Dick Loos
Dick Loos PvdA

PvdA Amstelveen wil informatie- en adviescentrum Duurzaam Amstelveen

14 december 2020 om 15:00 Overig

AMSTELVEEN Ook in de wijken moeten ruimten worden gevonden om met burgers en bedrijven de wijkuitvoeringsplannen voor de energietransitie op te pakken. De PvdA dient woensdag in de raadsvergadering een motie in over de oprichting van een informatie- en adviescentrum Duurzaam Amstelveen. Gezien alle positieve reacties wordt deze motie waarschijnlijk met een grote meerderheid aangenomen, verwacht de partij.

Amstelveen heeft ambitieuze doelstellingen om in 2040 95% minder CO2 uit te stoten (ten opzichte van 1990), de circulaire economie kansen te geven en de stad gereed te maken voor het extremer worden van het weer. In diverse actieplannen worden deze zaken steeds concreter uitgewerkt. Veel Amstelveners weten alleen nog niet wat dit voor hen gaat betekenen.

Op korte termijn, zo vindt de PvdA, moeten er ruimten worden gevonden in de wijken waarvoor de eerste wijkuitvoeringsplannen worden opgesteld. Plekken waar bewoners en bedrijven concrete informatie kunnen krijgen en de plannen worden besproken hoe in de wijk op een andere manier warmte op te wekken (energietransitie).

Daarnaast wil de PvdA dat er een Informatie- en Adviescentrum Duurzaam Amstelveen komt op een goed bereikbare plek, centraal gelegen en uitnodigend genoeg om individuele burgers en bedrijven of groepen te ontvangen. Dat zal natuurlijk nog wat meer voorbereidingstijd vergen.

Dick Loos, burgerlid in raadscommissie Ruimte Wonen en Natuur namens de PvdA: ”Het is van het grootste belang dat wij iedereen kunnen meenemen bij de uitvoering van onze plannen. Digitaal niet voldoende onderlegd, laaggeletterd, geen tijd of andere problemen; dat zou geen belemmering mogen zijn om mee te doen. Goede actuele informatie, op ieders eigen situatie toegesneden adviezen wat te doen, welke subsidies en/of financiering zijn beschikbaar, wanneer en door wie wat uit te laten voeren en dergelijke zijn cruciale zaken. En niet alleen via Zoom of internet. Voor velen is een plek een centrum om naar toe te gaan, te zien wat kan, vaste contactpersonen te hebben, iets wat drempelverlagend werkt en vertrouwen geeft. Het centrum zal zeker tot 2040 moeten blijven functioneren. Het is allemaal iets van een lange adem.”

Het centrum zal ook geschikt zal zijn voor het invullen van een educatieve functie, verwacht de PvdA. Scholieren kunnen er veel actuele kennis opdoen en samen met hun ouders aan de slag gaan. Dick Loos: ”De look en feel zal overeen moeten komen met het huidige InZicht, het A9 informatiecentrum. Strikt gesproken spreken wij hier over iets dat het belang van een verbrede A9 overschrijdt. Het moet een centrum zijn waar wij als Amstelveen trots op zijn en uitstraalt waar wij voor staan en gaan.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie