Wethouder Marijn van Ballegooijen voorziet nieuwe groepen werkzoekenden.
Wethouder Marijn van Ballegooijen voorziet nieuwe groepen werkzoekenden. René de Leeuw

Gemeente maakt zich op voor golf van werklozen

7 december 2020 om 15:10 Maatschappelijk

AMSTELVEEN De gemeente bereid zich voor op hoe inwoners die als gevolg van de coronacrisis werkloos zijn geworden, aan werk geholpen moeten worden. Er komen veel werklozen bij en het aantal vacatures neemt af. Het college heeft een actieplan opgesteld om de kansen voor werklozen op een nieuwe baan te vergroten.

Het college wil hiervoor onder meer enkele ‘werkmakelaars’ aanstellen. Voor de korte termijn gaat het Werkplein zich vooral richten op tijdelijk werk in kansrijke sectoren, terwijl voor de lange termijn de nadruk ligt op vast werk. Voor bijvoorbeeld jongeren ligt de focus op onderwijs en opleiding en voor anderstaligen op betere beheersing van het Nederlands zolang zij geen werk hebben. Ook worden er afspraken gemaakt met de vrijwilligerscentrale voor mensen die bezig willen blijven zolang ze geen nieuwe baan hebben.

ELLENDE VVD-raadslid Victor Frequin verwacht door ontslagen bij bedrijven als Schiphol, KLM en de Veiling Aalsmeer gevolgen die de ellende in de horeca ver gaat overstijgen: “Maar er zijn wel onnoemelijk veel vacatures in de zorg en ook in het onderwijs.” Raadslid Wil Roode (SP) vroeg speciale aandacht voor mensen die al langdurig werkloos zijn en die het vanwege corona nog eens extra moeilijk gaan krijgen. Met name vroeg zij ook aandacht voor ouderen. Dat deed ook Bert de Pijper (ChristenUnie), die opmerkte: “Ouderen kwamen bij sollicitaties al onderop de stapel. Voor hen is maatwerk nodig in de vorm van bijvoorbeeld het aanstellen van een speciale werkmakelaar voor ouderen.”

Stieneke Kruijer (GroenLinks) ziet in de situatie rond corona een kans om basisbanen te creëren: werk voor minimumloon voor mensen met weinig kansen op de arbeidsmarkt. Ook wil zij experimenten met het basisinkomen of een variant daarop. “Sommige gemeenten experimenteren met basisinkomen en verruimde bijstand. Waarom Amstelveen niet?”

NIEUWE GROEP Wethouder Marijn van Ballegooijen verklaarde dat het actieplan gericht is op een nieuwe groep werkzoekenden. “Voor de coronacrisis was er hoogconjunctuur: veel vacatures en weinig werkzoekenden. Het Werkplein was daardoor jarenlang gespecialiseerd in het helpen van mensen met een arbeidshandicap. Er komt nu een groep aan die beter bemiddelbaar is, herscholing nodig heeft en lange tijd niet heeft gesolliciteerd. Ook krijgen we te maken met jonge ondernemers en zzp’ers.”

Volgens Van Ballegooijen gaat bestaande hulp aan ouderen gewoon door: “Dat gaat om mensen die in de bijstand zitten.” Ouderen die niet aan een baan kunnen komen, anders dan die met een arbeidshandicap, zei de wethouder op dit moment niet te kennen: “Wij bieden voor hen al wel opleidingsmogelijkheden aan. We willen daarom meer bekendheid geven aan de mogelijkheden van het Werkplein. Het kan gaan om mensen die geen uitkering krijgen, bijvoorbeeld omdat hun partner wel werkt. Die wil ik graag ondersteuning bieden, maar dan moet ik ze wel kennen.”

De wethouder noemde basisbanen interessant om verder te bekijken, maar hij wees wel op de daaraan verbonden hoge kosten.

René de Leeuw

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie