafplaats Westgaarde en de Fruittuin van West in zijn rondje bij Osdorp. Struinde vanaf de Rai langs de Amstel en de Bosbaan om te genieten van de Amstelveense heemparken. Koos bij de Kostverlorenvaart een kruip-door-sluip-door-route naar het Westerpark. En in zijn route bij Watergraafsmeer wordt natuurlijk begraafplaats Zorgvlied en Betondorp niet vergeten. Bij Bussum doet hij de Bussumerheide en de buitenplaatsen ’s-Graveland aan en wordt de wandelaar getrakteerd op prachtige landhuizen en monumentale boerderijen. 

Een wandelaar reageerde op wandelzoekpagina.nl waarop deze wandelingen ook staan enthousiast op zijn wandeling bij Castricum: ‘Wat een afwisseling: bebouwing (maar dan mooie), weilanden, dijkjes, bossen, duinen en het strand. Dit kan eigenlijk niet beter! De beschrijving was prima, we hebben een leuke middag gehad (20,4 km in 4 uurtjes).’ 

In de gids is ook plaats voor historie en natuur. Zo doet Rutger Burgers bijvoorbeeld in zijn route vanaf station Halfweg-Zwanenburg verslag van een Amsterdamse banpaal uit 1624 die in 1650 werd vastgelegd door Rembrandt en in de route vanaf Den Ilp loop je kans smienten, slobeenden en met wat meer geluk baardmannetjes of een roerdomp te spotten. Ook de strandgenieter wordt niet vergeten. In de Trage Tocht IJmuiden trekt de wandelaar door het wat minder bekende deel van Nationaal Park Zuid-Kennemerland en struint hij door de brede vallei achter de zeereep met telkens het contrast met de pijpen van de hoogovens.

Directeur Van der Mark van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig is bijzonder in zijn nopjes met deze ode aan Amsterdam: ‘Na Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam’, een rondwandeling van meer dan 230 kilometer rondom Amsterdam en ‘Amsterdam acht keer anders’, waarin de hoofdstad op acht thematische manieren bewandeld wordt hadden we niet gedacht opnieuw zo’n originele en totaal andere gids van dit gebied te kunnen maken. Rutger Burgers heeft zichzelf overtroffen met deze ‘wandel-autobiografie’.

De wandelgids is voor 16,95 euro te koop bij de betere boekhandel en op de website van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig: www.gegarandeerdonregelmatig.nl

De uitgeverij heeft aan het Amstelveens Nieuwsblad een aantal exemplaren beschikbaar gesteld om weg te geven aan de lezers van de krant. Wilt u hiervoor in aanmerking komen, stuur dan een mail met naam, adres en telefoonnummer naar amstelveensnieuwsblad@bdu.nl onder vermelding van ‘wandelgids’. De boeken worden verloot onder de inzenders. Uiterste inzenddatum is 27 december. De winnaars van een boek krijgen voor het nieuwe jaar bericht.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie