Vrijwilliger Aat Bal en wethouder Peter Bot op 'De Trap'
Vrijwilliger Aat Bal en wethouder Peter Bot op 'De Trap' Naomi Heidinga

Eerbetoon RODA-vrijwilliger Aat Bal voor inzet meisjesvoetbal

3 april 2018 om 15:00 Sport/sport

AMSTELVEEN Vrijwilliger Aat Bal is zaterdag 31 maart in het zonnetje gezet door zijn club RODA'23. Bal heeft zich jaren ingespannen voor het meisjesvoetbal. "Aat had een missie en een doel en dat is inmiddels gelukt," aldus de club. "Hij heeft het vrouwen- en meisjesvoetbal op de kaart gezet binnen RODA." Bal is gehuldigd tijdens een belangrijk vrouwenvoetbaltoernooi voor de regio, dat jaarlijks bij RODA wordt georganiseerd. Zo'n 450 dames en meiden doen mee.


Naomi Heidinga

Bal weet zaterdag van niets. Hij is onder valse voorwendselen naar de club gelokt. "Ze hadden me gevraagd of ik een wedstrijd wilde fluiten," aldus Bal. "Dat vond ik raar, aangezien rond twaalf uur alle wedstrijden voor de jongere meiden al afgelopen zouden moeten zijn."

Inmiddels heeft zich een menigte verzameld onder aan 'De Trap' bij RODA. Daar wordt Bal gehuldigd. De voorzitter doet een woordje en ook wethouder Peter Bot is aanwezig. De meiden onderaan de trap klappen, scanderen zijn naam. Het doet hem wel wat.

"In mei 2012 heb ik de meidenafdeling onder mijn hoede genomen. Mijn zoon en dochter zaten hier op voetbal. Ik vond dat de trainingsmogelijkheden voor de meiden beter konden. Ze konden bijvoorbeeld niet trainen op kunstgras omdat er geen plek was. Ik wist dat er een vacature was binnen het bestuur voor de meidenafdeling. Als je ergens iets van vindt, moet je er ook mee aan de slag."

Naast een functie in het bestuur, was Aat coach. "Onder meer van mijn eigen dochter. Leuk, want als leider maak je alles van dichtbij mee. Voor mijn dochter was het soms even slikken. Ik was heel fanatiek en in het heetst van de strijd zeg je dingen die je als dochter niet van je vader wil horen. De ervaring was voor ons beide echter positief. De mooiste herinneringen bewaard hij aan de internationale toernooien, waar zijn team aan mee heeft gedaan. "We zijn een aantal keer met meerdere teams naar Duitsland geweest. Vorig jaar Pinksteren zijn we naar Limburg gereisd voor een toernooi. Toernooien zijn voor teams het leukst, je bent met z'n allen en bent bezig met je sport."

In oktober heeft Bal een stapje teruggedaan. "Het is een moordend ritme, om hier elke zaterdag na een drukke werkweek te staan. Doordeweeks zat ik regelmatig na 23 uur nog te kijken op mijn telefoon of er geen mail binnen was gekomen." Het werk van Aat wordt overgenomen door een groep ouders, die de taken hebben verdeeld. "Ze mogen nog steeds een beroep op me doen."

Dat het eerbetoon juist tijdens het toernooi plaatsvindt, doet hem goed. "Dit toernooi is de parel van het damesvoetbal. Het toernooi staat goed aangeschreven, clubs doen graag mee. Dat heeft te maken met de goede organisatie." Dit jaar staan er voor het eerst allerlei kraampjes, bedoeld voor wat extra reuring. Na het voetballen kan er 'geshopt' worden. Er is onder meer kleding te verkrijgen en je kunt je haren laten doen. Meest in trek zijn de ijsjes van Da Vinci, daar vormt zich al snel een rij.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie