Afbeelding
© Dolf Middelhoff

Eerste deel van dak Urbanuskerk geplaatst

11 december 2020 om 16:31 Overig

AMSTELVEEN Na twee jaar in weer en wind te hebben gestaan zijn nu de eerste delen van het dak van de kerk geplaatst op het schip van de kerk. Het verdere herstel van de monumentale gewelven kan daar nu onder een dak plaatsvinden.  De rest van het dak volgt vroeg in dit voorjaar. De plaatsing van het eerste deel was opnieuw een mijlpaal in de herbouw van de op 15 september 2018 door brand verwoeste kerk.

Donderdagochtend 9 december reden in alle vroegte drie grote vrachtwagens de Noorddammerlaan op. Twee grote hijskranen stonden toen al klaar. De vrachtwagens brachten de nieuwe dakspanten. Die werden ter plekke in elkaar geschroefd. De grote gele kraan plaatsten deze delen in één keer op de klaarliggende muurplaten. Volgende week volgen de tussenliggende dakplaten en is dit deel van de kerk na ruim twee jaar weer dicht.

“Een imposant gezicht en een mijlpaal in het restauratieproces”, aldus architect Cor Bouwstra. Cuypers had 150 jaar geleden maanden nodig om ter plekke met balken en planken de immense dakconstructie in elkaar te timmeren. Nu doen we het in een paar dagen, dankzij moderne digitale meetapparatuur en dankzij nieuwe houttechnieken waardoor de onderdelen prefab in de fabriek konden worden gemaakt. Voordeel is ook dat we met nieuwe materialen nu het dak meteen goed hebben kunnen isoleren”.

OUDE TECHNIEKEN Om het dak te kunnen plaatsen moesten eerst de gemetselde gewelven in de zijbeuken worden hersteld. Daar zijn zoveel mogelijk de stenen uit de afgebrande kerk gebruikt, die door vrijwilligers minutieus zijn afgebikt en schoongemaakt.  Nu worden de monumentale bogen teruggemetseld. Dit vraagt ambachtelijk vakwerk. Willem Polle van Aannemersbedrijf Nico de Bont: ”Gelukkig hebben we timmerlieden en metselaars die deze oude technieken nog beheersen. We gebruiken de gelegenheid ook om nieuwe jonge mensen in dit vak op te leiden”. 

Er moet nog veel gebeuren voor de kerk hopelijk binnen twee jaar weer in gebruik kan worden genomen. Dat is goed te volgen via de tweewekelijkse rapportages op de site van de Stichting Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus: vriendenbovenkerkseurbanus.nl/herbouw-st-urbanuskerk. Daar kunnen belangstellenden ook vinden hoe ze financieel kunnen bijdragen aan het herbouwen van de monumentale kerk.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie