Afbeelding
Gemeente Amstelveen

Alleen etenswaren te koop op vrijdagmarkt

17 december 2020 om 07:40 Overig

AMSTELVEEN De Amstelveense weekmarkt gaat vrijdag door. Warenmarkten mogen doorgaan als aan strenge voorwaarden wordt voldaan. In de recente kabinetsmaatregelen die tot 19 januari gelden is afgesproken om non-food kramen te weren om mogelijke drukte tegen te gaan.

Weekmarkten worden gezien als een open lucht supermarkt die voorziet in eerste levensbehoeften van inwoners en bijdraagt aan de vermindering van druk op en drukte in de gewone supermarkten. De gemeente doet een dringend beroep op bezoekers en ondernemers om zich aan de voorschriften te houden voor een veilige markt. Ook verzoekt de gemeente aan bezoekers om een mondkapje te dragen. Om nog meer ruimte op de markt te creëren, worden alleen kramen toegestaan die eerste levensbehoeften (etenswaren) verkopen. Ook gelden wederom duidelijke hygiënemaatregelen voor marktondernemers en bezoekers. Dit ‘corona-protocol’ is conform de richtlijnen van het RIVM en de GGD. De marktmeester en handhavers van de gemeente zien toe op naleving van deze regels. Bij niet voldoende afstand of groepsvorming vindt handhaving plaats en indien nodig sluiting.

Wethouder Economische Zaken Floor Gordon: “Afgelopen weken is de vrijdagmarkt goed verlopen en werd het corona-protocol goed nageleefd. Door non-food te weren wordt nog meer ruimte gecreëerd voor de spreiding van kramen. Daarmee kan de markt ook veilig blijven met meer bezoekers. Wij realiseren ons dat dit voor sommige marktkooplui een tegenvaller is. Maar de veiligheid van bezoekers en ondernemers staat voorop.”

BELANGRIJKSTE RICHTLIJNEN De kramen staan verspreid over de markt opgesteld, zodat het mogelijk wordt om de drukte te spreiden en een onderlinge afstand te kunnen bewaren van 1,5 meter tussen de personen op de markt. Voorkom hand-op-hand contact. Betalingen liefst met Pin. Leg bij contante betaling het geld op de toonbank, zodat daar géén handcontact voor nodig is. Zorg daar waar nodig is voor voldoende desinfecterende handzeep. Bij de marktkramen zijn geen zitjes en of statafels en proefbordjes. Als consumenten en verkopers voedsel aanraken, moeten handschoenen gedragen worden. Het is niet de bedoeling dat er etenswaren genuttigd wordt op de markt. De marktkooplieden geven de producten mee in meeneemverpakkingen. Er staan waarschuwingsborden op en rond de markt waarop staat dat mensen1,5 meter afstand moeten houden van elkaar en waarop ook de andere voorwaarden bij dit besluit kenbaar worden gemaakt. Het dringende verzoek van de gemeente is om een mondkapje te dragen. ‘Van iedereen wordt een bijdrage verwacht om het coronavirus een halt toe te roepen.’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie