Horecaondernemers vroegen met demonstratie op Stadsplein om hulp van gemeente.
Horecaondernemers vroegen met demonstratie op Stadsplein om hulp van gemeente. Eddie de Blieck

Wethouder Raat; ‘Wrang dat hulp horeca soms niet kan wegens regels Rijk’

15 december 2020 om 11:00 Corona

AMSTELVEEN ‘Het is wrang dat als wij de horeca proberen te helpen in Amstelveen, regels vanuit Den Haag soms tegenwerken.’ Dat schrijft wethouder Herbert Raat in zijn persoonlijke blog. Zo is het volgens wettelijk regels niet mogelijk om een specifieke groep zoals de horeca-ondernemers uit te zonderen van betaling van OZB (onroerende-zaakbelasting). 

Lokale horeca-ondernemers hielden op 2 november een demonstratie op het Stadsplein en overhandigden een brandbrief aan burgemeester Tjapko Poppes. Ze riepen het gemeentebestuur daarin op om hulp te bieden, omdat veel ondernemers het water aan de lippen staat vanwege de coronamaatregelen. Na een verplichte sluiting van elf weken in het voorjaar zijn ze nu alweer sinds 4 november gesloten en het einde is nog niet in zicht.

De horeca-ondernemers vroegen de gemeente om hulp door onder meer kwijtschelding van lokale lasten, maar dat blijkt op wettelijke obstakels te stuiten. “Door die regels is het niet mogelijk om maatwerk bij bijvoorbeeld de ozb-heffing toe te passen.”

TERUGBETALEN Ook een eenmalige bijdrage van de gemeente aan noodlijdende bedrijven biedt geen oplossing. Als deze bedrijven een beroep doen op de steunmaatregelen zoals de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) en Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) wordt dat verrekend met andere inkomsten. Uit rekenvoorbeelden blijkt dat ze dan meer dan 80 procent van de gemeentelijke bijdrage terug moeten betalen aan het Rijk. ‘’Dat heeft geen zin want dan gaat gemeentegeld naar het Rijk,” aldus Raat.

MKB-NOODLENING Dat betekent niet dat de gemeente helemaal niks kan doen. “Gelukkig hebben wij al meerdere ondernemers kunnen helpen met een MKB-noodlening.” In totaal is hiervoor 230.000 euro uitgekeerd aan zes bedrijven die niet via hun bank konden voorzien in een lening.

‘’Verder moeten we zorgen dat we klaar staan als het recht op steun van de rijksoverheid wordt afgebouwd. Hopelijk krijgt de horeca, de cultuur en al die andere branches in 2021 als het vaccin beschikbaar komt, weer de ruimte om aan de slag te kunnen,” aldus wethouder Raat.  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie