Afbeelding
Pixabay

Gemeente kan arme inwoners moeilijk bereiken

4 december 2020 om 12:09 Politiek

AMSTELVEEN De gemeente blijft moeite houden om inwoners die in armoede leven te bereiken om hen te kunnen helpen met regelingen die hun leven kunnen verbeteren. Eerdere pogingen hiertoe hebben tot dusver niet het gewenste effect gehad. De schatting is dat circa de helft van de mensen die recht hebben op minimaregelingen, hier vanwege onwetendheid, of schaamte, geen gebruik van maken. En dat terwijl Amstelveen juist een uitgebreid pakket aan regelingen heeft.

Dit bleek woensdagavond in de raadscommissie Burgers en Samenleving. Het college heeft een actieplan opgesteld om onder meer de communicatie richting doelgroep te verbeteren. Wil Roode (SP) verbaasde zich er echter over dat bij een recente brief aan Amstelveners van 75 jaar en ouder wel informatie gegeven wordt over meer bewegen en boodschappenhulp, maar niet over de minimaregelingen. Zij kondigde een motie aan waarin staat dat de SP van de wethouder verwacht dat er een brief over de minimaregelingen gaat naar tenminste de Amstelveenpashouders: “En waarom krijgt niet iedereen die naar het Amstelveenloket of het Werkplein komt, een folder met alle minimaregelingen mee?”

Volgens wethouder sociale zaken Marijn van Ballegooijen heeft de gemeente de houders van een Amstelveenpas al wel goed in beeld. “Die zijn ook goed op de hoogte van de regelingen,” zei hij. “Maar mensen zonder Amstelveenpas kennen wij niet. Hoe bereik je hén?” Overigens verwacht hij dit jaar, mede door corona, wel drie ton over het budget voor armoedebestrijding heen te gaan, maar het is nog niet duidelijk wat de oorzaak van die aanvragen voor ondersteuning precies is.

WERK Victor Frequin (VVD) verbaasde zich erover dat er onder degenen die een beroep doen op de minimaregelingen veel mensen zijn die werken. “Werken moet wel lonen,” zei hij. “Want werken is de beste stap om uit de armoede te komen. Waarom benadert de wethouder niet de vakbonden en de ondernemersvereniging? Vakbonden omdat die ervoor moeten zorgen voor betere cao’s en ondernemers omdat die meer dienen te betalen.” Volgens Van Ballegooijen is het vaak zo dat de betrokkenen niet voldoende uren kunnen werken: “Dat kan bijvoorbeeld komen door de gezinssituatie of door mantelzorg of ziekte. Dan kan een werkgever best een redelijk loon betalen, maar is het toch moeilijk om rond te komen.”

GENERATIE Van Ballegooijen wil ook meer aandacht voor het feit dat armoede vaak overgaat van generatie op generatie, iets waar Wil Roode ook op wees: “Als het gaat om preventie van armoede, dan moet je vooral kijken naar kinderarmoede. Als je uit een arm gezin komt, dan krijg je later ook vaak met armoede te maken.”

De SP komt met nog een motie, bedoeld om mensen die in armoede leven te stimuleren meer te bewegen en te sporten om zo te werken aan een gezondere leefstijl. Van Ballegooijen verwacht in het voorjaar met een verdere uitwerking van het minimabeleid te komen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie