Afbeelding
Pixabay

Landelijk verbod op vuurwerk

17 december 2020 om 13:45 Overig

AMSTELVEEN De jaarwisseling komt eraan. Ook Oud en Nieuw wordt dit jaar anders dan andere jaren gevierd: thuis en met een klein groepje. Oudejaarsvuurwerk is er niet bij. 

Om zorgpersoneel, politie, handhavers en andere hulpverleners in deze coronatijd niet nog zwaarder te belasten, geldt dit jaar een landelijk verbod op het afsteken, vervoeren en verkopen van vuurwerk.

ALLEEN NEPVUURWERK Het vuurwerkverbod geldt niet voor vuurwerk uit de zogeheten F-1 categorie. Dit is kinder- en fopvuurwerk, zoals sterretjes, trektouwtjes, knalerwten en sierfonteintjes.

Carbidschieten valt niet onder vuurwerk. Om te voorkomen dat er gevaarlijke situaties ontstaan is een verbod op het bezitten en gebruiken van carbid opgenomen in de plaatselijke APV (Algemene Plaatselijke Verordening). De gemeenteraad besloot hiertoe in de raadsvergadering van afgelopen woensdag.

Bij de laatste jaarwisseling belandden in Nederland zo’n 1.300 mensen in ziekenhuizen en op huisartsenposten met vuurwerkletsel. Handhaving, politie, ambulance en brandweer konden in een aantal gevallen hun werk niet veilig doen. Het vuurwerkverbod is vooral bedoeld om het zorgpersoneel niet nog zwaarder te belasten. Daarnaast helpt het om de overlast van vuurwerk te voorkomen, niet alleen op de avond zelf maar ook in de weken voorafgaand aan de jaarwisseling.

BOETES Op het niet naleven van de vuurwerkregels staan stevige boetes. Jongeren tot 18 jaar kunnen een Halt-straf krijgen als zij toch vuurwerk afsteken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie