Afbeelding
Gemeente Amstelveen

Veiligheid weggebruikers staat voorop bij bestrijden gladheid

10 december 2020 om 07:09 Verkeer en vervoer

AMSTELVEEN Uit de jaarlijkse evaluatie van gladheidbestrijding blijkt onder meer dat een wisselende kwaliteit van biozout storingen aan strooimachines veroorzaakte. De leverancier kan een constante kwaliteit van biozout niet garanderen. Uit veiligheid voor weggebruikers heeft de gemeente besloten om weer over te gaan op het natuurproduct steenzout. De eerste strooiacties van dit seizoen zitten er al op. 

STORINGEN Biozout, een restproduct dat overblijft na de vervaardiging van biobrandstof, zorgde voor verstopping in de trechters van de strooiwagens. De te grote klonten in het zout konden niet gebroken worden door het transportsysteem van de strooiers. Dit zorgde voor storingen aan de machines en een minder goed strooiresultaat. De voorraad biozout is kosteloos omgeruild. Wethouder Floor Gordon (wijkbeheer en duurzaamheid): “Natuurlijk is het teleurstellend dat het biozout niet aan onze verwachtingen voldeed. Maar veiligheid staat voorop, daarom hebben we besloten om weer over te gaan op het natuurproduct steenzout met kwaliteitsgarantie.”

HOOFDWEGEN EN FIETSPADEN De gemeente is verantwoordelijk voor het begaanbaar houden van met name hoofdwegen en fietspaden. Het afgelopen winterseizoen gaat de boeken in als extreem zacht. Met een gemiddelde temperatuur in De Bilt van 6,4 graden, terwijl 3,4 graden gebruikelijk is. De gemeente hield 16 strooiacties. Nieuwe voertuigen hebben een volgsysteem dat automatisch strooidata opslaat, zodat de gemeente direct ziet of een route volledig is gereden en of er voldoende is gestrooid.

MELDINGEN Er zijn afgelopen winter 44 meldingen binnengekomen over de gladheidbestrijding. 29 meldingen over lokale gladheid op fietspaden, 3 meldingen over gladheid op rijwegen en 12 meldingen met het verzoek tot strooien van voetpaden/binnenstraten, een parkeerterrein of bijvoorbeeld het verzoek tot het vullen van een zoutkist. De meeste meldingen zijn binnengekomen op 2 december 2019. Een aantal korte hevige buitjes veroorzaakte die dag lokaal gladheid door ijzel. Vooral fietsers ondervonden hiervan veel hinder. Meldingen over bestaande strooiroutes zijn direct opgepakt. Het afgelopen seizoen ontving de gemeente twee schademeldingen door gladheid die niet ontvankelijk zijn verklaard door de verzekeringsmaatschappij.

GRATIS STROOIZOUT Voetpaden, binnenwegen en de meeste parkeerterreinen strooit de gemeente niet. Bewoners van Amstelveen kunnen gratis 5 kg strooizout afhalen bij het Afvalbrengstation of bij werf Escapade voor het ijs- en sneeuwvrij maken van hun directe omgeving.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie