Vlnr: Maaike Veeningen (D66), Peter Bot (BBA), Martin Kortekaas (GrL), Bert de Pijper (CU) en Herbert Raat (VVD).
Vlnr: Maaike Veeningen (D66), Peter Bot (BBA), Martin Kortekaas (GrL), Bert de Pijper (CU) en Herbert Raat (VVD). René de Leeuw

Lijsttrekkersdebat belooft spannende stembusstrijd

20 maart 2018 om 11:36 Verkiezingen/nieuws

AMSTELVEEN De 'exit-poll' na afloop van het lijsttrekkersdebat van maandagavond in een volle kleine zaal van de schouwburg belooft een spannende stembusstrijd. Volgens de poll wordt GroenLinks met 25 procent van de stemmen de grootste. Nummer twee, D66 haalt 20 procent en de VVD 15. De volgorde in grootte van deze drie partijen is in de huidige raad andersom.

René de Leeuw

Voor de exit-poll konden mensen thuis die de rechtstreekse uitzending van RTV Amstelveen volgden, meestemmen, maar helemaal representatief zal het publiek toch niet zijn geweest. Het debat duurde anderhalf uur. Onder leiding van Joost Hoebink werden tien onderwerpen vlot en levendig afgewerkt. Aan het begin konden de lijsttrekkers vertellen wat hun droom was voor Amstelveen. Die dromen leken veel op elkaar. Peter Bot (BBA): "de burger centraal". Pier Rienks (CDA): "de inwoner centraal". Maaike Veeningen (D66): "gelijke kansen voor iedereen". Percy de Robles (OCA): "begrip voor elkaar".

Daarna ging het over Schiphol wel of niet laten groeien, schuldhulpverlening voor jongeren en meer geld naar de lokale media. Percy de Robles (OCA) wil dat Amstelveners goed worden voorgelicht. "RTVA heeft meer geld nodig voor apparatuur om behoorlijke programma's te kunnen maken." Volgens Tim Lechner (AVA) steekt Amstelveen genoeg geld in communicatie: "We moeten budgetten beter verdelen."

Andere onderwerpen waren extra ondersteuning voor migranten en of er een een nieuw zwembad moet komen. Bert de Pijper (ChristenUnie) wil De Meerkamp moderniseren. "Waarom doen we het niet net zoals bij kantoren waar we woningen van maken?" Volgens Peter Bot (BBA) is de Meerkamp ontzettend verouderd. "Als je alleen renoveert, dan moet je over tien jaar alsnog een nieuw zwembad bouwen."

WONEN Veel aandacht ging naar wonen. "Er zijn wachtlijsten van tien tot twaalf jaar. Bijbouwen van sociale woningen is de enige oplossing," aldus Patrick Adriaanse (SP). "Maar dan bouw je voor de stadsvernieuwing van Amsterdam," reageerde Herbert Raat (VVD). "We moeten nu bouwen voor het middensegment, dat zijn we veertig jaar lang vergeten." Martin Kortekaas (GroenLinks) vroeg zich af: "Als we zo goed weten dat er een probleem is met woningbouw, waarom heeft Amstelveen dan de laatste tien jaar, blijkt uit onderzoek, zo slecht gepresteerd?" Peter Bot (BBA) antwoordde: "We hebben weinig grond. We kunnen alleen inbreiden en kantoren ombouwen." Maaike Veeningen (D66): "Wij willen sociale woningen verkopen aan huurders en van het geld nieuwe sociale woningen bouwen."

De woningbouw kwam terug in de vraag of in het Stadshart hoger gebouwd moet bouwen dan 50 meter. Pier Rienks (CDA): "Alle partijen willen de polders groen houden, elke partij wil woningen bouwen. Dat kun je verbinden door de hoogte in te gaan." Jeroen Brandes (PvdA) vroeg zich wel af: "Waar laten we de auto's?" Hij vindt het praktischer om dit met studentenwoningen te doen." Peter Bot (BBA) verwacht veel van de combinatie deelauto en hoogbouw." De Robles (OCA) wil omhoog, maar waarschuwt: "We zijn geen New York."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie